Varlık felsefesi, bilgi felsefesi, bilim felsefesi, ahlak felsefesi, siyaset felsefesi ve sanat felsefesi gibi temel araştırma alanları vardır.
Bilgi Teorisi, Bilim Felsefesi, Ahlak Felsefesi, Sanat Felsefesi, Varlık Felsefesi, İnsan Felsefesi, Kültür Felsefesi, Toplum Felsefesi, Değerler, Dil Felsefesi, Tarih Felsefesi alanlarında ders ve seminerler öğretim konularıdır.
Bu alan genel bilim felsefesi ve spesifik bilimlerin felsefeleri olmak üzere iki alt dala ayrılabilir.
Felsefe bölümü, bireysel ve toplumsal varoluşumuza ilişkin sorulara odaklı bir eğitim vermektedir. Bu eğitimin amacı, bir birey olarak kendimize ve topluma dair ontolojik, epistemolojik, etik ve estetik sorular sorabilmek ve yanıtlar arayabilmektir.
İlgili 26 soru bulundu
Felsefe bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Felsefe bölümü toplam 64 adet üniversitede bulunmaktadır. EA Puan türündededir. 4 Yıllıktır.
AYT Felsefe Grubu hangi dersler vardır? AYT felsefe 4 adet dersi içermektedir. Bunlar felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık. Sözel alandan hazırlanan öğrenciler sosyal-1 testinde bu derslerden sorumlu olacaklar.
Günümüzde akademik felsefesinin ana dalları arasında; varlığın ve gerçekliğin doğasını en temel seviyede inceleyen metafizik, bilginin ve inancın doğasını inceleyen epistemoloji, ahlakı inceleyen etik ve doğru akıl yürütmenin kurallarını inceleyen mantık bulunur.
Felsefe veya düşünbilim, sözcük köken olarak Yunanca φιλοσοφία seviyorum, peşinden koşuyorum, arıyorum anlamına gelen "phileo" ve bilgi, bilgelik anlamına gelen "sophia" sözcüklerinden türeyen terimin işaret ettiği entelektüel faaliyet ve disiplin. "phileo"=sevgi "sophia"=bilgi veya bilmek kelimelerinden türemiştir.
Felsefe kavramları iki bağlamda incelenecektir: Öz, töz, bilgi, hak, doğruluk, akıl, deney, değer gibi kavramlar felsefenin çeşitli dalları içinde konumlandırılması (örn. Ontoloji, Epistemoloji, Etik, Siyaset Felsefesi, Estetik gibi).
Ontoloji, varlık felsefesi ya da varlıkbilim, temel sorunu varlık olan felsefi disiplin. Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır.
Tüm bu bilimleri ortak yönleri açısından ele alan bilim felsefesine genel bilim felsefesi, fizik, biyoloji, sosyoloji, psikoloji felsefesi gibi tek tek bilimleri konu edinen bilim felsefelerine de özel bilim felsefeleri denir. Bilimi ve bilimsel bilgiyi konu alan felsefe dalı bilim felsefesidir.
Gündelik bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi gibi.
Felsefe sözcüğü, Yunanca kökenli philosophia kelimesinden gelir ve bilgelik arayışı, bilgiyi sevmek, bilgi severlik, araştırmak ve peşinde koşmak anlamlarına karşılık gelir. Yunanlılar için “Felsefe nedir?” sorusunun cevabı, bilgelik sevgisi ya da hikmet arayışı anlamlarında kullanılmıştır.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
Eğitim felsefesi, verilen eğitimlerim hem bireye hem de topluma faydalı olmasını amaçlayan bir disiplindir. Realizm ve Pragmatizm gibi felsefi akımlardan etkilenen bu felsefenin ilkeleri Daimicilik (Perennializm) - İlerlemecilik - Yeniden Kurmacılık ve Esasicilik olmak üzere dört ana başlıkta toplanır.
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
Öte yandan İlkçağ Yunan filozofu Sokrates'e göre felsefe, neleri bilmediğini bilmek iken, Platon'a göre felsefe, gerçekliğin hakiki doğasını kavramak, tek tek her şeyin ne için olduğunu bilmek yani amaçların bilgisine sahip olmak anlamına gelir.
Aynı zamanda kurumlarda, kuruluşlarda halkla ilişkiler uzmanı, eğitim planlama, kültür tanıtım planlayıcısı, yazarlık, editörlük gibi birçok işi yapabilirler. Aynı zamanda bölüm mezunları, formasyon olarak okullarda tarih ve felsefe öğretmenliği yapabilirler.
Paylaşılan en düşük Felsefe Öğretmeni maaşı 17.700 TL iken, en yüksek ise 42.500 TL'dir.
Modern anlamda bir filozof, estetik, etik, epistemoloji, bilim felsefesi, mantık, metafizik, sosyal teori, din felsefesi ve siyaset felsefesi gibi bir veya daha fazla felsefe dalına katkıda bulunan bir entelektüeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri