Flanör Teriminin Anlamı Fransızca-İngilizce sözlükler, flanörü gezinen, aylak aylak dolaşan biri olarak tanımlıyor. Ancak bunlar tam anlamıyla flanör teriminin hakkını vermiyor. En değerli fikirlerimiz genellikle hiç beklemediğimiz anlarda tesadüfen ortaya çıkanlardır.
Flanör (Fr. flâneur), 'aylak kent gezgini' anlamında kullanılan Fransızca kökenli kelime.
Türkçede aylak “işsiz, boş gezen, avare (kimse)” anlamındadır. Fransızca flâner "oyalanmak, aylaklık etmek" fiilinden türetilen flanör (flâneur) ise 19. yy'da ortaya çıkan, “aylak aylak gezen aydın, kentli aylak, düşünür gezgin” anlamına gelen bir kavramdır.
Flâneur'ün orijinal tanımına göre, Flâneur bir gezgindir, bir aylaktır. Bu te- rim, 19. yy Paris'inin yazınsal türünden türemiştir. Flâneur serbest zamanlı insan, kentin kâşifi, hala kentin bir parçasıyken, kentin içinde etkin olarak yer almadan kenti gözlemleyen kişidir.
Evliya Çelebi, Seyahatnâme'sinde gezip gördüğü yerleri kendi üslûbu ile anlatmaktadır. Evliya Çelebi'nin 10 ciltlik Seyahatnâmesi, bütün görmüş ve gezmiş olduğu memleketler hakkında oldukça önemli bilgiler içermektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Seküler, dinden bağımsız, dinî ya da ruhanî olmayan; manastır düzeninin bir parçası olmayan. Sekülerite, devlet ve dinin ayrı olması veya özellikle bir dine bağlı veya karşı olmaması; dinî ve sivil işlerin birbirinden ayrılması inancı.
Planör, (Fransızca: Planeur, süzülerek uçmak) üzerinde hiçbir güç kaynağı olmadan uçabilen sabit kanatlı hava taşıtı.
i. (İng. finish) spor. Bir yarışın sona erdiği yer, bitiş noktası.
Boş, işsiz kalmak.
Avare TDK açısından, 'işsiz ya da İşsiz güçsüz ve aylak' anlamları üzerinden karşılık bulmaktadır. Gündelik hayatta sadece işsiz kişiler için değil aynı zamanda hayatında hiçbir şey yapmayan boş geçiren insanlar adına da kullanılmaktadır.
Mecali kalmamak gücü kalmamak ve güçsüzleşmek anlamlarına gelmektedir.
Boşa vuruş yapmak, kaçırmak, atılan bir şeyin hedefe vurmasını sağlayamamak: “Topu ıskalamak.”
- Mecaz anlamda kullanılan dolap, düzen ve hileli işler. - İnsanlar için mecaz anlamda kullanılan sürekli sözünü değiştiren ve sözünden dönen kişi.
Fiyort, denizin buzul vadilerini basması sonucunda oluşan ve çoğunlukla iç kesimlere kadar sokulan; ince, uzun, genellikle çok derin ve kenarları çok dik körfez.
format {fiil}
biçimlemek {fi.}
Yasin Meral'in “Yeni Ahit Kanonu”yla ilgili çalışmasında verdiği bilgiler, kanon'un Hristiyanlık'ta kullanılan terim anlamını ortaya çı- karmaktadır. Kanon, “Kutsal Kitaba girebilmiş” ve “otorite kabul edil- miş kitapların listesi”dir. Eski kilise yazarları kanonu, “inanç ve hakikat kanunu” anlamında kullanmışlardır.
“Planör” kelimesi dilimize, Fransızca “Planeur” sözcüğünden girmiştir.
Zeplin kelimesinin Almanca dilindeki karşılığı Zeppelin şeklindedir.
Aynı şekilde Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman Hamaset yapmak sözüne karşılık, 'yiğitlik, yüreklilik' şeklinde ifade etmek mümkün. Aynı zamanda herhangi bir konuyu dinleyenleri etkileyebilmek ya da heyecanlandırmak adına abartılı şekilde anlatmak biçiminde de ifade etmek mümkün.
Spekülatif kelimesi TDK içerisinde farklı anlamlar sunmaktadır. Başlıca anlamı ise kişinin davranışlarında farklılık oluşması ve olayların çarpıtılması olarak bilinmektedir. Çoğu kişi davranışlarını farklı açılardan göstererek kendi işine geldiği gibi davranmaktadır.
Teokrasi ya da din erki, dine dayalı yönetim biçimini tanımlamak için kullanılan terim. Daha doğru bir anlatımla, dini otorite organlarının siyasi otorite organları yerine devlet idaresini elde tuttuğu devlet biçimidir.
geçişli f. (< fiştek+le-mek) Kışkırtmak, fit vermek, fiştek vermek, tahrik etmek: Ne bileyim, tüketimi fiştekleyen bütün özel günlerin icat edilmiş olmasını tuhaf karşılıyorum (Milliyet Sanat).
Dilimize Arapçadan geçen fakir kelimesinin ilk anlamı muhtaçtır. Çoğulu ''fukara'' şeklinde yazılan fakir, çaresiz, zavallı ve düşkün manasında da kullanılır.
Fırıldak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Rüzgârla dönen, çember biçiminde çocuk oyuncağı
Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde yer alan bilgilere göre “ketumiyet” ağzı sıkılık anlamına geliyor. Yani iş ilanlarında karşılaşılan özellikler arasında bulunan ketumiyette kişinin ağzının sıkı olması isteniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri