Başlıca tarım ürünleri, tahıl, şeker pancarı, şarap, meyve ve sebze, süt ürünleriyle çeşitli hayvansal ürünlerdir. Fransa, yine ABD'den sonra dünyanın en büyük tarım ürünleri ihracatçısıdır.
Sanayi. Fransa'nın önde gelen endüstri işkolları telekomünikasyon (iletişim uyduları dâhil), havacılık, uzay ve savunma, gemi yapımı (donanma ve özel uzmanlık gemileri), ilaç, inşaat ve inşaat mühendisliği, kimyasallar, tekstil ve otomobil üretimidir.
Başlıca ihracat kalemleri: Otomobil sanayi ürünleri, hazır giyim, otomobil yan sanayi ürünleri, elektrikli ev aletleri, genel kullanıma yönelik makine ve cihazlar, tekstil endüstrisi ürünleri ve elektrikli cihazlar.
2021 yılında ise Fransa 702 Milyar USD ithalat ve 569 Milyar USD ihracat gerçekleştirmiştir. 5 yıllık ortalama ticaret hacmi 1.2 Trilyon USD seviyelerindedir. Ülkenin İthalat kalemlerinin başlıca; Makineler & Elektronik Ürünler, Nakil Vasıtaları ve Aksamları ile Kimya sektörlerinden oluştuğu görülmektedir.
Fransa denince aklınıza ilk gelen nedir desek! Aşıkların Paris, gezmeyi sevenlerin Eyfel Kulesi, tarih tutkunlarının Louvre Müzesi, alışveriş düşkünlerinin moda, yeme-içme meraklılarının da peynir ve şarap dediklerini duyar gibiyiz.
İlgili 42 soru bulundu
Fransız mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan peynir, şarap, hamur işi de aynı şekilde onların beslenme alışkanlıklarının büyük bir kısmını oluşturuyor. Bunların yanı sıra farklı lezzetlere de alışık olan Fransızlar, öğünlerinde kurbağa bacağı, salyangoz, kaz ciğeri gibi lezzetlere de sıklıkla yer veriyorlar.
2019'da Fransa, dünyanın yedinci, Avrupa'nın Almaya ve İngiltere'den sonra 3. AB'nin 2. büyük ekonomik gücüdür. Fransa ekonomisi oldukça gelişmiştir ve serbest piyasa odaklıdır. 3,061 (2019) trilyon dolarlık cari GSYİH ile, kişi başına düşen 42.877,56 dolarlık gelir ile halkın yüksek bir yaşam standardı bulunmakta.
Fransa, ABD'den sonra dünyanın altıncı en büyük tarımsal ürün üreticisi ve ikinci en büyük tarımsal ürün ihracatçısıdır. İmalat sektöründe; kimya sanayi, otomotiv, havacılık ve silah sanayi başı çekmektedir. Fransa, 2019 yılında dünya ihracatında 6. sıradadır ve %3.0 pay almıştır.
Raporda 2022 yılından itibaren asgari ücrette yüzde 0.9'luk bir artış olacağı öngörüldü. Geçen yıl 34,89 euro artışla, bürüt asgari ücret 1589,47 euro olmuştu. Bu yılki artış sonrası bu ücretin 1603 euroya yükselmesi bekleniyor.
Bilindiği üzere Fransa, tekstil alanında moda ve markanın en önemli ülkelerinden birisidir.
Fransa, gelişmiş ve çeşitlendirilmiş ekonomisi ve 2,7 trilyon dolarlık GSYİH'si ile dünyanın en büyük yedinci ekonomisi konumundadır.
Türkiye'nin Fransa'ya ihraç ettiği ürünler:
Otomobil sanayi ürünleri (30,9%), hazır giyim ( 14,0%), otomobil yan sanayi ürünleri (6,1%), elektrikli ev aletleri (5,1%), genel kullanıma yönelik makine ve cihazlar (3,6%), tekstil endüstrisi ürünleri (3,1%) ve elektrikli cihazlar (2,7%).
Demografi. Özellikle Fransa'nın başkenti Paris ve dolaylarında yaşarlar. Paris'e 20 km uzaklıktaki Val-d'Oise ilinin nüfusun %15'i etnik Türk asıllı Türk vatandaşı olan Türk, Kürt, Süryani ve Keldani asıllı Türk vatandaşları ile birlikte Val-d'Oise nüfusun %20'sini oluşturmaktadır.
19 Ocak 2023 tarihinde Fransa'da Borne hükümeti tarafından önerilen ve emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran 2023 Fransız emeklilik reform yasa tasarısına karşı çıkanlar tarafından düzenlenen bir dizi genel grev ve gösteri başladı.
Benin, Burkina Faso, Gine-Bissau, Fildişi Sahili, Mali, Nijer, Senegal, Togo, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo-Brazzaville, Ekvator Ginesi ve Gabon. Böylelikle Fransız hazinesi, Afrika'dan yıllık bazda yaklaşık 500 milyar dolar kazanç ve getiri elde ediyor.
Dünyanın 6. büyük ekonomisi Fransa, dünyanın önemli otomobil üreticilerinden biri olarak kabul ediliyor. Ülkede savunma ve uçak sanayisi de çok gelişmiş durumda. Fransa aynı zamanda dünyanın en önemli tarım ülkelerinden biri kabul ediliyor. Ülke, hayvancılıkta da önemli bir yere sahip.
Türkiye'nin Fransa'dan en çok ithalat yaptığı sektörler otomotiv, makine ve makine parçaları, demir çelik, elektrikli cihazlar, plastik ve plastik ürünleridir.
Fransa, askeri alanda hâlen dünyanın ve Avrupa'nın en güçlü ülkelerindendir. Yüzyıllara uzanan bir dönem boyunca yerkürenin dört bir yayındaki askeri mevcudiyetiyle dünyanın en güçlü ülkelerinden biri gözüyle bakılan Fransa'nın II.
Büyük kentlerde yemek molası genelde 1 saat sürer. Öğle ve akşam yemeklerinde iştah açıcı aperatifler, çorba, sebze, et ve balıktan yapılmış ana yemek, finalde ise peynir tabağı ve tatlıya yer verilir. Fransız mutfağında klasik etlerin yanı sıra, salyangoz, kurbağa ve at eti tüketimi de yaygındır.
Fransa'nın Dil Politikaları
Fransa'da resmi dil Fransızca'dır. Bununla birlikte ülke sınırları içinde farklı diller de konuşulmaktadır.
Fransa laik ama kültür ve geleneği itibarıyla Katolik bir ülkedir. Çok sayıda romen veya gotik katedraller, en ücra yerlerde bile bulunan kilise ve şapeller bunun göstergeleridir. Dini inançların yerine getirilmesi serbest ve dini aidiyet veya dini inançlara dayalı ayrımcılıklar yasaktır.
Soğan çorbası, istiridye & şampanya, kiş, salyangoz, kaz ciğeri, et tartar, Burgonya usulu et, çeşitli soslu biftekler gibi Fransız mutfağının klasiklerini Paris'te deneyebilirsiniz. Denemeniz gereken En Meşhur Fransız Yemekleri'ni buradan okuyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri