Konya denilince ilk akla gelen yemek nedir sorusunun cevabı kesinlikle”
Konya'nın yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen etli ekmek olsa da, çebiç, fırın kebabı, sac arası gibi yemekleri de ön plana çıkar. Peki, Konya'nın en meşhur yemekleri hangileridir? İşte, Konya mutfağının en sevilen ve en meşhur 17 yöresel yemeği: 1Etli Ekmek.
Konya'da deneyebileceğiniz tatlılar arasında kaymaklı sac arası, sac arası sarma, fırında sütlaç, höşmerim ve dilberdudağı yer almaktadır. Tatlıları tüm restoranlarda ve şehir merkezindeki pastanelerde bulabilmeniz mümkündü.
Tarihi bir mirasa sahip olan Konya mutfağı, Selçuklu sarayları, Mevlevi adetlerinin karışımından oluşur. Osmanlı mutfağının etkisiyle de şekillenen Konya mutfağında 3 nefis yemek ön plana çıkar; Etli ekmek, fırın kebabı ve peynirli pide. Konya mutfağında genellikle kuzu ve koyun eti tüketilir.
İlgili 25 soru bulundu
Konya'nın Meşhur Yerleri ve Hediyelikleri
Konya hediyelik eşyalar için magnetler, Mevlâna bibloları, tulum peyniri, takı ve kumaşlar, Mevlâna şekeri ve lokumları ve Konya gevreği tercih edilmektedir.
Konya, Türkiye'nin yüz ölçümü olarak en büyük ili olma özelliğine sahiptir. Bu şehir, Türkiye'nin yedi bölgesinden birisi olan İç Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. Konya, bu bölgenin güneyinde yer alır. Bu şehrin bulunduğu bölüm ise Konya Bölümü olarak adlandırılır.
Bal, kaymak, zeytin, peynirli pide, kabak reçeli, menemen, koyun yoğurdu, turfanda kızartma ve sınırsız çay da bu parmak yedirten, serpme Konya kahvaltısının diğer lezzetlerinden. Menüsü günün her saati yiyebileceğiniz yöresel yemekleriyle dolup taşsa da biz bu kahvaltının müdavimiyiz!
Etli ekmek başta olmak üzere bamya çorbası, mevlana böreği, yağ somonu ve Konya pilavı gibi yöresel lezzetleri var.
Beyaz kiraz Ereğli ile özdeşleşmiş ve Ereğli beyaz kirazın başkenti olarak tanınmaktadır. Anahtar Kelimeler: Konya, Ereğli, meyvecilik, beyaz kiraz, elma.
Konya da düğün yemeğini bilmeyen yoktur fakat yine de kısaca bir özet geçmek gerekirse Konya'da düğünlerin olmazsa olmazı, davetliler için özel hazırlanan yemeklerdir. Düğün pilavi olarak da bilinir ve yemekte sırasıyla yoğurt çorbası, etli pirinç pilavı, bamya çorbası, irmik helvası ve zerde gelir.
Konya, Türkiye'de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısı ile de bu alanlarda önde gelen bir üretim merkezidir.
Konya ilk sırada
Bayraktar, Türkiye'de en fazla sığırın 646 bin 583 ile Konya'da bulunduğuna işaret ederek, Konya'yı 623 bin 869 ile Erzurum, 542 bin 922 ile Balıkesir ve 488 bin 233 ile Kars'ın izlediğini kaydetti.
Konya'nın Ilgın ilçesinde "in peyniri" olarak da bilinen "Kembos peyniri" mağarada olgunlaşmaya bırakıldı. Gökçeyurt Mahallesi'nde, lezzetiyle nam salan "Kembos mağara peyniri", yüzyıllardır aynı yöntemle, derinliği 400 metreyi bulan mağarada saklandıktan sonra sofralardaki yerini alıyor.
Konya da etli sarması ile meşhur illerimizden biri. Asma yaprağına sarılan leziz iç harcın piştikten sonra sofranızı şölene çevireceği tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
REIDIN SED bölge kapsamında bulunan 19 Konya mahallesi arasında refah düzeyi bakımından A+ derecesi ile ilk sırada yer alan Selçuklu ilçesine bağlı Yazır mahallesi, Konya genelinde en yaşanabilir mahalle olurken, ülke genelindeki sıralamada 1.255 mahalle arasında 70'inci sırada yer buldu.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
Bizans kaynaklarında "Tokonion" olarak geçen şehrimize yakıştırılan diğer isimler şöyledir: "Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia..." Arapların Kuniya dedikleri güzel kentimiz, selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmeyerek günümüze kadar gelen ismine kavuşmuştur: Konya...
Konya'nın simgeleri Mevlana Müzesi (Kubbe-i Hadrâ), çift başlı kartal'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri