Bazı araç yıkama malzemeleri aracınızın yüzeyini çizeceği için aracınızda istemeyeceğiniz bir görüntüye neden olabilir. Yıkama fırçaları, bazı bez türleri veya süngerler araç yüzeyleri için uygun değildir.
Sert Sünger veya Fırça Kullanmak
Bu hata, aracınızın boyasına çizikler oluşmasına ve görüntüsünün matlaşmasına sebep olabiliyor. Yumuşak mikrofiber bezler veya özel araç yıkama eldivenleri tercih ederek en temiz ve başarılı sonuçları elde edebilirsiniz.
Araba yeni ise kesinlikle fırça ile yıkamayın, kılcal çizikler ve harelenmeler oluşur! Fırçayla yıkama kum ve taş tanecikleri haricinde fırça kıllarının boyaya sürtünmesi ile de yüzeyde kılcal çiziklere yol açar.
FIRÇA VEYA BENZİNLİK OTOMATLARI
Fırçalar ve benzinlikteki otomatlar aracın dış yüzeyini çizer, verniğini alır, aracınızın boya görünümünü matlaştırır. Araç boyasındaki vernik zarar gördüğünden yukarıda belirttiğimiz kuş gübreleri ve ağaç reçineleri aracın boyasına daha çabuk ve daha etkili zarar verir.
Sünger de çizer çünkü aracın üstündeki tozlar kirler sonuçta çok küçük taş parçaları.
İlgili 21 soru bulundu
Ilık su, araba temizliği için en uygun olandır. Önce dış temizliği, ardından iç temizliği yapmalısınız. Eğer araba yıkamak için uygun bir alanınız yoksa (garaj, bahçe vb) bu işlemi oto yıkamacılarda gerçekleştirmeniz daha uygun bir seçenektir.
en yumuşak fırça bile çizer. işin içinden biri olarak önerim kendiniz yıkayacaksanız mikrofiber eldiven. dışarıda yıkatacaksanız düzgün, fırçasız yıkama yapan yerleri öneririm.
3- Aracınızı yıkarken mikrofiber yıkama eldiveni kullanın. Aracınızı fırça ile KESİNLİKLE yıkamayın veya yıkatmayın. Fırça ile yıkayan arkadaşınız varsa da uyarın. Fırça, sert kılları sebebi ile (ne kadar yumuşak uçlu diye pazarlanmaya çalışılsa da) aracınızın yüzeyinde çiziklere neden olacaktır.
Mikrofiber bezi veya yıkama eldivenini sabunlu suya daldırdıktan sonra daha önce suyla yıkadığınız boyalı yüzeyleri hafifçe ovalayarak temizleme işlemine geçebilirsiniz. Boya üzerinde çiziklere neden olmamak için fırça kullanımından kaçının. Aracın yüzey temizliğini yaparken yukarıdan aşağıya doğru hareket edin.
Bazı araç yıkama malzemeleri aracınızın yüzeyini çizeceği için aracınızda istemeyeceğiniz bir görüntüye neden olabilir. Yıkama fırçaları, bazı bez türleri veya süngerler araç yüzeyleri için uygun değildir. Araç yüzeyine uygun olmayan yıkama malzemeleri aracınıza zarar verebileceği için sorun yaşamanıza neden olur.
Araba temizliği için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise kabartma tozu karışımıdır. Temizlik açısından önemli bir yere sahip olan kabartma tozunu yaklaşık 4-5 litre su içerisine ekleyerek iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışım ile arabanızı silerek temizleyin.
Köpük bütün arabaya tamamen uygulandıktan sonra ilk köpük atılan yerden başlanarak tüm araç basınçlı su ile yıkanır. Araç üzerinde hiç köpük kalmayana kadar basınçlı su ile yıkanır.
Araç yıkama sıklığının; arabanızın kirlenmesine, mevsim koşullarına ve daha birçok nedene bağlı olmakla beraber ortalama olarak 2 haftada bir olması gerekmektedir. Kışın, havaların genelde yağışlı olmasından dolayı daha az yıkamanız gerekebilir.
Bu, aracınızın boyasında daha fazla çizik oluşmasını da önleyecektir. Oto kuaförlerin de yaptığı gibi daha büyük kir parçalarını çıkarmak için arabanın her bölümünü (yukarıdan aşağıya doğru hareket ettirerek) yıkayın. Sabunlu suyu durulamaya gittiğinizde, ağızlıksız bir hortum kullanmak en iyisidir.
ARAÇ KOLTUKLARI TEMİZLİĞİ Sıcak su ve yumuşatıcı karışımını araç koltuklarına da rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Bu yöntemle aracınızda gün içinde biriken kokulardan ve kirden kolayca arındırabilirsiniz.
sıvı el sabunu kullan...en kısa zamanda sonax, turtle wax gibi bir markanın oto şampuanını tavsiye ederim. sabunları az koy bol köpürt iyice erisinler yani. ılık su kullan hatta. mikrofiber bezle kurularsan ne leke kalır ne başka bir şey. bim de fiber bez var, alacağın micro bez biraz tüylü olursa iyi emici olur.
Arabanızda oluşabilecek yağ lekelerine kadar yağları çözücü ve yüzeyi parlatıcı özelliği ile Asperox Sarı Güç her arabada bulunması gereken bir temizleyicidir.
Bu tip deterjanlar temizlik işini çok iyi yaparlar ancak "aşındırıcı sabun" olarak kabul edilirler. Araba boyası içeren bir zeminde aşındırıcı bir sabun kullandığınızda oksidasyon sürecini hızlandırmış olursunuz. Bu da zamanla aracın boyasına donuk/mat bir görünüm verip parlaklığını yok edecektir.
Bu ürünün kullanıldığı yüzeyler arasında oto kaportası yer almıyor , arabanın boyasındaki verniği soldurmasın , boya zarar görmesin.
Aracınızı Yıkarken Mutlaka Bunlara Dikkat Edin
Aracınızı yıkarken dikkat etmeniz gereken birçok unsur bulunmakta. Öncelikle birinci unsur yıkama sıklığı aracınızı iki haftada bir yıkamanız oldukça yeterli bir süre olacaktır. Sık yıkamak ya da yıkamamak kesinlikle olumsuz sonuçlara yol açacaktır.
Aracın Boyasına Zarar Veren Deterjanlar
Aracı yıkanması sırasında kiri arındırmak için deterjan kullanılmaktadır. Ama kullanılan deterjanın yüzey temizleyici veya bulaşık deterjanı olmaması gerekir. Bu tarz deterjanlar kimyasal olarak güçlü yapıya sahiptir. Genellikle de yağ çözücü özellikleri vardır.
Arabalar güneş ışığının olmadığı gölge yerlerde yıkanmalıdır. Bunun nedeni; araç üzerinde oluşabilecek güneş lekelerinin önüne geçmektir. Genellikle öğleden sonra araba yıkanması tavsiye edilmektedir.
Ülkemizde oto yıkama hizmeti veren istasyonlarda kullanılan tazyikli suyun basıncı ise genellikle 2000-2200 PSI civarında oluyor, bu da ortalama 150 bardır. Oysa bunun 130 bar civarında yani 1900 PSI olması gerekir. Daha yüksek basınçla püskürtülen su aracın boyasına, plastik bazlı aksamına, lastiklerine zarar verir.
Diş fırçası kıllarının orta yumuşaklıkta olması yeterlidir. Uygun temizliği sağlayacak sertlikte olması kâfidir. Doğru fırçalama tekniklerini bildiğinizden eminseniz, diş fırçası kıllarının düzeni çok da önemli değildir. Diş fırçası sapının da elinize iyi oturacak şekilde olması idealdir.
Bulaşık Deterjanıyla Araba Yıkanırmı ??
Arabanızı yıkamak için asla bulaşık deterjanı kullanmayın. Aracı Yıkadığınızda temiz görünebilir, ancak sorun şu ki, bulaşık deterjanı aracı korumak için tasarlanmış cila veya wax Uygulmalarını Zamanla Aşındırcaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri