Türk edebiyatında küçürek öykünün öne çıkan yazarlarından biri Ferit Edgü'dür.
Kaçkınlar - Ferit Edgü - Sel Yayıncılık.
Bu makalede Bir Gemide** öykü kitabı bağlamında Ferit Edgü'de gerçekliğin algılanması ve sunuluşu tartışılacaktır. Kaçkınlar (1959), Bozgun (1962) ve Av (1967) kitaplarından sonra yayımlanan ve ilk basımı 1978 yılında gerçekleştirilen kitap, 1962-1976 yılları arasında yazılmış sekiz öyküyü içine almaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Bunlar içerisinde daha çok öykücülüğü ile tanındı. Ferit Edgü, 1952 yılında babasının ölümünden “on beş-yirmi gün önce” (Edgü 2003: 29) 16 yaşında iken ilk şiirini kaleme aldı. O dönemin etik ve estetik anlayışını belirleyen Garip şiirine bağlı olarak yazdığı bu şiir, 1952 yılında Kaynak dergisinde yayımlandı.
İsmail Ferit Edgü (24 Şubat 1936, İstanbul); şiir, öykü, roman, oyun, deneme, biyografi, eleştiri ve aforizma gibi türlerde eserleri bulunan Türk hikaye yazarı, roman yazarı, şair ve deneme yazarıdır. 1950 kuşağı yazarlarındandır. Edgü, edebiyatımızda minimal öykünün önemli temsilcilerindendir.
Ferit Edgü'nün “Gece Bekçisi” adlı öyküsünde Özne, dünyaya atılan bir varlık olarak yurtsuzluğunu hisseder ve hiçbir yere/şeye tutunamayarak hayattan bunalır.
Dönüş Kitap Açıklaması
“Robert Charles Wilson eşsiz bir yazar. Dönüş de muazzam bir roman.” “Okurun aklını alan fikirlere sahip bir bilimkurgu öyküsü anlattığı kadar insani bir hikâye de anlatması nazarımda Dönüş'le ilgili en mükemmel şeylerden biri.”
Ferit Edgü'nün 1976 yılında yayımlanan romanıdır. İki bölümden oluşur. Köyde geçmesine rağmen köy romanı sayılmaz.
Kaçkınlar (Ferit Edgü) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Özellikle varoluşçuluk akımı Edgü'nün ilk dönem öykülerinde belirgin olarak hissedilir. Dönemin önemli tartışma konularından biri edebiyatta varoluşçu akımın da etkisiyle ortaya çıktığı söylenebilecek “karamsarlık” veya “umutsuzluk” temasının şiir ve öykülerde baskınlı- ğı olduğu görülür.
[i] Ferit Edgü (1936- ) 1950 kuşağı yazarlarındandır. Minimal öykünün önemli temsilcilerindendir. Varoluşçuluk ve gerçeküstücülükten etkilenmiştir. Özellikle ilk dönem öykülerine karamsar bir hava hâkimdir.
Ferit Edgü 24 Şubat 1936 yılında İstanbul'da doğmuş, şiir, roman, öykü, deneme, oyun, eleştiri, biyografi ve aforizma alanlarında eserler yazmış bir yazardır. Kendisi 1950 kuşağı yazarı olarak kabul edilir.
Ferit Edgü'nün “Yazar ve Yazman” Öyküsünde “Benlik”
Yazar, öykünün kurmaca dünyasında farklı benlikler yaratarak kurgusunu bu kişiler arasındaki çatışma üzerine kurabilir. “Yazar ve Yazman” adlı öyküde de biri anlatıcı-yazar, diğeri ise kurgusal-yazman olmak üzere iki öykü kişisi mevcuttur.
Öykünün metaforik bir anlatımla yazıldığı ve imgesel bir dile sahip olduğu görülmektedir. Bu anlatım tarzı ve imgesel dil, öykünün değişik açılardan yorumlanmasını mümkün kılar. Yoruma açık imgesel yapısıyla öykü, arketipsel eleştiri yöntemiyle incelenmeye uygundur.
Bilinen ilk öykü örneği ise İtalyan yazar Giovanni Boccaccio'nun Decameron adlı eseridir. Eser temel olarak 1348 yılında İtalya'da ortaya çıkan bir veba salgınını konu alır.
Edebiyatımızda teorik yazılarında ileri sürdüğü düşünceleri eserlerinde uygulayabilen ender şahsiyetlerden biri olan Halid Ziya Uşaklıgil'in, edebiyatımızda “hikâye” ve “roman” terimlerinin bile yerli yerine oturmadığı bir dönemde ve henüz yirmi üç yaşında kaleme aldığı Hikâye adlı bu eseri ileride yazacağı Ferdi ve ...
Küçürek öykünün dünya edebiyatında önde gelen isimleri Julio Cortázar, Dino Buzzati, Franz Kafka, Eduardo Galeano, Max Jacob iken Türk edebiyatında küçürek öykü denildiğinde Ferit Edgü, Sevim Burak, Necati Tosuner, Refik Algan, Hulki Aktunç, Hürriyet Yaşar, Taner Karakoç, Cemal Şakar, Mehmet Harmancı ve Haydar Ergülen ...
Hikâyelerde bireyin toplumsal ilişkileri çevresinden soyutlanarak gösterilir. KÜÇÜREK (MİNİMAL) HİKÂYE TÜRÜ: Resim, sinema gibi sanat dallarında ortaya çıkan minimal yaklaşım, hikâye türünü etkilemiştir. Bu etkileşimin bir sonucu olarak 20. yüzyılın sonlarında küçürek hikâye ortaya çıkmıştır.
Küçürek hikâye yazımında; anlatılacak olan metin çok kısa ve yoğun şekilde anlatılmalıdır. Mantıklı bir olay örgüsüne sahip olmalıdır. Bu hikâyelere serim, düğüm ve çözüm eklenmez. Hikâyenin sonunun okuyucular tarafından hayal gücüyle devam ettirilmesi amaçlanır.
Araştırmacılar edgü kelimesini, daima iyi kavramını karşılamak üzere kullanılan sıfat işlevli bir kelime olarak değerlendirmişlerdir. Bu çalışmada, tarihî Türkçe metinlerde edgü kelimesinin “pek, çok” anlamlarıyla zarf işlevinde de kullanıldığı üzerinde durulacaktır. Anahtar kelimeler: edgü, pek, çok, zarf, pekiştirme.
Ferit Edgü'nün, 1979'da Sait Faik Hikâye Armağanı'na değer görülen Bir Gemide'si, 1960'lar ve 1970'lerin başında kaleme alınmış sekiz öyküden oluşuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri