Yarış esnasında genellikle otomatik vites sürüş tercih ediliyor. Vites kutusunun ilginç özelliklerinden biri de vites değişimi sırasında aracın hızının kesilmemesi için gaz pedalından ayak çekilmez ve aracın vites değişikliği hız kesintisiz olarak gerçekleşir.
Formula 1 araçlarında vites yükseltme ve alçaltma işlemi, pilotların direksiyon arkasından parmaklarıyla kontrol ettiği bir işlemdir. Her araçta, oldukça gelişmiş yarı otomatik, kesintisiz vites kutuları yer alır. Pilotlar kalkış dışında debriyajı kullanmazlar.
Modern Formula 1 araçlarının vites kutuları şu anda yüksek derecede otomatikleşmiş olup pilotlar direksiyonun arkasına yerleştirilmiş olan mandalların yardımıyla vites seçimi yapıyorlar.
Ancak Formula 1 araçları sadece benzinli motordan güç almıyor. Aracın içerisinde elektrikli motor da bulunuyor ve hibrit bir yapı kullanılıyor. Bu nedenle de Formula 1'de kullanılan araçların hareket edebilmesini sağlayan mekanizmanın genel adına motor yerine güç ünitesi adı veriliyor.
Formula 1 araçlarının güç üniteleri “Turbo Hibrit” olarak adlandırılıyor. Bilmeyenler için hibrit hem içten yanmalı motora hem de elektrik motoruna sahip olup “Melez” bir şekilde güç üreten otomobillere denir. Şu an sporda dört adet güç ünitesi üreticisi bulunmaktadır: Ferrari, Mercedes, Renault ve HRC (Honda).
İlgili 27 soru bulundu
Gerçek bir F1 aracı
Mevcut döviz kuruyla 143 milyon avroya tekabül ediyor. F1 aracının bazı parçalarının değerini yaklaşık olarak tahmin edebiliyoruz. Karmaşık bir teknolojiye sahip olan direksiyon simidi 50.000 avroya, bir kanat seti (ön ve arka) ise yaklaşık 200.000 avroya geliyor.
2014 yılında yapılan yeni kural değişikliği ile 2.4 litre hacmindeki V8 motorlar yerine hâlen kullanılmakta olan 1.6 litrelik turbo beslemeli V6 motorlar kullanılmaya başlanıldı. Bu motorlar dakikada 15.000 döngüyle 750 - 800 beygir güç üretmektedir.
Yarış boyunca normalin üzerinde kilo ve sıvı kaybı yaşanıp yaşanmadığını tespit etmek için pilotlar hem yarış öncesinde hem de yarış sonrasında tartılırlar.
En önde gelen motor sporlarından Formula 1 pilotları, yarış esnasında 3 kiloya yakın kilo kaybı yaşarlar.
En yüksek hız: Valtteri Bottas
FIA gayri resmi olarak 373.3 km/s iddiasında bulunsa da her iki durumda da Bottas bir yarışta 370 km/s'i aşan ilk F1 pilotu oldu.
Yarı otomatik vites kutularının kullanılmaya başlanmasıyla günümüzde kullanılan direksiyon arkası kulakçıkların ilk versiyonları direksiyonlarda yerini aldı. Günümüzde artık debriyaj da direksiyon üzerinden kontrol ediliyor.
Yarı otomatik şanzımanlar için otomatikleştirilmiş manuel şanzıman veya F1 şanzımanı da denebilir.
Yarış araçlarında (pist araçları için) genelde arkadan itiş (veya çekiş) kullanılıyor.
Sürüş esnasında maksimum konfor elde etmek için tam otomatik vitesler uygundur; çünkü vites geçişleri hissedilmez ve sarsıntı oluşmaz. Yakıt tüketimi açısından ise yarı otomatik vitesler daha avantajlıdır. Yapılan testler sonucu yarı otomatik vitesli araçların daha az yakıt tükettiği görülmüştür.
Çoğu otomatik vitesli araç frene basmadan marş almayabilir, bu sebeple aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basmalısınız. Araç içerisinde gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda yer alır.
Özetlemek gerekirse düz vitesli araba aldığınızda otomatik vitese göre vites değişimlerinde daha hızlı hareket eder, daha az yakıt harcar, daha ucuza şanzıman ve yedek parça alabilirsiniz.
Ciddi bir hız seviyesinin üstüne çıkan F1 araçları, göz açıp kapayıncaya kadar saatte 320-350 km hıza ulaşabiliyor. Tabii kavisli yollarda yarışmanın gerekliliği olarak aynı şekilde hız düşürmeleri gerekiyor.
Lewis Hamilton – 103 galibiyet
Kariyer galibiyetleri ve toplam kariyer puanları açısından Lewis Hamilton, bir pistte gelmiş geçmiş en iyi Formula 1 pilotu.
4) Bildiğiniz üzere bir F1 arabasının yakıt tüketimi, her yarış için 110 kg ile sınırlı. Antrenmanlar ve sıralama turlarında da bir o kadar yakıt tüketiliyor diye varsayalım. Yani bir yarış hafta sonunda, 20 arabanın toplam yakıt tüketimi 20 x 220 kg = 4.400 kg civarında.
Özellikle F1 yarışlarında pilotlar, 6G'ye varan kuvvetlere, uzun süreler boyunca karşı koymaya çalışırlar; yani 60 kg'lık bir yarışçının vücudu üzerinde 360 kg'lık ekstradan bir yük söz konusu olabilmektedir. Bu kuvvet, vücudun serbest konumlanması halinde sizi muazzam ölçüde yaralayabilecektir.
Düzlükte tam gaz giderken pilotlara yaklaşık olarak 0 ile 1 G kuvveti arasında yük binerken düzlük sonu frenlemelerde ve yüksek hızlı virajlarda 5.5-6 G kuvvetine kadar çıkabilmektedir. Bu kuvvetler Formula 1 pilotlarının boyun kasları başta olmak üzere core(çekirdek) kasları ve göğüs kaslarını da etkiler.
Formula 1 tarihinde yarışlara katılmak için mücadele etmiş olan sadece 5 kadın pilot bulunuyor.
ABD merkezli medya şirketi Liberty Media'nın Formula 1 'i satın almasıyla birlikte F1 başkanı Bernie Ecclestone görevini Chase Carey'e devretti.
Formula 1 araçları 2035'e kadar elektrikli olacak!
Bununla birlikte üreticiler de yeni elektrikli modellerini ülkemize de getiriyor. Fakat içten yanmalı motorların devri sanıldığı kadar erken kapanmayacak.
Formula 1'in en yaşlı şampiyonu kategorisinde ise Juan Manuel Fangio ilk sırada yer alıyor. Fangio, bu unvanı 1957 yılında 46 yıl 41 gün ile kazandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri