Fosforlu gübreler bitkilerin olgunlaşmasını çabuklaştırdığı gibi mahsulün kalitesini de yükseltir. Yeterli fosforu alan bitkilerin daneleri daha dolgun olur. Bitkinin kuraklığa ve hastalıklara karşı direnci artar. Verimlilikte artış sağlanır.
Fosforlu gübreler ekimden veya dikimden hemen önce veya ekim sırasında verilmeli ve toprağa mutlaka gömülmelidir. Çok erken verilmesi halinde toprakta zamanla bitkinin hemen yararlanamayacağı şekle dönüşeceğinden; bitki büyüdükten sonra verilmesi halinde ise toprağın üstünde kalacağı için bitkiye yararlı olamayacaktır.
Fosfor noksanlığı olan bitkilerde büyüme geriler. Meyve ve ağaçlarda sürgün ve tomurcuk oluşumu azalır. Yapraklar normalden daha koyu yeşil renkli olur. Bitkilerin kök gelişimi zayıflar.
En çok fosfor hangi gübrede var? En yüksek fosfor oranına sahip olan gübrenin Dap gübre olduğu biliniyor. 18-46-0 oranında azot, fosfor ve potasyum değerleri sunuluyor.
Fosfor ise tüm bitkiler tarafından büyük ölçüde kök büyümesi ve gelişimi için kullanılır. Fosfor seviyesi yüksek bitkiler daha fazla çiçek açar ve meyveleri daha iyi, daha hızlı olgunlaşır.
İlgili 21 soru bulundu
Hipofosfatemi, kandaki fosfor seviyeleri çok düştüğünde ortaya çıkar. Bu, enerji seviyesinin düşmesine neden olur. Ayrıca kas zayıflığına, yorgunluğa ve egzersiz için düşük toleransa neden olabilir.
Fosfor Fazlalığı
Demir (Fe), çinko (Zn) ve bakır (Cu)'ın alımını engellediğinden, dolaylı olarak bitkiye zarar verir.
Üre Fosfat gübresi (H3PO4CO(NH2)2) bitkilerdeki fosfor eksikliğini gidermeye uygun, suda tamamen eriyebilen saf ve kristal bir gübredir. Bünyesinde % 17,5 Üre (NH2) ve % 44 fosfor (H3PO4) içerir.
NPK gübresi Azot, Fosfor ve Potasyum gibi üç önemli bitki besin elementini bir arada bulunduran gübre çeşididir. Bu gübrenin 100 kg.ında 15 kg. saf azot, 15 kg. fosforpentaoksit (P2O5) ve 15 kg. potasyum oksit (K2O) mevcuttur.
DAP gübresinin meyve ağaçlarında kışın şiddetine göre şubat ve mart aylarında, ilkbaharda ekilecek bitkilerde ise ekimden hemen önce ve genellikle 10-15 cm derinliğe gömülmesi uygundur.
Fosforlu gübreler, ekimden hemen önce veya ekim sırasında uygulanmalıdır. Ekimden çok önce veya bitki gelişmesinin ileri dönemlerinde verilen fosforlu gübreler beklenen faydayı tam olarak sağlayamaz. Toprak neminin yeterli düzeyde olması fosforun elverişliliğini artırır.
Bitkilerin çiçek açma ve çiçekten meyveye dönme dönemlerinde artan fosfor ihtiyacını karşılamak için yapraktan fosfor uygulaması gerekmektedir.
Azot, fosfor ve potasyumca zengin, iz elementli besin maddeleri karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler.
Gübrelemeden sonra bitki iyice sulanmalıdır. Gübreleme gölgede yapılmalı ve uygulama akşamüstü olmalıdır.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Şeker Gübrenin Faydaları
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
Sebze yetiştiriciliği ve meyve yetiştiriciliğinde meyvenin ihtiyacı olan potasyumun ham maddesidir. Bitkinin direk alabileceği formdadır bu nedenle ürün kullanımında yüzde yüz başarılı sonuç verir.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Üre, bitkilerin azot ihtiyacını karşılamak için hemen her tür üründe ve tütün fidelerinin gübrelenmesinde çok yararlıdır. Üre yetersiz verildiğinde bitkinin gelişimi yavaşlar, yapraklar sararır, verim düşer. Üre, bitki gelişiminin bütün evrelerinde kullanılabilme özelliğine sahiptir.
Çiçeklenme ve kök gelişimi döneminde bitkilerin fosfor ihtiyacını karşılamak için kullanılır. MAP suda tamamen eriyen, fosfat kaynağı gübreler arasında en yüksek oranda fosfat içeren gübredir. Gübresindeki azotun tamamı amonyak azotu olduğundan, bu elementin bitkilere kontrollü olarak ulaşması sağlanır.
İÇERİĞİNDEKİ AZOT VE KÜKÜRT;
Çay, çeltik, tahıl, meyve ve sebze ekim dikiminde kullanılır. Amonyum Sülfat gübresi genellikle ekim sırasında kullanılır. Böylece bitkilerin büyümelerini hızlandıran topraktaki Fosforun da bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlar.
Fazla gübre, biyokimyasal reaksiyonları engelleyebilir ve bitki enzimlerini yok edebilir. Aşırı gübrelemenin neden olduğu stres, bitkileri hastalıklara karşı duyarlı hale getirir. Fırsatçı enfeksiyonlara ek olarak, zararlılar zayıf bitkilere çekilir ve daha kolay bulaşabilecektir.
Potasyum En Çok Hangi Gübrede Bulunur? Potasyum klorür, en yüksek oranda potasyum içeren gübre olarak tanınıyor.
Fosfor ağırlıklı gübredir. Topraktaki fosfordan yeterince faydalanamadığı için fosfor noksanlığı bulunan, bu nedenle büyüme ve gelişimi zayıflayan bitkiler için ideal besin kaynağıdır. Bitkinin ilk gelişme dönemlerinde uygulandığında kök gelişimini hızlandırır ve kök sistemini güçlendirir.
Meyve ağaçlarına farklı kap ömrüne sahip Npk gübresi kış sonunda sular bitmeden veya gözler uyanınca uygulanmalıdır. Taban gübresi olarak kullanılan bu gübreler, tarla ekiminden önce veya ekim sırasında ve sebzelerde fide dikiminden önce bitki köklerine karıştırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri