Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Fidelerin gelişiminde gübreleme önemlidir. İlk dikimden 1 hafta sonra sıvı gübrelerle beslemeye başlayabilirsiniz. İlk dönem azot yoğun gübrelerle besleyerek geliştirdiğiniz fidenizi çiçeklenme dönemine doğru fosfor ve potasyum ağırlıklı gübrelerle besleyiniz.
Sıcaklığın 14°C derecenin altına düştüğü zamanda ise olgunlaşma gecikir ve verim düşer. Domates bitkisinin büyümesi için en uygun sıcaklık 22-26°C arasındadır. Sıcaklık 15°C'nin altına ve 35°C'nin üstüne çıktığı zaman meyve tutumunda düzensizlikler görülebilir.
Bu yapıldığı takdirde domates fidesi daha kolay ve daha rahat bir şekilde büyür. Bu işlemler toprağa ekildikten sonra da uygulanması gereken işlemler olarak bilinir. Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir.
Büyümek için 18 °C ila 26 °C sıcaklığa ve bol güneşe (günde en az 6 saat) ihtiyaç duyar. Kısa sürme şartıyla, domates bitkileri 1 °C civarındaki düşük hava sıcaklığını tolere edebilirler. Tabii ki, birkaç gün boyunca günlük hava sıcaklığı 17 °C'nin altında olursa meyve tutumunda sorun olduğu fark edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Satın aldığınız domates fidelerini toprağa ekmeden evvel aspirin ve yumurta kabuklarına ihtiyacınız olacak. Aspirin, domates fidelerinizin bağışıklık sistemini geliştirmeye ve korumaya yardımcı olur. Yumurta kabukları ise zengin kalsiyum içerir bu da domates fidelerinizin sağlıkla büyümesini sağlar.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
Fideler dikildikten sonra mutlaka can suyu verilir. Fideler toprakla buluşmadan önce toprağın gerekli besinle donatılması ayrıca önemlidir. Domates fidesinin toprağı özellikle bakır yönünden zengin olmalıdır. Hobi bahçelerinde ya da saksıda yetiştirilen domates fideleri için sıvı organik gübreler kullanılabilir.
Suyu çok seven maydanoz, tere, nane gibi sebzeler için çok elverişlidir.
Domateste ilk sulama dikimden hemen sonra can suyu ile başlanmaktadır. Daha sonrasında bitkinin gelişim dönemine ve uygulama yapacağımız gübreler ile de sulama yapılmaya devam edilir. Toprak ihtiyacına, bitki gelişimine göre sulamalar ayarlanmaktadır.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Su, domates fidelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır. Fidelerin sulanması düzenli ve yeterli olmalıdır. Toprağın nemli kalmasını sağlamak için düzenli aralıklarla sulama yapılmalıdır. Ancak aşırı sulama da kök çürümesine neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Açık tarlada yetiştirilen domates, tohum ekiminden sonra 80-100 gün içinde, fide dikiminden sonra ise 60-80 gün arasında hasatlık hale geliyor. Serada yetiştirilen domatesler, 60-70 gün sonra hasat edilmeye başlanıyor.
zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece Page 2 2 sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda gelişme iyi olur. Gündüz sıcaklığının 32-35 ºC ve gece sıcaklığı 15 ºC'nin altına düştüğünde bitki büyümesi yavaşlar, döllenme aksar. Gündüz 32 ºC'nin üzerinde biberin meyve bağlaması azalır.
Meyve, sebze gövdelerine değdirmeden ve kökleri çamur içinde bırakmadan, sızarak köklere ulaşacak ve bitkilerin ihtiyacını karşılayacak miktarda suyun verilmesi şeklinde ( damla, sızdırma gibi ) yapılan sulama en iyi sulamadır.
Çiftçilerimiz, sebze bahçelerinde, bir aspirinin çeyreğini bir litre suda eriterek sabah saatlerinde bir fısfıs yardımıyla bitkilerin yapraklarına sıkmayı tercih edebiliyor.
Sebzeler, yatak bitkileri ve birçok yıllık bitki örtüsü, daha fazla sığ köklere sahiptir. Günlük olarak, özellikle 29 C üzerindeki sıcaklıklarda daha sık sulama gerektirir. Çoğu saksı bitkisi sıcak, kuru koşullarda günlük olarak sulamaya ihtiyaç duyar.
Kurak bölge şartlarında domatesin su ihtiyacı genel olarak şöyle bir dağılım gösterir; Mayıs ayında 3 günde bir su, Haziran ayında 2 günde bir su, Temmuz ayında 6 günde 5 su, Ağustos ayında 7 günde 4 su, Eylül ayında haftada bir olmak üzere toplam 18 kez sulanmalıdır.
Bitkinin ilk meyvesi çıkmasıyla beraber sulama daha da önemli hale gelir. Sulama işlemi sabah veya akşam saatlerinde yapılırsa bitki için daha verimli olacaktır. Ayrıca sulama esnasında bitkinin sadece toprağı sulanmalıdır, yapraklarına su gelmemesine dikkat edilmelidir.
Sulama düzeni, biberin ekili olduğu toprağın özelliklerine göre ortaya çıkar. Özellikle sıcak hava durumu söz konusuysa kumlu topraklarda sulama 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir şeklinde düzenlenmelidir.
Domates; derin yapılı, drenajı iyi, taban suyu sorunu olmayan, iyi havalanan, su tutma kapasitesi yüksek ve organik madde bakımından zengin toprakları sever. Tuzluluğa dayanıklıdır. pH değerleri 6 – 7 arasında olan topraklarda en iyi sonuçları verecektir.
*RAF ÖMRÜ 1 GÜNDEN 7 - 12 GÜNE ÇIKARTILMIŞTIR. *BİTKİ BAŞINA VERİM 2 KG DAN 7 KG VE DAHA ÜSTÜNE KADAR ÇIKARTILMIŞTIR. *AÇIK ALANDA OTURAK VE ASKIDA SERADA İSE ASKIDA YETİŞTİRİLİR.
Domateslerin iyi sulanması halinde ürünü de iyi olacağı bilinen bir gerçek. Ancak bizim istediğimiz, sulama olmadan da domates fidelerinin iyi cinste ve kaliteli ürün verebilmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri