Kelimeyi yazarken yumuşak g kullanılmaması ise yazım yanlışına yol açmaktadır. Fotograf olarak yazılan kelime ise yanlıştır. Kelimenin doğru yazımı ise fotoğraf olarak ifade edilebilir. Türk dil kurumuna göre de kelimenin doğru yazılışı fotoğraf şeklinde olmalıdır.
3. İki ünsüzle biten Batı kökenli alıntılar, ünsüzler arasına ünlü konmadan yazılır: film, form, lüks, modern, natürmort, psikiyatr, seks, slayt, teyp vb.
Bu kelime genellikle dilbilimi şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanımı dil bilimi şeklinde olmalıdır.
Herkes TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Herkes kelimesinin doğru yazılışı Türk Dil Kurumu'na göre "Herkes" şeklindedir. Kelime zaman zaman "Herkez" şeklinde yanlış yazılsa da doğru yazılışı "Herkes" dir.
Tarih atılırken her zaman günün, ay ve yıldan daha önce yazılması gerekiyor. İlk olarak gün, sonra ay ve daha sonra yıl yazılır. 01.01.2021 şeklinde tarih atılma işlemleri gerçekleştirilmelidir.
İlgili 27 soru bulundu
Ç. Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı.
Tarih; gün, ay ve yıl olarak rakamla yazılır. Ay ve gün iki haneli, yıl ise dört haneli olarak düzenlenir. Ay adları, harfle de yazılabilir.
Kalemtraş bitişik olarak "kalemtraş" şeklinde yazılmalıdır. Türkçe dilinde belirlenen doğru yazılış şekliyle kullanılmalıdır. Farklı şekillerde yazılması, kalemtraş kelimesinin yanlış yazılmasına neden olacaktır. Yapılan yazım yanlışları cümle içerisinde farklı anlamlara dönüşebilir.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir. Bisküvi nasıl yazılır?
OLAĞANÜSTÜ MÜ, OLAĞAN ÜSTÜ MÜ? TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, olağanüstü şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Olağan üstü yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"olağanüstü"dür.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Bu durumda bu sözcüğün 'kuruyemiş' olarak yazılması yanlıştır. Kuru yemiş kelimesinin doğru yazımı 'Kuru yemiş' olarak ayrı olmalıdır.
TDK'ya göre yeşilbiber, kırmızıbiber bitişik; sivri biber ayrı yazılıyor.
Gözardı kelimesi TDK'ye göre, gereken önemi vermemek anlamı taşımaktadır. Doğru kullanımı ve yazılışı ise "göz ardı" şeklindedir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Dil bilgisi kurallarına göre iki ayrı kelimenin birleşmesiyle oluşan ve anlamı değişen tüm kelimeler bitişik yazılır. Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
ALÇAK GÖNÜLLÜ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle alçakgönüllü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı alçak gönüllü şeklinde olmalıdır.
Bir dolap olması bizi şaşırtmasın çünkü doğru yazımı “gardırop” olacaktır. Sık yapılan hatalardan bir diğeri ise “gardırop” yerine “gardrop” denilmesidir.
Aferin sözcüğü, aferim şeklinde yazılabiliyor. Aferim şeklinde yazılması durumunda büyük yazım hatası yapılıyor. Aferin şeklinde yazılması gereken bir sözcük türüdür. "Aferin" şeklinde yazılması, TDK tarafından doğru olarak belirlenen yazım şeklidir.
TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır.
-Gereğini arz ve rica ederim, -Bilgi ve gereğini arz ve rica ederim, şıklarından uygun olanı seçilerek bağlanır. a) Aynı görev unvanını ifade ettiği halde; “Vali Muavini” veya “Müdür Muavini” şeklinde farklı kullanılan ifadeler yerine, “Vali Yardımcısı” veya “Müdür Yardımcısı” unvanı yazılır.
Doğru olan 13.30 mu yoksa 13:30 mudur? Mevcut Yazım Kılavuzu'na göre saatlerin yazımında nokta kullanılır. Buna göre, doğru kullanım 13.30 şeklidir.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri