Fibroblastlar vücutta en çok bulunan bağ dokusu hücreleridir. Bağ dokusunu oluşturan ana hücreler olarak görev yaparlar. Fibroblastlar, doku onarımı, yara iyileşmesi ve yara izi oluşumu gibi süreçlerde önemli bir rol oynarlar. Fibroblastların en temel işlevi ekstraselüler matriks adı verilen yapıyı sentezlemiştir.
Fibroblast, bağ dokusunun ana hücreleri de denebilir. Yassı uzun ya da ovalimsidirler. Gövde kısımlarından sitoplazmik uzantılar çıkar, çekirdekleri oval olan hücrelerdir. Bağ dokunun ana maddesi olan ve yaraların iyileşmesinde işlevi olan kollajen adlı proteinin yapımından sorumlu hücrelerdendirler.
Hücre fonksiyonunu belirlemede ve güçlü yapı sağlamada anahtar rol oynayan önemli bir protein kaynağıdır. Fibroblastlar, cilt dokusu mimarisinin oluşturulmasında, düzenlenmesinde ve onarılmasında etkilidir. Tüm bu unsurlar göz önüne alındığında fibroblast işe yarar bir işlemdir.
Kişiye verilen fibroblast hücreleri, kişilerin kendi dokusundan alındığı için herhangi bir zarar söz konusu değildir. Fakat uygulamadan hemen sonra uygulama bölgesinde kızarıklık, şişme, morluk, hafif lekeler, ciltte soyulma ve kabuklanma meydana gelmesi muhtemeldir.
Fibroblast ne kadar kalıcı? Enfeksiyon yapıldıktan sonra genel olarak sonuçlar 2 hafta sonra gözlenmeye başlar. Fibroblast tedavisinin etki kalıcılığı ortalama olarak 2-3 yıla kadar sürer. Burada, enjekte hücreler kolajen ve elastin proteinlerin üretimini başlatır ve cildin pozitif değişimi zamanla görülür.
İlgili 43 soru bulundu
Çoğaltılan hücreler, işlem yapılması için belirlenmiş olan bölgelere enjekte edilir. Tedavi için genellikle 3 seans gerekir ve her seansta hastaya 20 ile 40 milyon arası Fibroblast hücresi enjekte edilir.
Kök Hücre ile Yüz Gençleştirme Yaş Aralığı 30-50 yaş aralığı fibroblast enjeksiyonları için en uygun zaman olarak kabul edilir. Yüze Kök Hücre elbette 50 yaş üzerine de uygulanabilir ancak etki süresi diğer gruba göre daha kısa olabilir.
Tedavi Sonrası: Fibroblast terapisi genellikle hafif bir rahatsızlık veya yanma hissiyle birlikte yapılır. Tedavi bittikten sonra cilt üzerinde kırmızı renkli küçük kabarcıklar veya noktalar görülebilir.
Fibroblast uygulaması, cildin küçük bölgelerine yüksek frekanslı bir elektrik akımı boşaltan bir “plazma kalemi” kullanılarak yapılır. Kalemin ucu direkt cilde temas etmez, bunun yerine cildin hemen üzerine küçük bir akım bırakır.
Fibroblast tedavisi; hastanın kendisinden alınan kök hücrelerin özel işlemlerden geçirilerek hastaya tekrar uygulanması işlemine verilen isimdir. Uygulanış biçimi ile doğal bir yöntemdir. Kulağın arkasından alınan dokudan elde edilen kök hücreler işe tedavi uygulanır.
Fibroblastlar, kişinin kendi dokusundan elde edilen hücreler olduğundan dolayı doğal bir uygulamadır ve uygulandığında doğal bir görünüm sağlarlar. Kişinin kendi dokusundan elde edilen hücreler olduğundan dolayı herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmazlar.
Plazma pen işlemine dair şu bilgileri aktarabiliriz: İşlemin yapılacağı bölgede uyuşma olması için öncelikle anestezik krem sürülür. Ardından ciltte uyuşma olması beklenir ve sonrasında plazma kalem ile bölgeye milimetrik aralıklarla atışlar gerçekleştirilir. Bu esnada hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.
Cilde enjekte edilen fibroblast hücreleri, nakledildikleri bölgede faaliyete geçerek kollajen ve elastin üretimine başlayarak cildin yapısında bozulan protein yapısının düzenlenmesini sağlar. Böylece, yaşlanmanın ciltteki belirtilerini ortadan kaldırarak ciltte güçlü bir anti-aging aktivite gösterir.
Plazma fibroblast tedavisi, bazı dermatolojik sağlık hizmeti sağlayıcılarının cildin görünümünü sıkılaştırmak ve iyileştirmek için lazer, enjeksiyonlar veya cerrahi tedavilere alternatif olarak sunabileceği estetik bir prosedürdür. Bu terapinin yüz ve kozmetik tedavisi için oldukça yeni olduğunu da eklememiz gerekir.
Fibroblastlar, bu bağ dokusunu oluşturan kollajen liflerini üreten ve yenileyen hücrelerdir. Bu hücreler, yara iyileşmesi, doku onarımı ve vücudun bağ doku yapısını koruma işlevleri bakımından önemlidir. Fibroblastlar, vücutta yaygın olarak bulunan ve doku tamiri süreçlerinde kilit bir rol oynayan hücrelerdir.
Tip III: Retikulum lifleri oluşturur. Organların stromasında (gevşek bağ dokusu içinde) bulunur. Tip IV: Bazal lamina yapısında bulunur. Fibroblast hücrelerince (GER-Golgi) sentezlenen prokollajen hücre dışına salınır.
Kök hücre tedavisi ise klinik ortamda uygulanabilen bir işlemdir. Yüze kök hücre uygulaması, aslında uzun vadede cilt için yapılan bir yatırımdır. Uygulama sonuçları hemen görülmeye başlar ve ömür boyu yenilenme devam eder.
Yüze plazma işlemi nasıl yapılır? Yüz bölgesinde operasyondan önce lokal anestezi yapılarak cilt uyuşturulur. Cilt yüzeyine yapılan noktasal atışlar ile tedavi uygulanır. Hasta işlem sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.
Kök hücre tedavisi sonuçları genellikle zaman içinde (3 ay-2yıl) görülmeye başlar, ancak iyileşme hızı kişiden kişiye değişebilir. Tedavi sonrası ağrı ve rahatlama genellikle birkaç hafta ile birkaç ay içinde fark edilebilir.
Ciltten alınan kök hücreler laboratuvar ortamında çoğaltılarak enjeksiyon yöntemi ile cilde verilir. 30 yaşını aşmış kadın erkek herkese bu tedavi uygulanabilir. Kulak arkasından alınan 4 mm'lik küçük bir biyopsi ile kök hücreler laboratuvar ortamında çoğaltılır.
Ciltte kolajen üretimini uyarmak için kullanılan bir teknik olan Fibroblast Terapisi'ni gerçekleştirmek için kullanılır. Bu, doğal iyileşmeyi destekler ve cildin görünümünü gençleştirir. Plazma Pen, cildinin görünümünü, hacmini ve elastikiyetini geliştirmek isteyen kişiler için kullanılabilir.
İz kalması gibi bir risk dışında plazma pen son derece güvenli bir uygulamadır. Hiçbir zararı yoktur çünkü kanama olmaz, dikiş kesi gerektirmez, herhangi bir yabancı madde cilde şırınga edilmez.
Burcu Esmersoy cildine neler yaptırıyor? Gizlisi saklısı yok; üç yıl önce kök hücre yaptırdım, herkese de tavsiye ettim, ederim. Ayrıca düzenli olarak cilt bakımı, casi ve senede bir ultera yaptırıyorum.
Ameliyatsız cilt ve yüz gençleşme yöntemleri çok çeşitlidir. HİFU, Fotona, Fransız askısı, altın iğne, fraksiyonel co2, gençlik aşısı, botox, dolgu, dermamelan-cosmelan, lazer, mezoterapi, PRP, Somon DNA aşısı gibi pek çok yöntemle ameliyatsız gençleşme sağlanabilmektedir.
Yüze uygulanan kök hücre tedavisinin etkisi ne kadar sürer? Kök hücre tedavisiyle 1 yılın sonunda ciltte en fazla 8-10 yıl gençleşme sağlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri