Şeftali İçin Diğer Kurutma İpuçları
Aralıklı şekilde ipe dizilen şeftaliler, bol güneş gören bir ortamda asılmalıdır. Şeftaliler bu şekilde yaklaşık olarak 7 gün içerisinde kuruyacaktır.
Şeftali Kurusunun Faydaları: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Grip ve nezle gibi hastalıklardan vücudumuzu korur. Doğal bir sindirim sistemi düzenleyicisidir. Kanı temizler.
· Tünel Kurutucular : Ürün, sıcaklığı 60-80 C şeftalide uygulanır. olan sıcak hava akımında tünel içerisinde kurutulur.
İlgili 17 soru bulundu
ŞEFTALİ KABUĞUNUN FAYDALARI
Lifli gıdalar bağırsak hareketlerini destekler. Yani şeftaliyi kabuğuyla yerseniz soyulmuş şeftaliden daha fazla yarar sağlayabilirsiniz. Şeftali kabuğu antioksidan bileşik içerir. Bazı araştırmalara göre şeftali kabuğu böbrekler, karaciğerde ve beyin için yararlı.
Şeftali kabukları cilt bakımında önemli yardımlarda bulunur
Yüze sürüldüğünde toksinlerden arınmanızı sağlayan şeftali kabuklarını, günlük cilt bakımı için de kullanabilirsiniz. Çünkü bu kabukların bol miktarda içerdiği potasyum ve A vitamini daha parlak bir cilt verir ve nem miktarını korur.
Özellikle A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olan şeftalinin; şişmanlık, kolesterol, nörodejeneratif hastalıklardan kurtulma gibi faydalarının yanı sıra göz bakımı, cilt bakımı, sağlıklı bir sinir sistemi, kemik ve dişlerin korunmasında önemli katkıları vardır.
Şeftalilerin kabuklarını soyup dilim dilim doğruyoruz, 1 lt lik kavanozlara ağzına kadar dolduruyoruz. Üzerine 4 yemek kaşığı şeker ekleyip suyunu dolduruyoruz. 10 kilo şeftaliden 10 kavanoz çıkıyor. Kavanozların kapağını sıkıca kapatıyoruz, tencerede suyu yarıya kadar su koyup kaynatıyoruz.
Taze hasat edilmiş şeftalilerin 2.5 dakika süre ile 52 °C sıcaklıktaki suya daldırılmaları tavsiye edilen metotlar arasındadır. Kabuk sıcaktan zarar görebileceği için sıcaklık kontrolü önemlidir. Daha iyi olan bir metot ise 46 °C'de 100 ppm benomyl içeren suya 2.5 dakikalık daldırmadır.
Meyveler arasında kurutmaya en elverişli elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve duttur. Sebzelerden ise bamya, biber, fasulye, patlıcan ve kabağını sayabiliriz. Yeşillikler arasında ise nane, kekik ve biberiye ilk sıralarda gelir.
Çok eski bir gelenek olan kurutma yönteminin olmazsa olmazı güneş. Büyüklerimiz bu nedenle tam mevsimindeyken kurutmalıkları hazırlamaya başlar, evlerin teraslarında büyük beyaz örtüler serermiş. Bu şekilde nesilden nesile kurutma yöntemi yayılmış.
Bunun için yağlı kağıda dizilmiş meyvelerinizi 70 derecede ısıtılmış bir fırında gerçekleştirmelisiniz. Bu şekilde 8-10 saate kuruma gerçekleşir.
-Şeftaliyi kabuklu yemek çok daha faydalıdır. Çünkü posası ve lifleri kabauk veya kabuğa yakın noktalardadır. -Tüylü bir meyve olduğu için duru suyla ve ovalayarak yıkamak daha faydalıdır. -İdrar söktürücü etkisi vardır.
Şeftali bol miktarda C vitaminin yanı sıra A ve B vitamini ihtiva etmektedir. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından zengin şeftali demir ve sodyum açısından da zengindir. Faydalarını sıralayacak olursak; Safra kesesi ve karaciğer hareketlerini düzenlemeye yardımcıdır.
🎀 Şeftalileri iyice yıkayarak kabuklarını soymadan dörde beşe bölüp mutfak robotunun içine alıyoruz. İyice parçaladıktan sonra tencereye alıyoruz. Üzerini basacak kadar su ilave edip yaklaşık 15-20 dakika kaynatıyoruz. Altını kapatıp iyice yumuşaması için 5-10 dakika bekletiyoruz.
1: Turunçgiller ve limon kabuğu sivilceleri önler
Turunçgiller ve limon kabukları ile yüzünüzdeki aknelere elveda diyebilirsiniz. Bu meyve kabukları antibiyotiklerle hemen hemen aynı etkilere sahiptir. Propino bacterium adlı bakteri sivilcelere sebep olur. Limon ve turunçgil kabukları ile bu bakteriyi öldürebilirsiniz.
Derin Dondurucuda Şeftali Saklama Tarifi Nasıl Yapılır? Şeftalilerin kabuklarını soyunuz. İstediğiniz boyutta dilimleyiniz. Poşetlere koyup, derin dondurucuya koyunuz.
Kabuğunu soyup dilimledikten sonra kapalı kap ya da buzdolabı poşetlerinde derin dondurucuda sakladığınız şeftalilerden de komposto hazırlayabilirsiniz.Dondurulmuş şeftali kullanacaksanız buzunu çözdürmeden direkt olarak şerbet karışımına ekleyin.Dağılmaması için şeftalileri çok fazla kaynatmamaya dikkat edin, ...
Kışın buzluktan çıkarılan şeftali tencereye alınır. Üzerine şeker ve çok az su koyularak kaynatılır. Afiyetle yenir. Not-1: Şeftali çok erginse bu şekilde koymanızı önermem.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri