Fermente sucuk; kıyma haline getirilen koyun ya da dana etinin, yine aynı hayvanın yağı ile belirli oranda karıştırıp baharatlarla harmanladıktan sonra hayvan bağırsağı veya buna benzeyen kılıflara doldurup belirli bir süre -en az 30 gün- olgunlaşması ile oluşan bir gıda ürünüdür.
Kurutma yöntemi için ilk olarak sıcak ve güneş almayan bir ortam belirleyin. Bu ortamda sucukları asarak kurutabilirsiniz. Eğer asacak yerini yoksa, gazete sererek sucukları üzerine dizin. Gazete sucuğun nemini alarak kısa sürede kurumasını sağlar.
Sucuk kurutma işlemi yapılırken belirli bir süre sucukların havada asılı kalması ve birbirine değmemesi gerekir. Yaş Sucuk Kaç Gün Kurutulur ? Araştırıldığında ise ortaya çıkan tablo ortalama olarak 6-12 saat aralığında sucukların askıda kalması gerektiğidir. Bu aşamada oda sıcaklığı 10-15 derece olmalıdır.
Buzdolabında 3 hafta kadar bırakılan sucukların kurutma işlemi tamamlanmaktadır. Bu üç haftalık sürenin sonunda sucuğunuz hazırdır. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise sucuğun üstünün küf tutmaması için üç ila dört günde bir sirkeli suyla temizlenmesidir.
- Öncelik yatacak ve güneş almayan bir ortam belirlenmelidir. - Daha sonra bu ortamda sucuklar asılmak suretiyle kurutulmaya bırakılabilir. - Eğer asacak yer yok ise, o vakit bir gazete üzerine sucuklar serilebilir. - Özellikle gazete sucuğun nemini alarak kısa süre içerisinde kurutabilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Bu olumsuz ve tehlikeli durumlara sebebiyet vermemek için fermente sucuğun orijinal ambalajı açıldıktan sonra ürünün hava alması ve yüzeyinin kuru kalması için buzdolabında kendi özel saklama kağıdında muhafaza edilmesi gereklidir.Saklama kağıdı yok ise sucuğun hava alabileceği kağıt havlu veya 1.hamur bir kağıda ...
Fermente sucuk çok sıcak ortamda beklememelidir. Çok sıcak önerilmediği gibi buzlu ortamda da beklemesi uygun olmaz. Paketi açılan fermente sucukları 1 hafta içinde tüketmeniz önerilir. Buzdolabı içinde nemden uzak kalacak şekilde sucukları muhafaza edebilirsiniz.
Sucuğun içerisinde et ve sakatat vardır. Bu nedenle de iyi saklanmadığı takdirde kolay bozulabilir bir gıdadır. Özellikle evde yaptığınız sucuklar, hazır sucuklara göre çok daha kolay bozulabilirdir. Fabrikasyon işlemlerinden geçmeyen nemli sucuk, küflenmeye yol açar.
Sarımsağı toz sarımsak olarak kullanacak iseniz 30 gr. sarımsak tozuna ihtiyacınız var bunuda mağazamızdan edinebilirsiniz fakat tavsiyemiz sarımsağı taze alıp dövmenizdir bununla uğraşmak istemezseniz toz sarımsak ilede ilerleyebilirsiniz kendiniz dövecek iseniz her 1 kg kıyma için 1 baş(6-7 diş) sarımsak dövünüz.
Sucuğu parçalara bölüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız sucukları 6 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz.
Eğer kanatlı hayvan etinden yapılacak bir sucuk tercih ediyorsanız mutlaka ısıl işlem görmüş sucuk tercih etmeli; eğer geleneksel Türk sucuğu tercih ediyor ve yoğun aroma istiyorsanız fermente sucuğa yönelmelisiniz.
Sucuk doğru şekilde pişirildiği takdirde oldukça faydalı bir gıdadır ve sağlığımız üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu nedenle sucuk çiğ tüketilmemeli, pişirilerek tüketilmelidir. Her ne kadar fermente işlemi sonucunda sucuk olgunlaşsa da, çiğ sucuk yemekten uzak durmakta fayda vardır.
Ancak uzmanlar tarafından fermente sucuk daha sağlıklı olarak adlandırılır ve tavsiye edilir. Fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuklara oranla daha kurudur. Isıl işlem uygulanan sucuklarda, salmonella bakterisi varlığı korur çünkü ortaya çıkan nem ve ısı buna sebep olur.
Sucuk yapmak için bu kıymaya sarımsak, kırmızı biber, kimyon, tuz, karabiber mutlaka katılmalıdır. Üreticilerin taleplerine göre yenibahar, çemen, tarçın da katılabilir.
Baharatlar ayrıca etin bakterilenip çürümesini engeller ve uzun süre saklanabilmesini de sağlarlar. 20 gram tuz, 20 gram kimyon, 20 gram toz kırmızı biber, 10 gram karabiber, 10 gram yenibahar, 1 baş dövülmüş sarımsaktan bir kilo kıyma için yeterlidir. Bu karışıma sucuk baharatı da denilir.
“Sucuk pişerken neden dağılır?” diye merak ediyor ve karşılaştığınız bu sorunu çözmek istiyor olabilirsiniz. Böyle bir problemin meydana gelmesinde sucukların yapım sürecinde iyi doldurulmamış olmaları ya da yağ oranının yanlış ayarlanması söz konusu olabilir.
kılıfa konulduktan sonra fermente sucuk ekstra bir işlem görmez ve kendi kendine bırakılarak kuruması, olgunlaşması beklenir. ısıl işlem görmüş sucuklarda ise bu olgunlaşma sürecine ısıyla müdahale edilir ve son ürün çıktı süresi kısaltılır. bu nedenle ısıl işlem görmüş sucuklar fermente sucuklara göre daha ucuzdur.
Helal et fermente sucuk; islam inancına göre kesilmiş 'helal' özelliği taşıyan etten üretilen sucuğa verilen isimdir. İslam inancının yaygın olmadığı bölgelerde sucuk 'helal' özelliği taşımayan etten üretilmediğinden dolayı sucuk da helal özelliğinde değildir.
Fermente sucuk, işlem görmüş sucuktur. Fermantasyon işlemi ise bazı mikroorganizmaların çiğ etin içinde bulunan karbonhidratları dönüştürmesidir. Böylelikle, sucuğun pH değeri düşürülür ve bu da bağırsaklar ve sindirim sistemi için faydalı bir işlem olur.
Sofraların klasik lezzeti cumhuriyet kangal sucuk %100 dana etinden üretiliyor. Afyon sucuklarının en lezzetlisi olan kangal sucuk baharat aromasıyla, daha pişerken yaydığı kokusuyla iştahınızı kabartacak. Doğal fermantasyon yöntemi ile kurutulan sucuklar ısıl işlem görmeden olgunlaştırılıyor.
Evde yapılan sucuklarda, nitrit, nitrat ve glutamate gibi kanserojen kimyasal katkılar kullanılmadığından hem lezzetli hem de sağlıklıdır.”
Rengi parlak ve doğal olan kaliteli sucuk 0 dana etinden yapılmış olmalıdır. Dana etinin dışında, gerekli baharatlar bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığında sucuğun rengi, kırmızımsı kahverengi olmalıdır. Kesildiğinde çevresinde veya ortasında farklı renkler ortaya çıkmamalıdır.
Çeşme suyunun içerisinde hafifçe ıslatılıp bir süre bekletilen sucuk yumuşar ve kabuğundan kolayca ayrılarak tüketilebilir.
Sucuk ve Pastırma
İmal edilip, uzun süre satılmayarak imalatçıda stok olarak kalmış bulunan sucuk firesi %12'ye kadardır. İmalatçıdan alınıp perakendeciye satmakta bulunan toptancıların sucuk firesi %7'ye kadardır. Toptancıdan alınıp tüketiciye satılmakta olan sucukların bakkal ve mezeci firesi %5-6 kadardır.
Doğru şekilde saklanmayan sucuklarda maya ve coclar, hızlıca ürer ve bu üreme dış tabakada beyaz bir madde oluşturur. Beyaz tabaka sucuğun bozulduğunun bir işareti değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri