Kalsiyum açısından zengin olan fındık yağı kas ve iskelet sisteminin sağlığı açısından oldukça yararlıdır. Fındık yağı, kemik yapısında önemli bir yeri olan kalsiyumun yeterli şekilde alınmasını kolaylaştırır. İçerdiği yoğun E vitamini sayesinde güçlü bir antioksidan olarak kullanılabilir.
Fındık yağı da, zeytinyağı ve susam yağı gibi hemen her türlü yemekte, bisküvi, kek ve pastalarda rahatlıkla kullanılabilir. Yüksek yanma derecesine sahip olan fındık yağı, kızartmalarda yiyeceklerin tatlarını değiştirmez.
Fındık yağı, eşsiz özellikleri ile yağlı ciltler ve gözenek problemi yaşayan ciltler için kullanılabilir. Yüksek oranda kateşinler ve tanenler (sağlıklı flavonoidler) içerir ve böylece ciltte pürüzsüz ve yağlandırmayan bir his bırakır.
Fındık yağı
Bütün yağlar arasında en hafifidir. Kalsiyum, A ve E vitamininden zengindir. B grubu vitaminler için önemli bir kaynaktır. B1, B2 ve özellikle B6 vitamini fındık yağında bol miktarda bulunur.
Fındık yağı ise, aşçılıkta ve kozmetikte kullanılmaktadır. Fındık, içermiş olduğu, omega 3 yağ asitleri, arginin, lif, vitamin E, vitamin B2 ve B6, amino asit ve folik asitler nedeni ile birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Fındıktaki yüksek lif içeriği, bağırsak sağlığı için oldukça yararlı bir rol üstlenir. Yüksek lif tüketimi bağırsak hareketlerini aktif hale getirip, sindirim sisteminin işini kolaylaştırdığından, günlük yeterli miktarlarda çiğ fındık tüketimi kabızlığın tedavisinde kullanılabilir.
Seçenekler: 1 lt Pet. 1 lt Teneke115,00 TL/lt.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Düzenli olarak tüketilen fındık kalp sağlığı hastalık riskini azaltmada faydalı olmaktadır. Ayrıca vücutta bulunan kolesterol seviyesini düşürerek, kalp krizi olasılığının azalmasını sağlar. Fındık ayrıca kalp sağlığına iyi gelen yüksek miktarda oleik asit içermektedir.
Fındık yağı kilo yapar mı? Kuruyemişler arasında enerji deposu olarak önemli bir yer tutan ve her diyette yerini alan fındığın kilo artışına sebep olmadığı, aksine anti-obezite etkisi gösterdiği ortaya çıktı.
Fındık Yağı
Fındık yağı da seyrekleşen kaşlarınızın gürleşmesi için en iyi ilaçlardan biridir. Bir pamuğa sürdüğünüz fındık yağını kaşlarınıza masaj yaparak her gün düzenli uygulayıp 1 saat kadar beklettiğinizde kısa zamanda kaşlarınızın gürleşmesini sağlayabilirsiniz.
Adeta bir antioksidan deposu olan fındık, güçlü bir E vitamini ve folik asit kaynağıdır. Serbest radikallerle savaşarak hücre yenilenmesine, sağlıklı, canlı ve diri bir cilde kavuşmanıza destek olur.
Zararlı güneş ışınlarından cildi koruyarak, cilde zarar verebilecek serbest radikallerle savaşır. Zengin antioksidan içeriği ile yaşlanmayı geciktirir ve cildi güzelleştirir.
Fındık yağı, diğer yağlara göre kalbi daha fazla koruma özelliğine sahip. Dolayısıyla bu yağın kalbi koruyucu etkisi diğer yağlardan çok daha fazla. Nitekim yapılan çalışmalar, düzenli olarak bir ay fındık yağı tüketenlerde kötü kolesterolün yaklaşık yüzde 30 oranında düştüğünü göstermiştir."
Hazır olan karışımınızı bir tülbentten geçirerek yağını temiz bir kapta toplayabilirsiniz. Bu yağı 6 ay kadar oda sıcaklığında sorunsuz bir şekilde saklayabilirsiniz. Hava sıcaklıkları yükseldiğinde ise buzdolabına alabilirsiniz. Kalan tortuyu ise başka kaba alarak fındık ezmesi olarak tüketebilirsiniz.
Fındık yağı, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde, çoklu doymamış yağ asitlerinin doymuş yağ asitlerine oranı bakımından diğer yağ çeşitlerine nazaran en uygun orana sahiptir. Fındık yağının bir önemli özelliği de kalp ve damar hastalıklarına neden olan kolesterolü içermemesidir" diye konuştu.
Vücut İçi İltihabı Azaltır
Sağlıklı yağların yüksek konsantrasyonu iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Araştırmalar, 3 ay boyunca günde 60 gr fındık yemenin aşırı kilolu ve obez kişilerde iltihap belirteçlerini azaltmaya yardımcı olduğunu doğrulamıştır.
Çizelge 2 incelendiğinde fındık yağının bileşimi zeytinyağına benzediği ve tüm çeşitlerde de en fazla oleik yağ asidinin bulunduğu ve bunu sırasıyla linoleik, palmitik, stearik ve linolenik yağ asitlerinin izlediği tespit edilmiştir. Fındık yağındaki yağ asitleri bileşimini % 80 oleik asit oluşturmaktadır.
Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir. Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
Zeytinyağı gibi tekli ve çoklu doymamış 'iyi' yağlar kalp hastalığına karşı taşıdığınız riski azaltıyor. Zeytinyağı, iyi kolesterolü (HDL) olumsuz etkilemeden kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı antioksidanlar içeriyor.
Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Nemlendirici etkisi olan fındık yağını, saçları yıkamadan önce saç diplerine sürerek olumlu özelliklerinden ideal biçimde faydalanılabilir. Saç bakımında sık sık kullanılan ürün, saçları canlandırarak görünümünüze de katkı sunar.
Yoğunluk açısından hafif bir yağ olan Çotanak Fındık Yağı, 1 litrelik teneke ambalajda satışa sunulmuştur. Fındık yağını yemeklerde, salata soslarında ve etleri marine etmekte kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri