Bitkiler karada nasıl üreticilerse, fitoplankton dediğimiz bu canlılar da su ekosisteminin üreticileri. Fotosentez yapıyor, karbondioksit tüketiyor. Yani sudaki besin zincirinin ilk basamağı.
Su yaşama birlikleri, üretici olan bitkisel plankton (fitoplankton) ile başlar. Bitkisel planktonlar temel olarak fotosentez yapan mikroskobik alglerden oluşur.
Denizlerde besin zincirinin en alt halkasını oluşturan fitoplanktonun karbon üretimi dünya birincil üretiminin yarısını karşılamaktadır. Fitoplankton yeryüzündeki oksijenin de yarısını üretmektedir.
Fitoplanktonlar, plankton topluluğunun ototrof bileşenleri ve okyanus, deniz ile tatlı su ekosistemlerinin anahtar faktörlerinden biridir. Dünyadaki oksijen kaynağının büyük kısmı bu canlılar tarafından üretilir.
Genellikle mikroskobik boyutta ve tek hücreli oldukları varsayılsa da, denizanaları veya kopmuş yosunlar da okyanusbilimciler tarafından plankton olarak tanımlanır. Bitkisel planktonlara fitoplankton, hayvansal olanlarına ise zooplankton adı verilir.
İlgili 31 soru bulundu
Fitoplankton su altında oluşan toplu olarak bulunan yosunlardan oluşan bitkilerdir. Deniz suyu ve akarsu gibi sularda birçok organizma bulunur su akışı ile her yere karışmaktadır. Halk ağzında deniz ot denir.
Fitoplankton, sucul ortamlarda fototrofik büyüme gösteren serbest yüzme özelliğine sahip tek hücreliler ve koloniler olarak tanımlanmaktadır. Fitoplankton primer prodüksiyonda önemli bir rol oynamaktadır. Su sütununun üst kısmından başlayarak ışığın nüfuz ettiği alt sınıra kadar koloniler oluşturur.
Okyanuslarda fotosentez yapan fitoplanktonlar karbondioksiti tüketiyor, okyanuslarda karbon oran› düflüyor, havadan daha fazla karbon çekiyor ve böylece küresel olarak daha az ›s›nm›fl oluyoruz.
Hayvansal kökenli olan planktonik organizmalar zooplanktonu oluştururlar. Heterotrof olan bu canlılar,fotosentez yoluyla kendi besinini kendi yapan (ototrof) fitoplanktonik organizmalar ile beslenirler.
Fitoplanktonik organizmalar ototrof canlılardandır. Karbondioksit, besleyici tuzlar ve iz elementleri kullanarak fotosentez yoluyla güneş enerjisini fiksederler. Bütün fitoplanktonik organizmalar klorofil ve karoten gibi fotosentetik pigmentleri içerirler. Bu sayede fotosentez işlemini gerçekleştirirler.
Türkiye'nin birçok noktasındaki denizlerde ve özellikle Marmara Denizimizde genellikle ilkbahar mevsiminde deniz suyunun ısınması ile denizlerdeki oksijenin en önemli kaynağı olan planktonların aşırı çoğalması olayı gerçekleşen bu olay plankton patlaması olarak adlandırılmaktadır.
Plankton, su ekosistemlerinde önemli bir rol oynar. Besin zincirlerinin temelini oluşturarak diğer su organizmalarının beslenmesine katkı sağlarlar. Ayrıca, atmosferdeki oksijenin büyük bir kısmını üreten fitoplankton gibi türler, ekosistemlerin dengesini korumada önemli bir rol oynarlar.
Ökaryot canlılar tek hücreli ya da çok hücreli olabilir. Örneğin su yosunlarının fitoplankton grubunu oluşturan diatomlar tek hücreli ökaryot canlılardır. İnsanlar ise çok hücreli ökaryot canlılardır.
Fitoplankton türleri fotosentez yaparak kendi besinlerini üretirler. Zooplankton türleri ise hazır besin alırlar.
Otçul planktonlar, aynı bitkilerin yaptığı gibi güneş ışığı ve karbondioksit alıp fotosentezle besin üretirler. Etçil planktonlar otçul planktonları, küçük balıklar etçil planktonları, büyük balıklar da küçük balıkları yiyerek beslenirler.
Mavi Balinalar dünya üzerinde yaşayan en büyük memeli hayvanlar ve bu dev canlılar küçük planktonları yiyerek besleniyorlar.
Denizel fitoplankton da en sık rastlanan grupsa birçok türleriyle Diatomophyceae grubudur. Plankton, biyolojik olarak sınıflandırıldığında hayvansal kökenli olanlara zooplankton denilmektedir.
Planktonlar tatlı ve tuzlu sularda yaşayan, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardır.
Bitkisel plankton 5,000 çeşitten oluşan bir tür mikroalgdır. Bu mikroskobik tek hücreli bitkiler göllerin yanı sıra okyanuslarda da büyür ve balinaların, denizanalarının ve salyangozların temel gıdasıdır.
Fitoplanktonlar, okyanus yüzeyinde sürüklenen ve deniz yaşamı için önemli bir besin kaynağı olan küçük su yosunlarıdır.
Bilim adamları, planktonların Dünya atmosferinde bulunan tüm oksijenin yüzde 50'sini ürettiği sonucuna vardı.
Buna göre planktonik organizmalar: 1) Fitoplanktonlar, 2) Zooplanktonlar olmak üzere ikiye ayrılır.
Deniz ekosisteminde planktonlar besin zincirinin temelini oluşturan, oksijen üreten ve ayrıştırma yaparak nitrojen döngüsünü sağlayan organizmalardır.
E) Bir protist olan tek hücreli algler mikroskobik olan fitoplanktonlarıın elemanıdır.
Plankton Ekstraktı, deniz planktonundan elde edilen bir ekstrakttır. Yeşil mikro algler, yeşilimsi mavi algler ve nitrojen sabitleyici deniz yosunu içeren bir deniz biyokütle özüdür. Cildi UV ışınlarından ve mavi ışıktan korur ve toksinlerin cilde nüfuz etmesini önlemeye yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri