Oltan Gıda'nın cirosu 500 milyon doları geçiyor. Dünya Gazetesi'nden Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre, fındık piyasasını sarsacak bir gelişme yaşandı. Buna göre Türkiye'nin fındık devi olan Oltan Gıda, Nutella ve Kinder'in de üreticisi İtalyan çikolata devi Ferrero Grubu'na satıldı.
türkiye'nin fındık devi oltan gıda satıldı. amerika'da veya avrupa'da stratejik kurumları sattırmazlar. rekebet kurumu veya benzeri bir oluşum derhal hoppppp çeker. fındıkta iki önemli aktör var. fındık fiyatını da büyük ölçüde bu aktörler, tmo ve ferrero belirliyor.
FERRERO TÜRKİYE HAKKINDA
Manisa Fabrikası'nda halen başta NUTELLA® olmak üzere Grup'un önemli markalarının üretimi yapılıyor ve iç pazarın yanı sıra 100 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Ferrero'nun Türkiye'de 6'sı fındık fabrikası olmak üzere toplam 7 üretim tesisi bulunuyor.
Ferrero Fındık veya eski adıyla Oltan Gıda, 5 Nisan 1984 tarihinde Orhan Veli Oltan tarafından kurulan şirket. Gıda sektöründe hizmet vermektedir. Nutella'nın üreticisi olan Ferrero firması tarafından satın alınmıştır.
Ferrero tüm fabrikalarında kullandığı fındığın yüzde 80'nini Türkiye'den alıyor.
İlgili 37 soru bulundu
Kinder Chocolate, İtalyan çok uluslu şirketi Ferrero tarafından üretilen bir şekerleme ürün markasıdır. Michele Ferrero tarafından yaratılan Kinder, ilk olarak 1967'de Almanya'nın Frankfurt kentinde, Akdeniz'deki ülkelerde satılmadan önce geliştirildi ve üretildi.
Dünya fındık üretiminin yaklaşık %62'sini gerçekleştiren Türkiye'yi sırasıyla İtalya, Gürcistan ve Azerbaycan takip etmektedir (INC). Son yıllarda Azerbaycan ve ABD'nin üretiminde artış olduğu gözlemlenmektedir.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Son yıllarda Meksika başta olmak üzere pek çok ülkede fındık üretim denemeleri yapılıyor olsa da Giresun fındığının lezzetini tutan bir alternatifi olmadığı herkesçe bilinmektedir. Dünyanın en lezzetli fındığı bu ününü Karadeniz'in iklimine, doğasına ve çalışkan insanına borçludur.
Özellikle Karadeniz Bölgesi'nin geçim kaynağı olan fındık, dünya piyasasında da önemli bir yer teşkil ediyor. Dünya genelindeki fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini Türkiye sağlarken, fiyat politikalarını belirleyen Dünya Fındık Borsası ise Almanya'da bulunuyor.
Fındıklarımız ağırlıklı olarak Türkiye, İtalya, Şili ve ABD'den geliyor. Ferrero, kendi fındık değer zincirinde kendi kaynaklı fındığının tam izlenebilirliğini sağlamayı taahhüt ediyor.
Seyyare, Sinem, Demet ve Kübra isimli dört kardeş tarafından kurulmuştur. Kız kardeşler, uzun yıllar süren eğitim hayatları sonrasında farklı alanlarda uzmanlaşsalar da doğdukları topraklara dönerek 'Fındık Ocağı' markasıyla kendi işletmelerine can vermişlerdir.
Özellikle Karadeniz Bölgesi'nin geçim kaynağı olan fındık, dünya piyasasında da önemli bir yer teşkil ediyor. Dünya genelindeki fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini Türkiye sağlarken, fiyat politikalarını belirleyen Dünya Fındık Borsası ise Almanya'da bulunuyor.
Ülkemiz dünyada fındık üretiminde birinci sırada yer alıyor. Yıllara göre değişmekle birlikte dünya üretiminin yaklaşık yüzde 65-70'i ülkemiz tarafından karşılanıyor.
Dünya fındık üretimi ve ihracatının yaklaşık % 69'unu gerçekleştiren Türkiye dünya fındık piyasasında lider ülke konumundadır1.
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur.
İhracatta Türkiye'yi, İtalya 26 bin ton, ABD 22 bin ton, Azerbaycan 19 bin ton ve Hollanda 7 bin ton ile takip etmektedir. Dünya fındık ithalatı 2020 yılında 258 bin ton olmuştur. Dünya fındık ithalatında İtalya ve Almanya 69 bin ton ile ilk sırada yer almaktadırlar.
Oltan Fındık adlı bir şirket 80'li yıllardan beri en büyük fındık alıcısıydı. FİSKOBİRLİK'ten sonra tabii. Bu şirket 2014'te İtalyan Ferrero şirketine satıldı. Böylece İtalyanlar fındık piyasasının en önemli aktörü haline geldi.
En önemli bölge olarak kabul edilen 1. Standart Bölge kapsamında Artvin, Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon illeri bulunmaktadır. Türkiye'de 2017 yılında fındık üretim alanı 7 milyon da'dır. Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir.
Türkiye'de son 28 yılın ortalamasına göre en fazla fındık üretimi yapan iller %27.82 ile Ordu, %16.28 ile Sakarya, %14.77 ile Giresun, %11.52 ile Samsun, %8.75 ile Trabzon, %8.68 ile Düzce, %3.69 ile Zonguldak, %1.66 ile Kocaeli, %1.15 Artvin ve %0.55 ile Bartın'dır.
Fındık ve mamulleri sektörünün 2021 yılında en fazla ihracat gerçekleştirdiği 5 ülke sırasıyla Almanya, İtalya, Fransa, Polonya, Hollanda oldu. Böylece Türkiye'nin fındık ve mamulleri sektörünün en fazla ihracat gerçekleştirdiği 5 ülkenin hepsini AB ülkeleri oluşturdu.
Kinder neden yasaklandı? Tarım ve Orman Bakanlığı, Kinder markalı Schoko Bons ürününün iki partisi için toplatma kararı aldı. Toplatılacak ürünlerin son tüketim tarihleri 08.07.2022 ve 15.07.2022 olarak açıklandı.
Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde 300 milyon lira yatırımla yapılan fabrikada, Nutella'nın yanı sıra Kinder Pingui ve Kinder Süt Dilimi markalı çikolatalar da üretilecek. Ferrero'nun dünyadaki 19'uncu fabrikası olan Manisa Fabrikası, 200 kişiye istihdam sağlayacak.
Alman eğitimci Friedrich Froebel 1841'de, “çocuk bahçesi” anlamına gelen ilk kindergarten'i kurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri