Şekil bakımından hukuka uygun bir işlemi vasıta kılarak yasaklanmış bir sonucu elde etmek amacıyla yapılan muamele anlamında fıkıh terimi.
“Mümine zarar veren veya hile yapan mel'undur.” [2] Mel'un, Allah (c.c.)'ın rahmetinden uzak anlamına geldiğine göre, mümine zarar ve hile yapmanın, Allah (c.c.) katında nasıl ciddi bir günah olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim diğer bir hadiste: “Kim (mümine) zarar verirse Allah da onu zarara uğratır.
Hak kelimesi “varlığı kesin olan, mutlak gerçek, hikmete uygun olarak icat eden” anlamlarından dolayı Allah'ın bir ismi veya sıfatı olarak da geçmektedir (el-En'âm 6/62; Yûnus 10/30, 32; el-Hac 22/62).
Mahrec (اَلْمَخْرَج) sözlükte, çıkış yeri anlamında olup, çoğulu mehâric (اَلْمَخَارِجُ )'dir. Tecvîd ilminde harfin çıktığı yere mahrec denir.
Rezzâz el-Cezerî tarafından kaleme alınan Kitâb fî Maʿrifeti'l-ḥiyeli'l-hendesiyye (el-Câmiʿ beyne'l-ʿilm ve'l-ʿameli'n-nâfiʿ fî ṣınâʿati'l-ḥiyel) adlı kitap, İslâm klasik çağının mekanik teknolojisi alanında yazılmış en önemli eseridir.
İlgili 25 soru bulundu
Puslu Kıtalar Atlası'yla birçok okuru şaşırtan ve sevindiren İhsan Oktay Anar'ın ikinci romanı Kitab-ül Hiyel, "eski zaman mucitlerinin inanılmaz hayat öyküleri"ni anlatıyor.
Molla Gürani, İbnul Cezeri ve Şeyhulislam Ebu Suud Efendi gibi zatlar aslen Kürt olup nasıl Osmanlı Saray'ında görev almışlarsa, Ebul-iz Cezeri de öylece Artuklu Saray'ında görev almıştır.
Hilaf İlmi: İstinbat olunan şer'î bir hükmü, farklı görüşte olanın çürütmesinden korumak için, şer'î delillerin durumundan bahseden bir ilimdir.
Harfin sesi, mahreç bölgelerinden belirli bir noktaya temas ederek çıkıyorsa bu yere hakîkî veya mahreç-i muhakkak denilir.
Sözlükte vech “yüz, çehre, sima; bir şeyin kendisi; bakan kimsenin karşısına gelen yön” anlamlarına gelir (Lisânü'l-ʿArab, “vch” md.). Kur'ân-ı Kerîm'de on bir âyette Allah veya rab kelimesine yahut bunlara râci zamire muzaf olarak Cenâb-ı Hakk'a nisbet edilen vecih lafzı sekiz yerde “rıza” mânasında kullanır.
Allah'ın zâtında, sıfatlarında, mâbud oluşunda bir ve tek olduğunu zihin ve kalp yoluyla kabul etme anlamında terim. Varlık veya var olma anlamında mantık ve felsefe terimi.
Bâtıl; gerçek olmayan şey, demektir. Kuran-ı Kerim'de Bâtıl; yalan, boşa çıkan amel, Allah'ın dışında ilah diye tapınılan put, hakkı örten perde gibi anlamlara gelmektedir.
Arapça'da “değişmek, maksada ulaşıncaya kadar fikir değiştirmek” mânasında masdar ve “çare, kurnazlık, iyi düşünce, işlerde tasarruf kudreti” anlamında isim olarak kullanılan hîle kelimesinin çoğuludur.
Bu hitap Şuayb aleyhisselamın diliyle Medyen halkına yapılmış ise de tüm insanlaradır, hüküm umumidir. Yani “Alışverişlerinizde ölçü ve tartıyı doğru ve eksiksiz yapın. Alırken fazladan almak, verirken eksik vermek için ölçü ve tartı aletlerinizin ayarında oynayarak başkalarının hakkını uhdenize geçirmeyin.
"Harp hiledir" hadisi uydurma.
Aslında Arapçada bulunmazlar. Arapçada O ve Ö harfleri yer almaz. Örneğin Ömer ismi gerçekte Umar olarak yazılır ve telaffuz edilir. Harflerin seslendirilmesi Hareke adı verilen işaretler ile yapılır.
Hemze-i Müsehhele, teshil olunan, yani kolaylaştırılarak okunan hemze demektir. Yan yana gelen iki hemzeden ikincisini, hemzenin kendi sesi ile harekesi cinsinden olan harfin sesi arasındaki bir sesle okumaktır.
Meddi tabi kelime anlamı olarak doğal bir şekilde uzatmak anlamına gelmektedir. Bir kelime içerisinde harfi med bulunur ise, bunlar vav, ya, elif olabilir, harfi med sonrasında eğer sebebi med yoksa o zaman meddi tabi olarak isimlendirilmektedir.
Cedel, herhangi bir konuda hasmın/Muhâlifin görüşünü delile dayalı olarak çürütüp aksi yönde delil serdetme faaliyetidir. Bu faaliyet ilk dönemlerden itibâren fıkıh ilminde tatbik edilmiştir.
İslâm ibadet ve hukuk ilmi. Dünya ve âhirette ceza veya mükâfat konusu olan her türlü iş ve davranışı ifade eden bir terim. Geniş anlamıyla fıkhın ibadetler dışında kalan kısmını, dar anlamıyla daha çok mal varlığına ilişkin hükümleri ifade eden terim.
Naslardan hüküm çıkarma anlamında fıkıh usulü terimi. Bir veya birden çok önermeden başka bir önerme çıkarma, akıl yürütme anlamında mantık terimi.
Niebuhr (1776-1831) ise biraz farklı bir iddiayı dile getirerek 'Aramiler', 'Medler' ve 'Persler'in ortak ata olarak Kürtlerden geldiğini savunmuştur. 1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Bu bilgiler dahilinde, Corduene veya Karduya'yı proto-Kürt bölgesi ve Kürtlerin ataları olarak kabul görülmüş ve bu görüş bazı akademik bulgular ile desteklenmiştir.
Mahmut Berzenci ilk olarak Mayıs 1919'da Süleymaniye'ye vali olarak tayin edildi. 10 Ekim 1921 tarihinde Kürdistan bölgesinin büyük şehirlerinden Süleymaniye'de bir Kürt hükûmeti kuruldu. Şeyh Mahmut Berzenci, kendi kendini "Kürdistan Kralı" ilan etti.
Puslu Kıtalar Atlası'yla birçok okuru şaşırtan ve sevindiren İhsan Oktay Anar'ın ikinci romanı Kitab-ül Hiyel, “eski zaman mucitlerinin inanılmaz hayat öyküleri”ni anlatıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri