Ancak folik asitin erkekler ve çocuklar dahil her yaş grubundan insan için önemli olduğundan hareketle, herkesin folat içeren besinleri düzenli olarak tüketmeleri, düzenli olarak folik asit takviyesi almaları önemlidir.
B grubu vitaminlerinden olan folik asit hücre yapı taşlarının, kan hücrelerinin ve sinir sistemi dokularının gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir. DNA yapımında görev alır. Anne adayları hamile kalmadan önce başlamalı ve gebeliğin 4. ayına kadar devam etmelidir.
Hem erkeklerde hem de kadınlarda üreme hücrelerinin oluşmasında ve gelişmesinde katkısı olduğu için özellikle çocuk düşünen kişiler için önemlidir. Düşük doğurganlığın önlenmesi için yeterli miktarda folik asit alınması tavsiye edilmektedir.
Gebelik Öncesi Folik Asit Kullanılmaya Başlanmalı
Gebelik için kullanılan vitaminler (folik asit ve multivitaminler) veya demir (kan) hapları hamile kalmayı kolaylaştırmaz. Anne olmak isteyen her kadının yeterli folik asit ve diğer besin unsurlarını dengeli alması, hamileliği kolaylaştırmak için değil bebeğin sağlıklı gelişimi içindir.
İlgili 40 soru bulundu
Folik asit, yalnızca hamile kalmaya çalışılan dönemde değil, hamileliğin ilk üç ayında da alınması tavsiye edilen bir vitamindir. Folik asit hamile kalma şansını artırdığı gibi, hamilelik esnasında da bebeğin omurilik gelişimi bakımından büyük önem taşır.
Tüp bebek tedavisinde folik asit takviyesi; yumurtalardaki homosistein düzeyini azaltarak homosisteinin yumurta gelişim süreci ve kalitesi üzerindeki olumsuz etkisini azaltmaktadır. Tüp bebek tedavisinde folik asit takviyesi bu mekanizmalarla yumurta kalitesini arttırmaktadır.
Üreme çağındaki kadınların merak ettiği sorulardan bir başkası ise “ Folik asit adet geciktirir mi? ” sorusudur. Folikasitin böyle bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle gebeliğin ilk haftalarından itibaren "B9 vitamini" yani folik asit alınması çok önemlidir. Vücutta depolanmadığı, gebelik süresince normalden fazlasına gerek duyulduğu ve doğal gıdalarla yeterince karşılanmadığı için her gün alınmalıdır.
Gebe kalmadan 2 ay önce folik asite başlanılmasını ve gebeliğin 3. ayının sonuna kadar her gün 400 mikrogram kullanılmasını öneriyoruz. Özellikle doz konusunda doktorunuzun önerilerine dikkat edin. Yalnız folik asidi her gün almaya özen gösterin. Çünkü folik asit vücutta depolanmaz, sürekli yenilenmelidir.
Yapılan araştırmalarda aşırı folik asit kullanımında, fetal büyümede bozulma, astım ve otizm gibi çocukluk hastalıkları riskiyle karşılaşıldı. Ayrıca bazı kanser hücrelerinin büyümesini teşvik etme gibi çok fazla folik asit tüketmenin bazı olası olumsuz etkiler görülmektedir.
B9 Vitamini (Folik Asit): Folat olarak da isimlendirilen folik asit, yeni hücrelerin üretilmesini ve kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar. Saçların sağlıklı uzamasına destek verir.
Folik asit saat kaçta içilmeli, diye de merak edebilirsin. Folik asit tabletlerini belirli bir saat olmadan, sabah veya akşam saatlerinde almak tavsiye ediliyor. Ancak burada dikkat etmen gereken şey, ilaçlarını her gün aynı saatte almak.
Folik asit eksikliğine bağlı kansızlık ortaya çıktığında solukluk, nefes darlığı, baş dönmesi gibi anemi belirtileri gelişir.
Folik asit eksikliği, sadece bebeği taşıyan anne adayı için değil, baba adayı için de büyük önem taşıyor. Bahçeci Kliniği Aile Hekimi ve Beslenme Danışmanı Dr. Murat Berksoy, “Araştırmalar, folik asidin erkeklerde sperm kalitesini sağlamak için gerekli olduğunu gösteriyor.
Bunun en iyi yolu da, üreme çağındaki tüm kadınların yeterli folik asit alımının sağlanmasıdır. Önerilen yeterli doz, üreme çağındaki tüm kadınların günlük 400 microgram folik asit almasıdır. Folik asit, tek başına alınabileceği gibi, gebeliğe özel hazırlanmış, multivitamin takviyelerinden de alınabilir.
Bu oranın tamamının doğal besin yolu ile alınması mümkün olmamaktadır. Bu nedenle de gebelikten 3 ay önce ve gebelik oluşumundan sonra 12 hafta boyunca folik asit takviyesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
Bu durumun sonucunu doğrudan görebileceğimiz gibi (saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma) bazen de pek farkına varmadığımız ufak zorluklar çıkartırlar. Özelilkle B6, folik asit (B9) ve B12 vitamini eksiklikleri sadece kilo vermemizi zorlaştırarak kendini belli edebilirler.
Folik asit, vücuda oksijen sağlayan sağlıklı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur. Folik asit eksikliği ile birlikte yorgunluk, halsizlik ve soluk bir ten rengi meydana gelebilir. Folik asit, DNA ve diğer genetik materyallerin sentezlemesi, onarımı ve hücrelerin bölünmesi için de oldukça önemlidir.
Adet düzensizliği; duygusal ve fiziksel stres, fazla kilo veya zayıflık gibi nedenlerden kaynaklanabildiği gibi polipler, miyomlar, yumurtlama bozuklukları, rahim içi anormallikleri gibi rahatsızlıklar nedeniyle de ortaya çıkabiliyor.
B vitamini ailesine ait olan folik asit DNA sentezinde ve hücre bölünmesinde aktif bir rol üstleniyor. Yani hücrelerin büyümesine, gelişmesine ve kendisini yenilemesine yardımcı oluyor.
Yağlı süt, yağlı yoğurt, kaymak, peynir ve özellikle kefir rahim sağlığını koruyan ve özellikle kemikleri güçlendirdiği için anne olmak isteyen her kadın için tavsiye edilmektedir. Kalsiyum bilindiği gibi yeşil olan sebzelerde de bulunmaktadır. Kalsiyumu sebzelerden de alabilirsiniz.
Sperm, cinsel ilişki sırasında vajinaya boşaltıldığında, kadının üreme sistemi boyunca ilerler ve yumurtlama gerçekleştiğinde yumurtayı döllemek için hazır olur. Yumurtlama döneminde cinsel ilişkiye girmek, spermlerin yumurtaya ulaşma olasılığını artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri