Yumurta Kalitesini Etkileyen Faktörler B vitamini ağırlıklı beslenmek yumurta kalitesini arttıran bir durumdur. B 12, çinko ve folik asit bakımından zengin gıdalarla beslenmek yumurta kalitesini olumlu yönde etkiler.
Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri zengin folik asit sayesinde yumurta kalitesini artırırlar. Ayrıca genetik anormalliklere bağlı düşük riskini de azaltırlar. Brokoli: Yumurtlama için hayati önem taşıyan C vitamini ve folik asit açısından zengin bir besin.
Özellikle folik asit, D vitamini ve omega-3 yağ asitleri gibi takviyeler yumurta sağlığını destekleyebilir.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
Bunun dışında tüm anne adaylarına günlük 400 mikrogram folik asit vitamin desteği önerilir. Folik asit bir B vitamini çeşidi olup doğal olarak sebzeler, meyveler, baklagiller, ceviz, yumurta gibi besinlerde bol miktarda bulunur. Bu nedenle Ege – Akdeniz usulü beslenmek yeterli folik asit desteği sağlar.
İlgili 34 soru bulundu
Son yıllardaki önemli çalışmalar, gebelik öncesi ve gebelik sırasında alınan ek folik asitin aynı zamanda, erken doğum ihtimalini de önemli oranda azalttığını göstermiştir.
Folik asit ne zaman alınmalı? Folik asit gebelik oluşumundan önce alınmalıdır. Bunun yanında sabah ve akşam saatlerinde alınması tavsiye edilmektedir.
Gebelik elde edebilmek için yumurta sayısından çok kalitesi önemlidir. Örneğin 10 tane kalitesiz yumurta yerine, 1 tane kaliteli yumurtanın varlığı, gebelik şansını artıran bir faktördür.
Ancak 3 ay süren bir programla bu kadınların yumurta kalitesini artırmak mümkündür. Bu 3 aylık süre içinde yumurta tam olgunluğa ulaşırken birçok değişim geçirir ve yumurtlanmaya hazır hale gelir.
Ultrasonla değerlendirmenin yanı sıra kan testleri ile yumurtalık yaşı hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olunabilir. Kan testleri, regl döneminde yapılması gereken hormon testlerini ve regl döneminden bağımsız olarak da yapılabilen AMH testlerini içermektedir.
Hamilelik öncesi folik asit kullanımı
Gebelik planlayan tüm kadınlar gebelikten en az 1 ay önce her gün 400 μg folik asit kullanmaya başlamalıdır. Folik asit, kalıcı sakatlıklara ve bebek ölümüne neden olabilen nöral tüp defektini, bazı kalp kusurlarını ve yüz yarıklarını engeller.
Gebe kalmadan 2 ay önce folik asite başlanılmasını ve gebeliğin 3. ayının sonuna kadar her gün 400 mikrogram kullanılmasını öneriyoruz. Özellikle doz konusunda doktorunuzun önerilerine dikkat edin. Yalnız folik asidi her gün almaya özen gösterin. Çünkü folik asit vücutta depolanmaz, sürekli yenilenmelidir.
Yüksek folik asit, bağışıklık sistemini etkileyebilir ve bağışıklık sistemi hastalıklarına yol açabilir. Baş ağrısı, uyuşma, halsizlik gibi nörolojik sorunlar doğurabilir.
Gebelik öncesi ve gebelik sırasında folik asit kullanımı özellikle beyin ve omurilik gelişimi gibi sinir sitemi organlarının gelişimi için oldukça önem arz etmektedir. Bu yüzden doğurganlık çağında olan ve bebek isteyen bireylerin gebelik öncesi günlük en az 400 mcg folik asit alması gerekir.
Günlük 400mcg folik asit takviyesini (daha riskli durumlardaysanız 5mg) gebe kalmadan önce en az 3 ay boyunca ve hamileliğin ilk 3 ayında günlük olarak alın. Bol bol (özellikle doğal folat içeren) meyve ve sebze dahil olmak üzere folik asit takviyeli gıdalar tüketip beslenmenizi sağlıklı tutun.
Gebelik öncesi ve gebelik süresinde alınan folik asit desteğinin bebeklerde sinir sistemi anomalileri (nöral tüp defekti) oluşum riskini ciddi oranda azaltır. Gebelikten en az 1 ay önce ve gebeliğin ilk 3 ayı folik asit kullanımı nöral tüp defekti riskini %70'e varan seviyelerde azaltır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi AMH değeri, yumurta rezervleri hakkında bilgi veren bir değerdir. Bu yüzden AMH değeri herhangi bir ilaç, hormon ya da cerrahi müdahale ile yükseltilebilen bir değer değildir.
Yumurta çatlaması, kadınların ovulasyon dönemlerinde yumurtanın yumurtalıktan dışarıya çıkması durumuna denmektedir. Yumurtlama gününün yaklaştığı zamanlarda akıntıda artış olur. Yumurta çatlaması kasık bölgelerinde ağrıya neden olurken göğüslerde şişlik ve vücut ısısında artma gibi tepkimelere de yol açabilmektedir.
Düşük Ovarian Rezerv Nedenleri
ileri yaş, sigara, yumurtalıkların alındığı ya da kistlerin çıkarıldığı yumurtalık operasyonları, endometriozis, kemo ya da radyoterapi, erken menopoz yumurtalık rezervini düşüren belli başlı nedenlerdir.
Yumurta rezervi genellikle adetin 2-3. günü yapılan transvajinal ultrasonografi ve kan testleri ile değerlendirilebilir. Bu değerlendirmede 2-9 mm arasındaki antral foliküllerin (büyümeye hazır yumurtaların) sayısı iki yumurtalıkta toplam 7-10 arasında ise yumurta rezervi normal olarak değerlendirilir.
Bazı yiyeceklerin yumurtlama sürecini desteklediği bilinmektedir. Uzmanlar özellikle folik asit, omega 3 yağ asitleri, çinko, magnezyum, selenyum ile A, D ve E vitamini içeren besinlerin yumurta sayısını ve kalitesini arttığını söylüyor.
Omega 3 yağ asitleri içeren besinler
Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan somon ve uskumru balığı başta olmak üzere balık çeşitleri, chia tohumu, keten tohumu, ceviz gibi besinlerle yumurta kalitesinin artmasını sağlayabilirsiniz.
Güncel araştırmalara göre folik asit eksikliği ile adet düzensizliği arasında doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi mevcut değildir.
Koldan alınan kan numunesi üzerinde yapılan laboratuvar çalışması ile vücutta vitamin ve mineral varlığı, iltihap gelişimi gibi birçok bilgiye edinmek mümkündür. Folik asit test de kan numunesinin incelenmesi sonucu değerlendirilir. Kanın sıvı bölümünde yer alan B12 ve folat varlığı değerlendirilir.
O yüzden gebelik planlayan anne adayları da mutlaka folik asit kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Gebelik oluştuğu takdirde de yine ilk 12 hafta içinde folik asit kullanımına devam ediyoruz" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri