Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin Sona Ermesi. Sözleşmenin sona ermesi, temerrüt nedeniyle dönme/fesih dışında iki şekilde olur; sözleşmenin ifa edilmesi veya sözleşmenin ifa dışındaki nedenlerle sona ermesi.
4.1. Müteahhidin Temerrüdü Nedeniyle Sözleşmeden Dönme ve Fesih (TBK Madde 125/2) Müteahhit, anlaşmada belirtilen süre içinde işe başlamaz, işi geciktirir veya işin belirlenen süre içinde tamamlanmasının mümkün olmadığı durumlarda, arsa sahibi, belirtilen süreyi beklemeden sözleşmeyi sonlandırabilir.
Müteahhit inşaatı arsa sahibine teslim ettikten sonra 5 yıl süre ile sorumlu olmaktadır. Müteahhidin ağır kusurlu olduğu durumlarda bu süre 20 yıldır.
Yukarıda da belirtildiği üzere, kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin geçmişe etkili sona ermesinin sonucu olarak sözleşme tüm hak ve yükümlülükleri ile birlikte sona erme tarihinden itibaren ortadan kalkmış olacaktır.
Yine bu sözleşmenin feshi için de tarafların noterde bir araya gelerek karşılıklı fesih beyanında bulunması ya da genel mahkemede dava açması gereklidir. Sözleşmenin geçersiz olması için taraflardan birinin diğerine fesih bildiriminde bulunması yeterli değildir.
İlgili 34 soru bulundu
Ancak kat karşılığı inşaat sözleşmeleri arsa payının devrini içermeleri nedeniyle karşı tarafın kabulü ile fesih sonucunu doğurur. Tek taraflı irade beyanıyla fesih edilemez, bu durumda fesih için mutlaka bir hâkim kararı gerekir.
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde İnşaat Şerhinin Kaldırılması (Terkini) Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin varlığı halinde, tarafların başvurması üzerine, sözleşmeye konu arsanın tapu siciline müteahhit “lehine kat karşılığı inşaat hakkı vardır” şeklinde şerh düşülebilir.
Sözleşme konusu edimin arsa sahibine teslim tarihinden itibaren başlamak üzere; 5 yıl içerisinde yükleniciye başvurulmalıdır. Ancak müteahhidin ağır kusurunun bulunması durumunda, arsa sahibinin ayıplı ifadan kaynaklı seçimlik haklarını kullanabilmesi 20 yıllık zamanaşımı süresine tabi tutulmuştur.
Taraflardan herhangi birinin talebi üzerine tapu siciline şerh mümkün olmaktadır. Ancak şerh tarihinden itibaren 5 yıl içinde satışın yapılmaması durumunda şerh, tapu sicil görevlileri tarafından re'sen terkin edilecektir.
ettirildiği tarih veya tapuya tescilinden önce dairelerin hak sahiplerinin kullanımına tahsis edildiği durumda tahsis edildiği tarihten itibaren yedi gün içerisinde gerçek satış bedeli üzerinden fatura düzenlemeleri gerekmekte olup bilahare ek bir bedel alınması halinde ek fatura kesilmesi gerekir.
İş tesliminden itibaren gizli ayıplarda müdeahhit 5 yıl sorumludur. Ancak yapıda ağır kusurların oluşması durumunda, müteahhidin sorunluluğu teslim tarihinden başlayarak 20 yıl olarak belirtilmiştir. Belirtilen süreler aynı zamanda dava zaman aşımı süresini de belirler.
Kat karşılığı sözleşmelerde iki taraf için de genel olarak kabul görülen oran %50-%50 şeklindedir.
İnşaat işlerinde teslim, müteahhidin inşaatın bittiğini iş sahibine bildirdiği ve işsahibinin de müteahhide ait olan bu yükümlülüğün onun tarafından yerine getirilmiş olduğuna dair kabul beyanı ile tamamlan mış olacaktır.
Buna göre işçi; sağlık sebepleri nedeniyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyamayan hallerde ve son olarak zorlayıcı sebeplerin olması halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. İş sözleşmesinin işçi tarafından haklı sebeple feshedilmesi sonuçları bakımından oldukça önemlidir.
Sözleşmenin geçerliliği, şekil şartına uygunluk taşımasına bağlıdır. Şekil şartı, sözleşmenin tapu dairesi ya da noterde yapılmış olmasıyla mümkündür.Müteahhit ile arsa sahipleri arasında yapılan sözleşmeye, müteahhit uymadığı taktirde, sözleşmeyi haklı olan taraf tek taraflı olarak feshedebilir.
YAPI SAHİBİ İLE YAPI MÜTEAHHİDİ AYNI KİŞİ MİDİR? Yapı denetim hizmet sözleşmesini bakanlıkça belirlenen yapı denetim kuruluşu ile hukuki olarak imzalaması gereken kişi 'Yapı Sahibidir'. Kanunda açıklandığı üzere yapı denetimi için sözleşme imzalama yetkisi 'Yapı Sahibindedir'.
Bu hüküm uyarınca; “Arsa payı karşılığı inşaat, taşınmaz satış vaadi, kira, alım, önalım, gerialım sözleşmelerinden doğan hakların” tapu kütüğüne şerh edilmesi mümkündür.
Bu sözleşme tapuda yapılabileceği gibi noterde düzenleme şeklinde de yapılabilir. Her iki durumda da, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin tapuya veya notere şerh edilmesi, taraflar arasındaki hak ve yükümlülükleri daha sağlam bir şekilde korumayı amaçlayan bir adımdır.
Böylece, götürü ücrette, kural olarak işin kararlaştırılan ücretten pahalıya mal olmasının rizikosunu müteahhit taşır ve ancak olağanüstü haller nedeniyle masraflarının aşırı derecede artması halinde ücretinin arttırılmasını veya akdin feshini isteyebilir.
Borçlar Kanunu 146 ıncı maddede genel zamanaşımı süresi 10 yıl olarak düzenlenmiştir. Sözkonusu genel zamanaşımı süresi kanunda aksi hüküm bulunmadığı hallerde uygulama alanı bulacaktır. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.
Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin aktife kayıtlı arsasını kat karşılığı vermesi durumunda KVK 5/1-e İstisna uygulamasından faydalanamaz. Müteahhit tarafından taşeronlara yaptırılan işlerin ertesi yıla sarkması hariç kat karşılığı inşaat işleri “Yıllara Sari İnşaat” kapsamında değerlendirilmez.
Miras mirasçılara tüm hakları ve borçları ile kalır. Malikin mirasçıları murislerinin imzaladığı sözleşmeye katlanmak zorundadır. Mirasın intikali mirasçılar adına tescil edilmiş olsun olmasın müteahhit sözleşmenin tapuya şerhini isteyebilir. Bunun için mirasçıların muvafakatına gerek yoktur.
5. Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin Tapuya Şerh Edilmesi
Hemen belirtmek gerekir ki; taraflar arasındaki arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi feshedilmedikçe bu şerhin kaldırılması da talep edilemez. Şerhin bir diğer etkisi de, Türk Medeni Kanunu m.1009/2'de düzenlenen munzam etkidir.
Öncelikle, tapuya koyulan şerh için belli bir süre mevcuttur. Normal şartlarda tapu şerhinin süresi 5 yıldır ve 5 yılın sonunda ise tapuya koyulan şerhin hiçbir hükmü kalmamaktadır. Fakat bunun dışında tapu şerhine itiraz etmek isteyen kişilerin itiraz hakları mahkeme yoluyla kesinlikle vardır.
Müteahhit sözleşmeden doğan haklarını başkasına devir edebilir fakat yükümlülüklerini arsa sahiplerinin muvafakati (BK 174) olmadan başkasına devir etmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri