TDK'ya Göre Nede Kelimesinin Doğru Yazımı Ne de kelimesinde ''de'' bağlaç olarak kullanıldığı için bu kelimenin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
Genellikle ne de olsa şeklinde kullanılan kelime bununla birlikte, bunun yanı sıra anlamına gelir. TDK'ya Göre Ne De Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? -De bazı kelimelerde ek bazılarında ise bağlaç olarak kullanılır. Bu kelimede bağlaç olarak kullanıldığı için ne kelimesinden ayrı olarak yazılması gerekir.
NE DE OLSA NE DEMEK: 'ne denli eksiği, kusuru olursa olsun, böyle olmakla birlikte' anlamında kullanılan bir söz. NE DE OLSA NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “ne de olsa mı, nede olsa mı” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ne de olsa şeklinde olmalıdır.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
İlgili 26 soru bulundu
De, da ayrımı: Ya bağlaç ya da ek
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Yazıda satır başına alınan konuşmaları göstermek için kullanılır. Buna konuşma çizgisi de denir.
Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin? Olur mu?
Eğer cümleden çıkarılan -de /-da eki cümlenin anlamını bozmuyorsa bağlaçtır.Bu ek cümleden çıkarıldığında anlam bozuluyorsa ek olan -de/-da' dır. “de” yi çıkardığımızda cümlenin anlamı tamamen bozuluyorsa “ek”tir; anlam tamamen bozulmuyorsa, anlamda değişiklik oluyorsa “bağlaç” tır.
Ne de kelimesinde ''de'' bağlaç olarak kullanıldığı için bu kelimenin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
De bağlacı ve ne kelimesi ile oluşan ne de ifadesi farklı kelimeler ile bir araya gelerek kullanım amacına göre cümle içinde yer alabilir. Türkçe yazım kuralları doğrultusunda her kullanımında ayrı olarak yazılmalıdır.
Her Ne Kadar Nasıl Yazılır? Her Ne Kadar Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Her, ne ve kadar kelimelerinden oluşan her ne kadar ifadesi, bir tamlamadır. Bu nedenle kelimenin ayrı yazılması gerekir.
Bu kelime genellikle Ne farkeder? şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ne fark eder? şeklinde olmalıdır.
Bağlaçlar her zaman ayrı yazılmaktadır. TDK'ya göre ne yazık ki sözcüğünün doğru yazılışı "ne yazık ki" şeklinde olmalıdır.
Verilen cümlelerde "de" bir bağlaçtır ve kendisinden önceki kelimeden ayrı yazılır. Yani "değilde" yazımı yanlıştır. Doğru yazım şekli "değil de" olacaktır.
Bağlaçlar bir “sözcük” olduklarından ayrı yazılırlar. “Ne … ne” bağlacı da hâliyle ayrı yazılmalıdır: Örnek: Dönüş yolunda ne bir tanıdığa rastladık ne de yabancıya.
Bu ne bitişik mi yazılır? Bir şeyin ne olduğu sorgulanırken kullanılan bu ne ifadesi bir soru cümlesidir. Dolayısıyla bu ne sorusunun doğru yazılışı ayrı olacak ve söz edilen sözcüklerden sonra soru işareti kullanılacak şekildedir.
Misiniz Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Genel olarak yapılan bu hata bitişik şekilde yazılması olduğunu eklemek gerekir. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin doğru yazılışı, 'misiniz' biçiminde ayrı ele almış halidir.
Çekim eklerinden biri olan -de -da eki, bir eylemin nerede ve bir nesnenin kimde olduğunu bildirir. Örnekler: 1- Yarın sınıf arkadaşlarımla birlikte halı sahada maç yapacağız. 2- Kaybettim sandığım gözlüğümü çantamın gözünde buldum.
"Odada da oda vardı" derken zaten cümlemizin yazımı bu şekilde olur. Cümlede ki -da ekini çıkarıp olumlu olup olmadığına bakıyoruz. Ve -da ekini çıkardığımızda cümlemiz " Oda oda vardı" oluyor ve cümlemiz anlamsız bir hale dönüşüyor. Onun için -da eki bitişik yazılır.
Cevabımız : “ Şimdi de severim. ” şeklinde olmalıdır.
Bulunma durumu eki -da, -de, -ta, -te bitişik yazılır. Bu bir yazım kuralıdır. Bulunma durumu eki olan -da / -de / -ta / -te'nin yazılışı öncesindeki kelimeye daima bitişik yazılır: Yolda, işte, evde, caddede, sokakta, şehirde, ülkede, dünyada, evrende, bende, sizde vb. örneklerde olduğu gibi daima bitişik yazılır.
Şimdi gelelim ek mi yoksa bağlaç mı nasıl ayırt edeceğimize: Yöntemimiz çok kolay. ki'nin olduğu kelimeyi elimize alırız ve bu ki'nin arkasına bir -ler, -lar ekleriz. Eğer kelimenin anlamı bozulmazsa bu ek olan -ki'dir ve bitişik yazılır. Eğer kelimenin anlamı bozulursa bu bağlaç olan ki'dir ve ayrı yazılır.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre yarınki kelimesinin doğru yazılışı bitişik olmalıdır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre kelimenin doğru yazılışı ''yarınki'' şeklinde olmalıdır. Buna örnek şu şekilde verilebilir. - Yarınki sınav tüm sınavlardan daha önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri