Fiili dolaşımdaki pay oranı; - %50 ve daha küçükse ve oranda 5 puan veya daha fazla bir değişim varsa, - %50'den daha büyükse ve oranda 10 puan veya daha fazla bir değişim varsa değişiklik takip eden haftanın üçüncü iş günü geçerli olacak şekilde yapılır.
Daha yüksek fiili dolaşım pay oranı ve halka açıklık oranı, hisselerin piyasada daha likit ve işlem kolaylığının daha yüksek olduğunu gösterir. Bu da yatırımcıların istedikleri zaman pozisyonlarını değiştirme veya likidite sağlama konusundaki esnekliklerini artırır.
Fiili dolaşım oranı, şirketlerin borsada işlem gören hisse senedi sayısının toplam lot sayısına oranına denmektedir. Bir başka deyişle şirketlerin borsada halka açık lot sayısının toplam ödenmiş sermayesine oranıdır.
Fiili dolaşım, borsada halka açık olarak işlem gören şirket hisselerinin toplam sermayesinin içerisinde sadece borsada işlem gören kısmına denir. Yatırımcılar fiili dolaşımdaki hisse senetlerini alıp satabilir. Borsada işlem görmeyen yani fiili dolaşımda olmayan hisseler yatırımcılar tarafından işleme tabi değildir.
Fiili Dolaşımdaki Pay Oranı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından, Borsa İstanbul piyasalarında işlem gören payların halka açıklık oranlarını gösterir bir kavram olarak tanımlanmış olup, MKK tarafından hesaplanarak ilan edilir.
İlgili 28 soru bulundu
Yüksek dolaşımdaki lot sayısı, yatırımcıların hisse senedine güvendiklerini ve şirketin büyüme potansiyeline inandıklarını gösterir. Ayrıca, daha yüksek bir dolaşımdaki lot sayısı, hisse senedinin likiditesini artırır, bu da yatırımcılar için alım satım işlemlerinin daha hızlı ve kolay olacağı anlamına gelebilir.
Ortalama FDP PD (Fiili Dolaşımdaki Payların Ortalama Piyasa Değeri), Ortalama PD'nin, FDPO ile çarpılması suretiyle hesaplanır.
Hisse senedi işlemlerinde, piyasa fiyatlı ve limitli emirler için geçerlilik süresi olarak kalanını iptal et (KİE) tercih edilir. Fiyatsız olarak yalnızca tutar belirtilerek girilen bu emirler en iyi fiyatla eşleşerek işleme dönüşür. Bekleyen bir emir olmaması hâlinde kalan tutar iptal edilir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Borsalar emtialar için belirledikleri lot hacim değerini farklı şekilde sunabilir. Ayrıca borsada lot sayısı az olan hisseler, işlem hacmi bakımından diğer emtialardan düşük olduğu için teminat tutarları da daha az seviyede olabilir.
Doğruluğu tartışılmakla birlikte hisse senedi alırken genel olarak kabul gören F\K oranı ise 10 seviyesidir. Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir.
Yatırımcılar nezdinde yüksek bir F/K değeri hissenin pahalı olduğunu, düşük F/K değeri de hissenin ucuz olduğunu gösterir. Bir şirketin hisse senedinde F/K değerine bakarak gelecek fiyatlaması hakkında öngörüde bulunmak mümkündür.
Tavanda bekleyen lot sayısını görmek için, bankanız ya da aracı kurumunuz üzerinden hisse senedi derinlik paketi satın almanız gerekmektedir. Müşteri temsilciniz ile iletişime geçerek derinliği kolaylıkla açtırabilirsiniz.
Hisse seçiminde F/K oranının düşük olması istenir. Etkin bir piyasada hisse senedinin defter değeri ile piyasa değerinin birbirine eşit olması gerekir. Bu durumda PD/DD oranının 1 çıkması gerekir. PD/DD oranı 1'den küçük ise hisse senedinin piyasa fiyatının düşük olduğu ve dolayısıyla alınabilir olduğu anlaşılır.
Örneğin %10 faiz olan bir yerde sizin 100 TL'niz 10 TL kesin getiri elde edebilir. Böyle bir ortamda 100 TL'ye aldığınız hisse senedinin yılda 10 TL'den daha fazla kazanmasını beklersiniz. Bu da F/K oranının 10'un altında olması demek. Faizlerin %20 olduğu bir yerde 100 TL ile 20 TL kesin getiri elde edebilirsiniz.
Borsada yatırım eğitimlerine hoş geldiniz. Bu videoda Fiyat/Kazanç oranının ne demek olduğunu ve nasıl kullanılabileceğini anlattım. F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
Hesaplama yapılırken hisse senedinin son fiyatının %10'u alınır. Ardından bu oran kapanış tutarına eklenerek üst seviyedeki tutar bulunur. Bu hesaplama neticesinde yatırımcılar bir hisse senedinin en fazla ne kadar yukarı yönlü seyredeceğini görür.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir. Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
Bir yükseliş trendi çizgisi, dip sevilerinin bir doğru ile birleştirilmesi yöntemiyle ortaya çıkarken; düşüş trendi çizgileri ise, tepe noktalarından geçen bir doğru ile tanımlanır. Çizilen çizgiler yukarı eğilim gösteriyorsa, bu bir yükseliş trendi, aşağı eğilim gösteriyorsa, bu bir düşüş trendidir.
Borsa, 10.00 ila 18.00 saatleri arasında sürekli işlem yöntemiyle seansa devam eder. Kapanış ziliyle birlikte bu seans sona erdiğinde 18.01'e kadar tek fiyatIı marj yayınlanır. Ardından 18.05'e kadar yeni emirler toplanır ve daha önce iletilmiş olanlar isteğe bağlı olarak değiştirilir ya da iptal edilir.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
PD/DD oranı; piyasa değerinin, şirketin özkaynağına kıyasla ne ölçüde primli/iskontolu olduğunu saptamak için kullanılmaktadır. Piyasa değerinin, defter değerinden yüksek olması durumunda, PD/DD oranı 1 eşiğini geçmektedir. Diğer bir ifadeyle şirket, mali durumuna kıyasla daha yüksek bir seviyeden fiyatlanmaktadır.
F/K oranını hesaplamak için şirketin son 4 çeyrekte elde ettiği kar kullanılır. Bu kar şirketin ödenmiş sermayesine bölünür ve hisse başına kar hesaplanır. Hisse başına kar ile F/K oranı çarpılır ve hissenin fiyatı ortaya çıkar. Hisse senetlerinin ucuz ya da pahalı olduğunu anlamak için kullanılır.
En SD Net Kâr, şirketin operasyonel gelirinden giderler, vergi, faiz, amortisman ve özel kalemler çıkarıldıktan sonra elde edilen net kârı temsil eder. Şirketin temel işletme performansını değerlendirmek amacıyla kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri