Sabit arıcılık yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığı TÜRKVET kayıt sistemine başvuruda bulunup kayıt olmak gerekir. 2020 yılı itibarıyla sisteme mobil uygulama üzerinden kaydolarak süreci yönetmek mümkündür. Gezginci arıcılıkta, arıcılar hem arılığa hakimdir hem de bitki çeşitliliğinin fazla olduğu alanları bilir.
Arının da bir canlı olduğunu düşünerek ve başarısızlık riskini göze alarak arıcılığa en fazla 3 kovanla başlanması tavsiye edilir, zaman içerisinde tekniklerini öğrendikten ve size göre en etik arıcılık yöntemlerine karar verdikten sonra kovan sayınızı zamanla çoğaltabilirsiniz.
Başvuru Süreçleri
Arılı kovanlar il/ilçe müdürlüğünce tespit edilir. Gezginci arıcıların tespit tutanakları işletmelerinin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne gönderilir. Desteklenecek kovan sayısı, üretim verileri ve diğer bilgiler Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS)'ne girilir.
Arıcılık belgesi, üniversiteler, yerel veya ulusal tarım kurumları tarafından verilen bir belgedir. Arıcılık belgesi almak için öncelikle arıcılıkla ilgili eğitim programlarına katılmak gereklidir. Bu programları tamamladıktan sonra, genellikle bir sınavı geçerek belge almayı hak kazanırsınız.
-Arılık yeri seçiminde yoğun arı varlığı olan yerlerden uzak olunmalı, teorik olarak 3 km. yarıçaplı bir dairenin kapladığı alanda 100-150 kovandan fazla kovan bulunmaması tercih edilmelidir.
İlgili 33 soru bulundu
Destekleme ödemesine hak kazanan organik arılı kovanlar için kovan başına 30 lira destek ödemesi yapılacak. Tebliğ, 2 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girerken 12 Kasım 2022 tarihli aynı başlıklı tebliğ yürürlükten kaldırıldı.
Sadece 2022 yılında 74 bin üreticiye 225 milyon lira destek ödemesi yapıldı. 81 ilde uygulanan 'Arı Ürünlerinin Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi' kapsamında arıcılık için yüzde 50 hibe desteği uygulanıyor. Bu proje kapsamında da bin 869 kişiye 14 milyon 500 bin lira hibe desteği sağlandı.
Arıcılık eğitimleri ise 17 gün sürecek olup, kursiyerlere teorik ve uygulamalı olarak toplam 84 saat eğitim verilecektir.
Arıcılık sertifikası, tarım işletmelerinde gezici ve sabit arıcılık yapmayı sağlar. Aynı zamanda devlet teşviklerinden yararlanmak silah taşıma ruhsatı ve ruhsatlı silah almak için de zemin oluşturur.
Konakladığı ilin il/ilçe müdürlüğüne, veteriner sağlık raporu ile başvurarak bir hafta içerisinde Arı Konaklama Belgesini (EK-1) alır. Devlet ormanlarında konaklayacak arıcı ise, öncelikle Çevre ve Orman Bakanlığının ilgili birimlerinden alacağı izin belgesine istinaden Arı Konaklama Belgesi alır.
1 petekte ortalam 3-5 kilo bal bulunmaktadır. 1 kovanda ise 10 petek olduğunu varsayarsak 30-50 kilo bal sağılır. Bal 2023 yılında 150-250 TL olduğunu açıklamıştık. Buna göre 1 kovandan yaklaşık 4.500 ila 12.500 TL gibi para kazanılmaktadır.
İş birliği yapılan arıcılara eğitim ve malzeme desteği veriliyor.
Küçük, yalnızca organik, şekersiz ve kara kovan bal üretimi yaptığını belirterek, "Normal fenni kovanlarda bu bölgede bir arıdan en fazla alacağın bal 20-25 kilodur.
1- Kovan gövdelerinin kalınlığı en az 2.5x 3 cm olmalıdır. Kovan gövdelerinde kullanılacak tahtalar iyi kurutulmuş, budaksız ve sağlam ağaçlardan yapılmalıdır. Ihlamur ağacı kovan yapımında tercih edilir. Fakat bulunamazsa en ideali çam tahtasıdır.
Ziraat Bankası arıcılık kredisi, 50 ve üzerinde arı kovanı olan bütün üreticilere verilmektedir. Bu krediyi almak isteyen kişilerin kredi notunun 1700 ve üzerinde olması gerekmektedir. Faiz oranları düşük olan Ziraat Bankası arıcık kredisi için 12 ile 48 ay arasında vade verilmektedir.
Halk Eğitim Merkezleri ve Tarım Orman Bakanlığı aracılığıyla verilen kurslara başvuru yapan herkes, bu kurslardaki eğitimlerini başarı ile tamamladıktan sonra arıcılık belgesine sahip olup, arı yetiştiriciliğine başlayabilir.
KURSA KATILACAKLARIN LİSTESİ
Listede ismi olan kursiyerler 8 Haziran - 01 Temmuz 2022 tarihindeki Arıcılık Kursuna Kesin Kayıtları yapılmıştır.
Arıcılık konusunda faaliyet gösteren işletmelerin sayılarının artırılarak bu alanda üretim ve kalitenin yükseltilmesi, kırsal alanlarda istihdamın geliştirilmesi ve alternatif gelir kaynaklarının oluşturularak bölgesel kalkınmanın sağlanması amacıyla çiftçilerimize 150.000 TL'ye kadar sunulan kredimizdir.
Mart ayında arılar yavru ve yumurtaya başlarlar. Bu nedenle, kovanların açılması ve muayenesi havanın güneşli, rüzgarsız ve sıcaklığın 15 derecenin üzerinde olduğu 12.00-14.00 saatleri arasında yapılmalıdır. Yavruları üşütmemek için, kovanları fazlaca açık tutmaktan kaçınılmalıdır.
Arıcılık faaliyeti genel anlamda bal üretmek için gerçekleştirilen bir hayvancılık faaliyetidir.
Arıcılık eğitimi programları genellikle arıcılık kulüpleri, arıcılık okulları veya üniversiteler tarafından sunulur. Eğitim programları arasında arı yetiştiriciliği temelleri, arı sağlığı, arı yetiştiriciliğinde en yeni teknolojiler, arı ürünleri işleme, arı ürünleri ticareti vb. konular yer alır.
Arıcıların üretim sezonunda ihtiyaç duyacakları çeşitli girdilerin ve nakliye giderleri ile ilgili harcamalarının finansmanı amacıyla 24 aya varan vadeler ve esnek geri ödeme koşulları ile krediler Türkiye İş Bankası'nda.
MADDE 20- (1) Bünyesinde koloni bulunduran tüm işletmeler tanımlanır ve kayıt altına alınır. (2) İşletmelerin tanımlanması ve kaydı için kovan sahibi tarafından işletmenin bulunduğu yerdeki il/ilçe müdürlüğüne müracaat edilir. (3) Kovan sahibinin müracaatı üzerine özgün bir işletme tanımlama numarası tahsis edilir.
BAŞVURU NASIL YAPILIR
a) Ön başvurular, "https://gencciftci.tarim.gov.tr" uzantılı yazılım üzerinden yapılır. b) Kesin başvurular, genç çiftçilerin proje uygulayacağı kırsal alanda ikamet ettiği veya ikamet etmeyi taahhüt ettiği yerleşim biriminin bağlı olduğu il/ilçe müdürlüklerine şahsen yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri