Fındık Unu Nasıl Kullanılır? Fındık unu, beyaz unun kullanabildiği her alanda kullanılabiliyor. Kek, pasta süsleme, muffin, çikolata ve ekmek yapımında kullanılabilen bu un, yapacağınız eşsiz tarifleri daha sağlıklı hale getiriyor. Kullanabildiği alanlar arasında en dikkat çekeni çikolata oluyor.
Fındık unu, fındık tohumlarının dış ve iç kabuklarından ayrılarak öğütülmesi ile elde edilen bir un çeşidini oluşturuyor. Fındığın doğal formülünden dolayı gluten içermeyen ürün, buğday ununa nazaran tariflere daha yoğun kıvam ve gevrek bir lezzet kazandırıyor.
FINDIK UNU 1 Kg. Fındık, folik asit, E,K ve C vitaminleri,demir,çinko,bakır gibi mineraller, protein, lif açısından zengin bir kaynaktır.İçerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde kalp sağlığını koruyucudur.Yağ ve kalori içeriği yüksek olduğundan ölçülü tüketilmelidir.
Fındık gibi kuruyemişlerden yapılan unlar yüksek oranda yağ içerir. Bir unda ne kadar fazla yağ olursa, o kadar çabuk bozulur. Fındık unu en iyi buzdolabında veya derin dondurucuda saklanır. Çoğu, buzdolabında altı ay ve dondurucuda 12 ay taze kalacaktır.
Fındık Dünyaca Tüketilir
Fındık; çikolata, bisküvi, şekerleme, tatlı pasta, dondurma imalatının yoğun olarak kullanılmaktadır. Çikolata ve bisküvi imalatında, dünyanın yıllık iç fındık tüketimi 300.000 ton'u aşmıştır. Fındık unu, çikolatalı ürünlerin temel unsurudur.
İlgili 29 soru bulundu
Kek, pasta süsleme, muffin, çikolata ve ekmek yapımında kullanılabilen bu un, yapacağınız eşsiz tarifleri daha sağlıklı hale getiriyor. Kullanabildiği alanlar arasında en dikkat çekeni çikolata oluyor. Fındık unu ve ayrıca içerisinde eklenebilecek fındık parçaları ile lezzetli ve sağlıklı çikolatalar yapılabiliyor.
Her gün düzenli tüketilen fındık, kan dolaşımını düzenleyerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerdiği doğal yağ özleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmenizi sağlar. Fındık protein deposu olarak sağlıklı gelişim için özellikle çocuklara hergün çerez olarak verilmesi önerilir.
Unun böceklenmemesi için unu saklayacağınız kabın içerisine kuru karanfil, nergis çiçekleri veya defne yaprağı koyabilirsiniz. Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
Mısır unu, son kullanma tarihinden itibaren 12 aya kadar dayanabilir. Ne yazık ki, un böceği gibi herhangi bir haşere, ununuzu istila ederse, bozulmasına neden olurlar. Unun kullanılabilir olup olmadığından emin değilseniz, inceleyin ve koklayın. Hala iyi olan un biraz tatlı kokmalı veya hiç kokusu olmamalıdır.
Fındık unu Gluten içermez ve Vegandır.
Glütensiz Katı ve Sıvı Yağlar
Ceviz, fındık, kabuklu yer fıstığı, kaju gibi yemişler doğal olarak glütensizdir.
100 g içinde 714 kadar kalori mevcut.
Bolu merkeze bağlı köylerde ve Seben ilçesindeki bir kaç köyde nadir yetişen, Latince adı “Corylus colurna” olan Avrupa'da “Türk Fındığı” diye bilinen fındık çeşididir.
Fındık unu, fındığın iç ve dış kabuklarından ayrılıp öğütülmesiyle üretilir. Evde fındık unu yapımı da oldukça kolaydır.
En kaliteli fındık sıralamasında genel olarak Giresun fındığı en iyi fındık olarak zikredilir. İkincilikte ise cevaplar biraz tartışmalı, ama genel olarak Ordu, Trabzon veya Sakarya fındıkları en çok beğenilen fındıklar arasında.
Her ne kadar emniyetli bir kapta saklasanız da un uzun süre hava almazsa da böceklenebilir. Bundan dolayı unu sakladığınız kabın kapağını arada bir açarak hava almasını sağlamakta fayda var. Güneş gören, sıcak ve nemli ortamlar unun böceklenmesine yol açabilir.
Uzun vadede, sürekli kilo alımı metabolik sendroma dönüşerek tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve hatta kanser geliştirme riskini artırabilir. Rafine unların aşırı tüketimi trigliseritlerde artışa, HDL (iyi kolesterol) düzeylerinde düşüşe ve kan şekerinde artışa yol açar.
Kül Miktarı: Undaki madeni maddelere kül adı verilir.Undaki kül miktarı o unda saf un külü ile karışan kepek tozu toplamıdır. Bu değer saf una karışan kepek tozu oranını belirtmesi sebebi ile önemli bir ölçüdür.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Unun iyi olduğunu nasıl anlarız sorusunun en önemli yanıtı kokusu olacaktır. Unu kokladığınızda kesinlikle buğday kokusunu almanız ve bunun dışında herhangi bir koku içermemesi gerekir. Eğer undan hafif de olsa bir rutubet kokusu geliyorsa kesinlikle kullanılmamalıdır. Öte yandan unun rengi de net bir renk olmalıdır.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir.
Fındıktaki yüksek lif içeriği, bağırsak sağlığı için oldukça yararlı bir rol üstlenir. Yüksek lif tüketimi bağırsak hareketlerini aktif hale getirip, sindirim sisteminin işini kolaylaştırdığından, günlük yeterli miktarlarda çiğ fındık tüketimi kabızlığın tedavisinde kullanılabilir.
Zihin ve beden olarak rahatlatıcı özelliğinin yanı sıra, içerisinde E vitamini bulunan fındık cinsel isteği artırmada oldukça etkilidir. Hem bedeni, hem de sinirleri güçlendirir, cinsel gücü artırır.
Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir. Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri