Patlıcanları yıkayıp uygun şekillerde kestikten sonra tuzlu su dolu bir kap içinde bir saat kadar bekletmeniz sebzenizin kararmadan kurumasını sağlar. Ayrıca patlıcanı gölgede kuruttuğunuzda elde ettiğiniz kuru patlıcanlarınızın daha beyaz kaldığını, kararmadığını göreceksiniz.
Limon ile ovaladığınız patlıcanların bulunduğu kabı da kapalı tutun. Böylece patlıcanın kesilen yüzeylerinin hava ile temasını engelleyerek kararmasını önlemiş olursunuz. Limonlu ve tuzlu suda bekletmek de patlıcanın kararmasını önleyen bir diğer yöntemdir.
Kuru patlıcanları bir tencerenin içerisine alıyoruz ve tuzlu su ekleyip yaklaşık 10 dakika haşlıyoruz. Süzüyoruz ve tencerenin içinden alıyoruz. Kuru dolmalık biberleri de aynı şekilde 3 dakika kaynatıp süzüyoruz.
Patlıcan ve biberler sadece kuruma sırasında küflenmez, aynı zamanda kuruduktan sonra ve depolama sırasında da küflenir. Küf oluşumunu önlemek için hava almayan, nemsiz bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bunun dışında büyük plastik kutunun içine koyun, streçleyin ve kaldırın.
Çok büyük ve çok küçük patlıcanları kurutmaya kalktığınızda tam randıman alamayabilirsiniz. Dolmalık patlıcan kurutacaksanız da tombul, etli patlıcanları tercih etmeye çalışın. Çekirdeksiz bostan patlıcanlar kurutmak için çok uygundur. Patlıcanlarınızı kurutma işleminden önce bol suyla iyice yıkamayı da unutmayın.
İlgili 23 soru bulundu
Patlıcanı kestiğinizde ya da kabuklarını soyduğunuz bölümlerde çok hızlı bir renk değişimi oluşmaya başlar. Önce sarılaşıp sonrasında da müdahale edilmezse rengi iyice kararır. Bunun nedeni kesildiği veya soyulduğu noktalarda hücre bölünmeleri olur, bu da renk ve tat değişimmine neden olur.
Patlıcan kuruturken rüzgârın da en az güneş kadar etkili olduğunu unutmayın. Eğer hava güneşli değilse havanın rüzgârlı olmasına dikkat edin. Aynı zamanda güneşsiz olan rüzgâr etkisi sayesinde patlıcanların kararmadan kurumasını da sağlayabileceğinizi unutmayın.
Kötü kokuyorsa hemen atın. *Patlıcanınızdaki çoğu küf, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda yumuşak ise eskimiştir, atılmalıdır.
Siz de patlıcan nasıl beyaz kurutulur diye merak ediyorsanız yapmanız gereken işlem çok basit. Aslında birçoğunuzun patlıcan yemekleri yaparken kullandığı bir yöntem. Patlıcanları yıkayıp uygun şekillerde kestikten sonra tuzlu su dolu bir kap içinde bir saat kadar bekletmeniz sebzenizin kararmadan kurumasını sağlar.
Ara ara esmerlikler var ise yemenizde sıkıntı yoktur. Patlıcanlar kesildikten sonra "enzimatik esmerleşme" denilen bir süreçten geçerler, yani beyaz renkli patlıcan dilimleri hava ile temas ettikten sonra kahverengileşmeye başlar. Oksitlenmiş patlıcanı doğru sakladığınız sürece yemek tamamen güvenlidir.
Kuru patlıcan dolmasını tam kıvamında hazırlamanın püf noktası iç harcında saklı. Peki, kuru patlıcan dolmasının içine ne konur dediğinizi duyar gibiyiz. Öncelikle patlıcanlarınızı sıcak suda hafif yumuşayana kadar haşlayın.
Derince bir tencereye yıkadığımız kuru patlıcanları alarak üzerini geçecek kadar su ilave edelim ve patlıcanlarımız yumuşayana kadar 15-20 dakika haşlayalım.
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Meyvelerde şekil ve renk bozukluğu. Nedeni: Düşük ve yüksek sıcaklık, düşük nem, demir (Fe), bor (B), kalsiyum (Ca), potasyum (K) dengesizliği ve düşüklüğünden kaynaklanır.
Hava koşulları çok önemlidir. Nem oranı yüksek olan yerlerde, değil patlıcan kurutmak, hiç bir sebzeyi kurutamazsınız. Kurutmaya kalkarsanız çürür, buruşur küflenir, yine de kurumaz. Patlıcan ve diğer sebzeler, daha çok İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde rahatlıkla, sorunsuz bir şekilde kurutulur.
Taze patlıcanlarınız güzelce yukadıktan sonra dilediğiniz boyutlarda dilimleyerek tuzlu suda bekletin. Acı suyu çıkan patlıcanları güzelce kurutun. Temiz bir bezin üzerine serip güneş alan bir yere koyun. Kurumaya bırakın.
Saklama: Tamamen kuruyan biber, patlıcan dilimleri, nemden uzak, hava geçirmez kaplarda veya cam kavanozlarda saklanır. Serin, kuru ve karanlık bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Közlenmiş Patlıcanın Kararmaması İçin Ne Yapmalıyız? Közlenmiş patlıcanları soyduktan sonra limonlu suda bekleterek kararmalarını engelleyebilirsiniz.
Tavaya zeytinyağını ekleyip yemeklik doğradığımız soğanı soteliyoruz. Üzerine doğradığımız biberleri ekleyip kavuruyoruz. Salçayı, rendelediğimiz sarmısakları, tuzu ve baharatları ekleyip biraz kavurduktan sonra üzerine patlıcanlarıda ekleyip biraz daha kavuruyoruz biraz suyla birlikte bir kaç dakika pişiriyoruz.
Küf, hem estetik hem de sağlık sorunlarına yol açabilir. Küf, kötü koku, lekeler ve yüzey hasarı gibi estetik sorunlara neden olabilir. Ayrıca, küf sporları havaya yayıldığında, alerjik reaksiyonlar, solunum yolu rahatsızlıkları, astım atağı ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
Küfler, bakterilere kıyasla daha geniş sıcaklık aralıklarında gelişebilmektedir. En düşük gelişme sıcaklığı 8ºC olarak verilse de 0ºC gelişen küfler özellikle buzdolabında saklanan yumurta, et, meyve ve sebze gibi gıdalarda gelişerek bozulmalara neden olabilmektedir. Optimum sıcaklık derecesi 25-30ºC arasındadır.
Bununla birlikte, kontamine gıda maddelerinden hastalanma riski daha yüksek olduğundan ve sağlığınız için riske atılmaya değmeyeceğinden, küf bulunduğunda diğer herhangi bir yiyecek türü atılmalıdır. Sonuç olarak, herhangi bir türden küflü yiyecek tüketmek için kendi yolunuzdan çıkmamak en iyisidir.
Kurutulmuş patlıcanları kaynayan suyun içerisine atın ve yumuşayana kadar, yaklaşık 5-7 dakika bekletin. Ardından suyunu süzdürerek soğuk suya alın. Patlıcanlar soğuduktan sonra sudan alın ve sularını süzdürün. İç harcını hazırlamak için; pilav tenceresinde zeytinyağıyla birlikte soğanları yumuşayana kadar soteleyin.
İpe takılan patlıcanları suya batırıp, çıkartınız. Kalan tohumlar suda temizlenecektir. Daha sonra terasta güneş alan bir ortama çamaşır ipine asınız. 3 günde kuruyacaktır. Kuruyan patlıcanlarımızı kışın yapacağınız zaman önce kaynar suya koyunuz.
Patlıcanların içerisine tuz döküp sallayalım. Tuzlanan patlıcanlar çift kat ipliğe arkalarından ağzı aşağıya gelecek şekilde asılır. İpliğin bittiği yere biber bağlayalım ki ipe geçirilen patlıcanlar kaçmasın. Balkon demirine, pencere kenarına astığınız patlıcanlar 1 hafta – 10 günde kurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri