(Kıyas. dan) Kıyas etme. Ölçme. Karşılaştırma.
Kelime anlamı “ölçme ve eşitlik” olan kıyas bir İslâm hukuk terimi olarak, “naslarda (âyet ve hadislerde) hakkında açık hüküm bulunmayan bir meselenin hükmünü, aralarındaki ortak bir gerekçeye (illet) dayanarak, naslarda hükmü açıkça belirtilen meseleye göre belirlemek” anlamına gelir.
Şarabın haram olması, Kuran-ı Kerim'de de açık ve net bir şekilde belirtilmektedir. Bazı din bilginlerine göre şarap helal değilse bira da helal değil görüşü mevcuttur. Bu iki alkollü içecek arasındaki sebep sonuç ilişkisi kıyas olayına örnek olarak gösterilmektedir.
Evlâ kıyas; fer'deki illetin asıldaki illetten daha güçlü olduğu kıyas türü.
kıyam / kıyâm / قيام / قِيَامْ
Kalkma, ayakta durma, ayağa kalkma. Namazın ayakta kılınan kısmı.
İlgili 19 soru bulundu
Namazda ayakta durmayı ifade eden fıkıh terimi. Namazın bir rüknü olarak kıyam halinde iken Kur'an okumayı ifade eden fıkıh terimi.
Kıyam kelimesi, İslam dinine inananlara göre yeniden dirilip, ayağa kalkma şeklinde ifade edilmektedir. Aynı zamanda kıyam, namaz sırasında ayakta durma ve bir işe teşebbüs etme, girişme olarak da değerlendirilmektedir.
Tasım veya kıyas (Eski Yunanca: συλλογισμός) mantıkta, birisi orta terim olmak üzere "öncül" adı verilen iki önerme ile bu iki öncülden zorunlu olarak çıkarsanan ve ardıl adı verilen üçüncü bir önerme biçimde ifade edilen ya da edilebilen kanıttır.
O meselenin illetinin insanın çabasıyla tespiti gibi bir şey caiz değildir, insanın böyle bir yetkisi yoktur İbn Hazm'a göre. Dolayısıyla kıyas da ta'lil de batıldır. İnsan böyle bir nassın illetini ortaya koyamaz.
3.1. Kısaltılmış Kıyas (Entimem)
Zihinde tam tasarlandığı hâlde dildeki ifadesi eksik olan kıyaslara, kısaltılmış kıyas ya da entimem denir. Zihinde tam tasarladığımız için düşüncede bir eksiklik aramak hatadır. Ancak anlatım kesinlikle eksiktir diyebiliriz. Bu kıyasların, bir öncülü veya sonucu eksik bırakılmıştır.
Kıyası ancak müctehid âlim yapar. Müctehid âlim de, nassa dayanır. Nassız kıyas olmaz.
olayın hükmünü, aralarındaki ortak illet sebebiyle, hakkında nass bulunmayan bir olaya uygulamak" şeklinde tanımlanmaktadır." Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi fıkıhtaki kıyasın dört rüknü bulunmaktadır: Asl, fer', illet ve hüküm.
Hanefi mezhebindeki bütün müctehidler de, diğer mezhep reisleri ve mezhepteki müctehidler gibi, zaruret olmadıkça, kıyas yapmamıştır.
kıyas - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳys kökünden gelen ḳiyās قياس “ölçüm, karşılaştırma, benzetme yoluyla akıl yürütme” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḳāsa قاس “ölçtü, karşılaştırdı” fiilinin fiˁāl vezninde masdarıdır.
Kıyas, verilen en az iki önermeden, aklın zorunlu olarak bir sonuç çıkarması işlemidir. Kıyasta verilen önermelere öncül, bu önermelerden zorunlu olarak çıkan önermeye ise sonuç adı verilir.
Fıkıh usulünde kıyas, “hakkında açık hüküm bulunmayan bir meselenin hükmünü, aralarındaki ortak özelliğe veya benzerliğe dayanarak hükmü açıkça belirtilen meseleye göre belirlemek” anlamına gelir.
Burada "haramlık" hüküm, "şarap içme" konusu asıl, "sarhoş edici olma" vasfı ise illettir. Bu illetteki ortaklık sebebiyle sözgelimi bira içmek şarap içmeye kıyas edildiğinde bira içmenin de haram olduğu sonucuna ulaşılır.
Kitap ve Sünnet'in şer'î delil olarak kabulünde görüş birliği vardır. İcmâ ve kıyas da büyük çoğunluğa göre şer'î delildir.
İcma: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda fakihlerin görüşlerinin bir noktada birleşmesidir. Kıyas: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda bir fakihin şahsî görüşüdür.
1- Her kıyasta, büyük, küçük ve orta diye üç terim bulunmalıdır. 2- Ota terim sonuçta bulunmamalıdır. 3- Orta terim iki öncülde de tikel olarak alınamaz. 4- Sonuç öncüllerin zayıfına bağlıdır, yani öncüllerden birisi olumsuzsa, sonuç olumsuz, birisi tikelse sonuç tikel olur.
Seçmeli kıyas, bitişik şartlı bir öncülle yapılmışsa, bir ihtimali bildiren şartlı önermedeki belirsizliği ortadan kaldırmak şeklinde bir zihin faaliyeti olarak karşımıza çıkar.
Kıyam, ayakta durmak anlamına gelir. Namazda ayakta durmak o yüce varlığın karşısında elleri bağlamış vaziyette beklemek demektir.
Kıyam bi nefisihi, Allah'ın Zati sıfatlarından biridir. Sözlükte de bazı anlamları bulunmaktadır. Öncelikle kıyam kelimesi, doğrulup ayakta durmak, devam ve sebat etmek, bir işin idaresini üzerine almak, gözetip korumak anlamına gelmektedir.
Kıyam sözlük ve örfteki anlamıyla ayakta ve dik durmak demek olduğundan fakihler kıyamın şeklini tanımlarken omurga kemiğinin dik tutulması, rükûda sayılmayacak derecede dik durulması veya eller uzatıldığında dize ulaşmaması gibi ölçülerden söz etmişlerdir. Ayakta iken başın eğik olması kıyama zarar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri