Demir eksikliği veya demir supplementi kullanmak kilo alımına sebep olmaz. Aksine vücut tüm metabolik olaylar için oksijene ihtiyaç duyar. Eğer kişinin vücudunda oksijen yeterli değilse, enerji üretilemez, vücut yağları okside edemez.
Demir ilacı kalori ihtiva etmez ve kilo aldırmaz. Asıl kilo aldıran kişinin demir ilacı yerine demir içeriyor diye pekmez gibi demirden ziyade bol bol kalori içeren ve kan şekerini bozan gıdalar tüketmesidir. Bu nedenle, demir ilacının kilo aldırdığına dair söylentiler yanlıştır.
Demir eksikliği kilo aldırıyor
Tıpkı insülin direnci ya da adeno virüste olduğu gibi demir eksikliği olanların da kilo veremeyeceğini açıklayan Dr. Sinan Akkurt, “Demir eksikliği hormonal dengesizliğe yol açarak dolaylı yoldan kilo alımına sebep olur.
Demir Eksikliği Kilo Yapar Mı? Demir eksikliği direk değil ama dolaylı olarak kilo almaya neden olabilir daha doğrusu kilo vermeyi zorlaştırır. Özellikle B12 vitamini eksikliğine yol açıyor olması nedeniyle kilo almayı kolaylaştıran bir ortam yarattığını söyleyebiliriz.
Türkiye'de özellikle üreme çağındaki kadınlarda çok sık görülen demir eksikliği, kilo vermeyi güçleştiriyor. Halsizlik, çarpıntı, sinirlilik, üşüme ve sürekli uyku isteğine de yol açan demir eksikliği kan tahliliyle ortaya çıkıyor.
İlgili 38 soru bulundu
B12 ve demir eksikliği, metabolizmanızın yavaşlamasına yol açar ve bu da kilo alımına sebep olabilir. Ancak, B12 ve demir ilaçları kilo yapma özellikleri yoktur. Bu nedenle, doktorunuza danışarak ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmalısınız.
Bu nedenle demir içeren haplarla tedavi söz konusu olduğunda kilo alma kaygısı, konuya zaten duyarlı olan kadınları daha çok etkiliyor. Oysa demir hapları ne şişmanlatır, ne de zayıflatır. Bilinenin aksine iştah açmaz, kilo yapmaz.
Demir ilacı içenler iştahlarının arttığını ve kilo aldıklarını söylerler. Oysa demirin kendisi iştah açıcı bir ilaç değildir. Demir eksikliği anemisi olanlar aslında hastadırlar ve iştahlarının bu nedenle azaldığını fark etmezler.
Kansızlık, kilo alımına doğrudan neden olmaz, ancak yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilerle birlikte enerji seviyelerini düşürerek kişinin fiziksel aktivite düzeyini azaltabilir ve dolaylı olarak kilo alımına neden olabilir.
Demir azlığında hücrelerin ihtiyaç duyduğu oksijen karşılanamadığı için hücreler işlevini tam olarak yerine getiremez. Ferritin düşüklüğü, hücrelerin fonksiyon bozukluğuna ve hücre ölümlerine neden olacağı için ciltte, saçta ve tırnaklarda yıpranmalar görülür.
Vücuttaki depolanan demir miktarını gösteren ferritin değerinin düşüklüğünde pek çok sağlık sorunu yaşandığı gibi yüksekliğinde de hayati semptomlar oluşabilir. Düşüklüğünde hücre ölümlerine bağlı birçok dokuda yıpranma görülürken yüksekliğinde ise oksijen fazlalığından kaynaklı sorunlar görülebilir.
Ferritin Düşüklüğü
Optimum değerlerin altında seyreden ferritin oranı vücuttaki demir oranının azlığını gösterir. Demir eksikliği halk arasında kansızlık ya da anemi şeklinde isimlendirilir. Demirin yetersiz olması alyuvar hücrelerinin üretimini de negatif yönde etkileyeceği için demir eksikliği anemisi ortaya çıkar.
Kapsüller çiğnenmeden ve yeterli miktarda su ile birlikte alınmalıdır. Kapsüller, sabahları boş mide ile (kahvaltıdan yaklaşık 1 saat önce) veya bir öğünden 2 saat önce veya sonra yeterince uzun bir süre aralıkla alınmalıdır.
Acil tıbbi müdahale gerekebilir. Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür. hissi, nefes almada zorluk, kas krampları, kas ağrısı, bulantı, ishal ve deri döküntüleridir. Bunlar FERİNT'in hafif yan etkileridir.
Normal ferritin değeri, yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterse de genel olarak erkeklerde 20-500 ml/ng, kadınlarda ise 20-200 ml/ng'dir.
Kansızlık kilo verdirir mi? Kansızlık yaşayan kişilerde kilo kaybı ve sıkıntısı görülebilir. Anemide oksijen miktarı verimli olarak vücuda yayılmadığı için diyet yapılsa da yağ yakımı zor olduğundan kilo sıkıntısı yaşanabilir.
Bunun aksine B12 vitamini eksikliği, dolaylı yoldan kilo alımı ile ilişkilendirilebilir. B12 eksikliği enerji seviyelerini düşürebilir, yorgunluğa yol açabilir ve fiziksel aktivitenin azalmasına neden olabilir. Enerji eksikliğinin ve yorgunluğun tetiklediği hareketsiz yaşam tarzı, kilo alımını beranerinde getirebilir.
“D VİTAMİNİ TAKVİYESİ DOKTOR TAVSİYEYLE ALINMALI”
"Vitaminlerin kilo alımına neden olduğu bilgisinin aksine, D vitamini kilo kaybınızda olumlu etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalar yağ kütlesi fazla olan kişilerde D vitamini düzeylerinin düşük olduğunu gösterirken, kilo aldırdığı söyleminin bilimsel bir yanı yoktur.
Demir eksikliği veya demir supplementi kullanmak kilo alımına sebep olmaz. Aksine vücut tüm metabolik olaylar için oksijene ihtiyaç duyar. Eğer kişinin vücudunda oksijen yeterli değilse, enerji üretilemez, vücut yağları okside edemez. Hemoglobin vücutta oksijeni taşır ve içerisinde demir de bulunur.
Demir ilaçları genellikle aç karna kullanılır. Midede kazıntı hissini bastırmak için birşeyler yenir ise hem ilacın emilimi bozulur hem de kilo alınır. Bu durum da halk arasında demir ilaçları kilo yapar diye bilinen yanlış yargıya neden olur.
B12 vitaminin kilo alma ve kilo verme konusunda doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Bazı vitamin takviyeleri yalnzıca zayıflama sürecini destekleyici olabilmektedir. Bu vitaminlerden biri de B12'dir. Bu sebeple de B12 vitaminin kilo artışına sebep olmadığı söylenebilir.
DEMİR İLACI İÇTİKTEN KAÇ SAAT SONRA YEMEK YENİR? Demir ilacı ile birlikte kalsiyum açısından zengin süt ve süt ürünleri, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller pekmez, susam, fındık, fıstık ve yeşil yapraklı sebzeleri aynı anda kullanmayın. Demir ilacı aldıktan en az 2 saat sonra tüketmeniz gerek.
Demir eksikliği anemisi, dünya nüfusunun yüzde 12-15'inde saptanan ve en sık rastlanan anemidir. Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Demir eksikliğine bağlı anemi (kansızlık) tedavisi için demir sülfat tabletleri kullanırken bunlardan iki saat önce ve sonrasında çay, kahve, yumurta, süt ve süt ürünlerinden kaçınmak gerekir. Bunlar bağırsaklarda demir emilimini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri