FINDIK BAHÇELERİNE KİREÇ NE KADAR VE NASIL ATILMALIDIR? Kil oranı az, hafif bünyeli topraklara sönmemiş kireç (CaCO3) atılmalıdır Kil oranı yüksek, ağır bünyeli topraklara sön- müş kireç (CaO) atılmalıdır. Toprağınıza atacağınız tüm kimyasal maddelerin bir şekilde toprağımızı da kirlettiği- ni unutmayınız.
- Kireç 3-4 yılda bir defa Kasım- Aralık ayları arasındaki dönemde verilir. Dal uçları altındaki 40-50 cm genişliğindeki banda serpilerek 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılır. - Kireç, çiftlik gübreleri ve azotlu gübreler çapalanarak toprağa karıştırılmalıdır.
Kalsiyum hidroksit formülündeki tarım kireci gübresi, kalsiyum okside (CaO) su ilave edilmesi ile elde edilir. Bu işlem kireç fabrikalarının söndürme ünitelerinde yapılır ve kalsiyum oksit bünyesine %30-40 oranında su alarak kalsiyum hidroksit formülüne döndürülmüş olur.
Ocağın dal sayısı ve yaşı dikkate alınarak her ocağa 1- 1.5 kg gübre verilebilir. Ancak kireç eksikliği olan topraklarda önce tavsiye edilen miktarda kireç uygulanır, 1- 1.5 ay sonra gübreleme yapılır.
TARIM KİRECİ « Nur Kireç Tarım kireci , asidik özellikli toprağı bazikleştirip toprak verimliliğini ve kalitesini arttıran, ürünlerin topraktan fosfor alma oranını arttıran, su tutma özelliği ile kurak topraklarda ürün verimliliğini arttıran , doğal toprak düzenleyicidir.
İlgili 35 soru bulundu
Fındık bitkisi normal gelişimini 5-7 pH dereceleri arasında göstermektedir. Yapılacak toprak analizi sonucuna göre ihtiyaç duyulan kireç 3-5 yılda bir Kasım-Aralık ayları arasında, ocak uç dalları izdüşümündeki 40-50 cm genişliğindeki banda serpilip 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılır.
Sönmüş kirecin başlıca uygulamaları
Bazen tarımda şu şekilde de kullanılır: toprak asit giderici, meyve ağaçlarını zararlılara karşı koruyan koruyucu formülasyon veya. gübre katkı maddesi.
Kireç bitkiye besin maddesi sağlamaz yani bitkiyi beslemez ancak diğer besin elementleri- nin alınmasını kolaylaştırdığı için bitkiye dolay- lı faydalar sağlar.
20-24 kg saf azot verileceği düşünüldüğünde; %26 CAN gübresinden ocak başına Mart ayının 15' inden sonra 1. uygulama olarak 650 gr, Mayıs ayının 15 inden sonra 2. uygulama olarak da 650 gr olmak üzere toplam 1.300 gr verilmelidir.
Fazla kireç uygulamasının da bitki gelişimine zarar verebildiğini söyleyen uzmanlara göre kireci genellikle, tohum ekiminden 3-6 ay önce tarlaya uygulamak en doğru yoldur. Çünkü tohum ekiminden hemen önce kireç toprağa verilirse bazik reaksiyonlu olan kireçleme materyali tohumların çimlenmesine zarar verebilir.
tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 ºC, optimum 20-29 ºC, maksimum 36 ºC toprak sıcaklığı olması gerekir. 200-500 kg kireç verilmeli, pH=7,0'nin üzerinde ise her yıl dekara 30-50 kg toz kükürt verilmelidir.
Kıymetli arkadaşlar, bugün sizlere organik tarımda kirecin önemini anlattım, topraktaki kalsiyum eksikliğine bağlı domates, salatalık, kabak, ve biberdeki burun çürüklüğünün yegane çaresi kireçtir, kirecin aynı zamanda sıkı yani çok killi toprakları da yumuşatma özelliği vardır, iyi seyirler.
Ağaçların gövdesine sürülen şey kireç değil, kireç ve halk arasında 'göztaşı' denen 'bakır sülfat'ın doğru dozajlarda karışırılması ile yapılan 'bordo bulamacı'dır. Bakteriyel ve mantari hastalıklar ile hem mücadele, hem de önleyici tedbir olarak kullanılan etkili bir fungusittir.
Asitlik ile erken mücadele için, Erken kullanım tavsiye edilir. Nasıl Uygulanmalıdır? - Eğimin az olduğu yerlerde yandaki şekilde görüldüğü gibi, eğimin fazla olduğu yerlerde ise fındık ocaklarının etrafına yarım ay gelecek şekilde atılıp tır-tır veya çapa ile karıştırılır.
Yanmış ya da olgunlaşmış gübreler; Sığır-koyun gübresi, tavuk gübresi, zuruf kompostu 3-4 yılda bir defa kasım ile mart ayları arasındaki dönemde fındık dal iz düşümü altında 40-50 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilip 5-10 santimetrelik toprak derinliğine karıştırılır. Bahçeye yanmış ahır gübresi verilmelidir.
DAP gübresinin meyve ağaçlarında kışın şiddetine göre şubat ve mart aylarında, ilkbaharda ekilecek bitkilerde ise ekimden hemen önce ve genellikle 10-15 cm derinliğe gömülmesi uygundur.
Fındık için kullanılan birden fazla farklı özelliklere sahip gübre türü bulunmaktadır. Konuyla ilgili birçok farklı çalışma yapılmış ve bu çalışmalar neticesinde en iyi gübre çeşidinin azot gübresi olduğuna karar verilmiştir. Bu gübre türü ise çoğunlukla mart ve haziran aylarında kullanılmaktadır.
Her bitkinin kaliteli bir toprak ve besine ihtiyaç duyduğu gibi fındık gübreleme de fındık yetiştiriciliği için önemli bir konudur. Gübreleme, toprağın verimliliğini artırarak fındık ağaçlarının sağlıklı büyümesini, gelişmesini ve meyve verimini artırır.
25.5.10 kompoze gübresi diğer kompoze gübreler gibi çay bahçesinde ilkbaharda yeni sürgün faaliyeti başlamadan önce, diğer bitkilerde fide dikim veya tohum ekim öncesi uygulanmalı ve toprağa karıştırılmalıdır. Uygulama miktarı toprak analizlerine göre belirlenmelidir.
Amonyum Sülfat
Kireçli topraklarda güvenle kullanılabilir. İçindeki azot amonyum (NH4) formundadır. Toros Tarım tarafından pazara sunulan AS gübresi, %21 oranında azot elementi ile birlikte bitkilerin alabileceği form olan sülfat (SO4) şeklinde, %24 oranında kükürt de içerir.
Özellikle Sonbaharda (yaprakların 3/4'ü veya tamamı döküldüğünde % 2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce % 1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
20-24 kg saf azot verileceği düşünüldüğünde; %26 CAN gübresinden ocak başına Mart ayının 15' inden sonra 1. uygulama olarak 650 gr, Mayıs ayının 20 inden sonra 2. uygulama olarak da 650 gr olmak üzere toplam 1.300 gr verilmelidir.
Sönmüş Kireç Nedir? Sönmemiş kireç su ile reaksiyona girdiğinde ortama ısı vererek toz halindeki sönmüş kirece ( Ca(OH)2 ) dönüşür buna sönmüş kireç denir. Sönmemiş Kireç Nedir? Yüksek sıcaklıktaki fırınlarda ısıtılarak çıkan kirece sönmemiş kireç denir.
Sönmemiş Toz Kireç - 5 KG Sönmemiş Toz Kireç Kullanım Alanları Hayvancılık sektöründe hijyen amaçlı ve hastalıklara karşıen iyi koruma sağlayan maddedir. Tarlada tarımsal canlılığı (Ph) dengelemek için kullanılır. Tavukçuluk sektöründe kullanımı çok yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri