Mirasçının Borcundan Dolayı Reddi Miras Miras, bir kimsenin ölümüyle birlikte sahip olduğu malvarlığının, kanun veya vasiyetname gereğince, mirasçılarına geçmesidir. Miras bırakanın alacak ve borçları da mirasçılara geçer.
Reddi miras, mirasçının miras bırakanın tüm mal varlığını kabul etmekten vazgeçmesi anlamına gelir. Reddi miras, ölümden itibaren üç ay içinde yapılmalıdır. Reddi miras yapan mirasçı, hem mirastan hem de borçtan kurtulur. Ölen kişinin icra borcu silinmez, ancak mirasçılar mirası reddederse, borçtan kurtulabilirler.
İİK.nun 53. maddesine göre, borçlunun ölüm günü ile beraber üç gün içinde takip geri bırakılır. Mirasçı mirası kabul veya reddetmemişse mirası ret süresince mirasçılar hakkında takip yapılamaz.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar.
Mirası reddeden mirasçının yerine, miras bırakanın altsoyu, üstsoyu, kardeşleri ve eşleri mirasçı olur. Mirası reddeden mirasçının altsoyu, üstsoyu, kardeşleri ve eşleri, mirasın reddedildiğini öğrendikleri tarihten itibaren üç ay içinde mirası kabul edebilirler.
İlgili 28 soru bulundu
Miras bırakanın ölüm tarihinde ödemeden aciz olması halinde, mirasçılar mirası reddetmiş sayılır. Bu durumda, miras bırakanın borçları mirasçılara geçmez. Ancak, miras bırakanın en yakın yasal mirasçılarının tamamı mirası reddetmişse, miras bırakanın borçları, miras bırakandan sonra gelen mirasçılara geçer.
Reddi miras halinde miras intikal etmeye devam eder; sadece miras zincirinden bir kişi eksilmiş olur. Reddi miras yapmanın süresi ölümün öğrenildiği tarihten itibaren kural olarak 3 aydır. Bu sürede reddedilmeyen mirastan doğan hak ve borçlar yerine getirilmelidir.
Kardeşlerden Biri Reddi Miras Yaparsa Ne Olur? Vefat eden kişinin altsoyunun yani çocuk ve torununun bulunmaması halinde kardeşler yasal mirasçı olabilirler. Ancak bu durumda kardeşler yasal mirasçı sıfatı ile murisin mirasından pay alırlar. Mirasın reddi işlemi reddi yapan kardeşi mirastan çıkarır.
Vefat eden kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçtiği için, söz konusu borç artık yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Ölüm halinde borç sona ermez.
Hacze konu olan eşya, anne ya da babanın ölümü halinde miras intikali yoluyla mirasçılara geçer. Fakat mirasçılara eşyalarla beraber ölen kişinin hak ve borçları da intikal eder.
Mirasçılar Miras bırakının ölümünden itibaren 3 aylık süre içinde mirasın reddi davası açabilir. Mirasçılar bu davayı açtıkları takdirde miras bırakanın malvarlığından herhangi bir talepte bulunamazlar. Ancak miras bırakanın borçlarından da sorumlu olmazlar.
Murisin borcundan dolayı yapılan icra takibi kesinleşse dahi mirasçının mirası reddetmesi hacizleri kaldırır.
Kural olarak miras reddedildikten sonra bundan dönmek mümkün değildir. Ancak Borçlar kanunu m. 23 vd. çerçevesinde yanılma, aldatma, korkutma sonucu mirasçının ret beyanında bulunması halinde yapılan ret işlemi için iptal talebinde bulunulabilir. Mirasçı ret beyanının iptalini dava yolu ile ileri sürecektir.
Mirası reddeden mirasçının payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçer. Mirası reddedenin altsoyu varsa miras payı onlara geçer (onlar da reddetmemişse), yoksa bu durumda onunla aynı zümrede mirasçı olanların miras payı artar.
Miras hukukunun temel prensiplerinden biri olan külli halefiyet ilkesine uyarınca, mirasbırakanın ölümüyle birlikte miras, bütün olarak ve kendiliğinden mirasçılara geçer. Mirasın bütün olarak intikaliyle, mirasa konu olabilecek hak ve alacaklarının yanı sıra mirasbırakanın borçları da mirasçılara geçmektedir.
Mirasın Gerçek Reddi
Örneğin, bir kişi babasından kalan mirası reddetmişse, miras hakkı o kişinin çocuklarına geçer.
Zamanaşımı ise yukarıda bahsettiğimiz gibi kanunda belirtili süreler içinde dosyanıza hiçbir işlem yapılmaması halinde borcunuzun sürekli olarak kapanmasıdır. Borçlar kanuna göre icralarda zamanaşımı süresi açıldığı tarihten itibaren 10 yıldır. Alacaklı her yıl yenileme yapması durumunda bu süre 20 yıla çıkmaktadır.
Vefat eden kişinin mirasçıları, ölüm belgesi ile bankaya giderek kişinin kredi kartı borçlarını sorgulayabilir. Teminat edilen borcun ödenmesi talep edilir.
Onların sorumluluğu ancak cüz'i halefiyet hükümlerine göre gerçek- leşir. Türk Medeni Kanunu m. 599/II'ye göre, mirasçılar tereke borçlarından kişisel malvarlıklarıyla sınırsız olarak sorumludurlar.
Şahıslar reddi miras kararlarıyla tapuıda işlem yapamıyorlar tapu "mirasın reddine dair sulh hukuk mahkemesinden alınmış belgenin tapu müdürlüğüne ibrazı taşınmazın tescili için yeterli değildir. hakimin veraset belgesi verirken mirasın reddini nazara alması ve ona göre mirasçıları belirlemesi gerekir.
Reddi Miras Neleri Kapsar? Mirasın reddi terekenin aktif değerleri ile pasif değerlerini bir arada kapsar. Şarta bağlı olarak reddi miras yapılamayacağı kuralının bir sonucu olarak kişi mirasın bir kısmını reddedip kalan kısmını kabul etme gibi bir imkana sahip değildir.
Mirasın reddi de yargısal merciler nezdinde ileri sürülecek bir irade beyanı ile yapılan bir işlem olduğundan genel dava vekaletnamesi bu işlem için pekala yeterli olmalıdır.
Mirası ret etmek istiyorsanız mahkemeye başvurmalısınız. Mirasın ret işlemini noterden yapamazsınız. Noterlerin yapabilecekleri işlemler kanunla belirlenmiştir. Bunların arasında mirası ret yer almaz.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Herhangi birinin borcu yüzünden başkasının malına haciz konamaz. Babaya göre oğul başkası sayılır. babasına ait mal olmadıkça, oğula hacze gidilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri