Gerilim kaynağının frekansı arttıkça, kapasitif reaktans azalırken maksimum akım artar. Frekans sıfıra yaklaştıkça kapasitif reaktans sonsuza giderken akım da sıfıra gider. Bu durum devrenin dc şartlarına yaklaşacağını ifade eder. Kondansatörün uçları arasındaki anlık gerilim düşmesi ise eşitliği ile ifade edilir.
Frekans artınca, kapasitans değeri azalır, aynı zamanda akım değeri de artar.
Teknik olarak bakıldığında; yüksek frekansla çalışan sistemlerde frekans arttıkça sistem ve ısıl kayıplar artarken, düşük frekansla çalışan sistemlerde titreşme (flicker) ile materyal büyüklüğü sorunları oluşur.
Frekans arttıkça direnç azalır, frekans azaldıkça direnç artar. Kondansatöre AC gerilim uygulandığında gerilim artarken kondansatör yüklenmeye başlar ve akım azalır.
uygulanan AC gerilimin frekansı arttırıldığında motorun hızı artar. Frekans azaltıldığında ise motorun hızıda azalır. Yani asenkron motorun hızı şebeke frekansı ile doğru orantılıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Frekansı yüksek olan sesler, "yüksek ses" olarak da ifade edilmektedir. İnce sesi kalın sesten ayıran özellik, sesin yüksekliğidir. Frekans arttıkça ses incelir ve yüksekliği artar.
Dalga boyu frekansa bağlı olup aslında frekans ile ters orantılıdır. Yani bu durumda frekans uzadıkça dalga boyu kısalmakta, frekans kısaldıkça dalga boyu uzanmaktadır. Frekans ise birim zamanda oluşan dalgaya denmektedir.
Frekans düşerse ne olur? Başkalarıyla kolay iletişim kuran kişiler frekansı yüksek bireyler olarak bilinmektedir. Şayet bir kişinin frekansı düşerse, diğer insanlarla olan iletişimi zayıflarken aynı zamanda sağlık sorunları yaşamaya başlar. Bunun dışında enerjinin düşmesine ve işte verimliliğin azalmasına neden olur.
rilmesi su dalgasının hızını değiştirmez. Su dalgalarının frekansı sürekli artırıldığında dal- Frekans artırıldığında hız sabit olduğu için v= λ.f for- gaların hızı, dalga boyu ve kırınım olayı için ne söy- mülüne göre dalga boyu azalacaktır.
Frekans duserse çıkış voltajı artar, artarsa çıkış voltajı azalır. Frekans artınca verim artması duruma göre değişir. Eğer trafo için soruyorsan frekans artarken verim nüve çekirdeğine bağlı olarak verimi değiştirir.
Girişim deneylerinde dalgaların frekansı artırılırsa düğüm çizgilerinin sayısı artar. Bunun sonucu olarak düğüm çizgileri arasında yayılan dalga katarlarının sayısı da çoğalır. Frekans azaltılırsa bu durumun tersi gözlenir buna rağmen frekans ne kadar değişirse değişsin desenin görünüşü değişmez.
ÇÖZÜM: Frekans arttırıldığında periyot azalır. Frekans arttırıldığında dalga boyu azalır.
Frekans ile dalga boyu ters orantılı, genlik ayrı. Frekans ile dalga boyu ters orantılı, genlik ayrı. ipi daha fazla kuvvetle sallamanız gerekir , yani verilen güç artarsa genlik artar. E.M. dalgalarında bu durum E veya M alanlarının şiddeti artırarak sağlanabilir.
Bir iletkenden akacak olan akım o iletkene uygulanan gerilime ve iletkenin elektriksel direncine bağlıdır ve V=IR ile gösterilir. Yani bir iletkene uygulanan gerilim ne kadar artarsa o iletkenden geçecek olan akım değeri de o kadar büyümüş olur ki bu akımla gerilimin doğru orantılı olduğunu gösterir.
akımı yükseltmek için voltajdan feragat etmeniz gerekir... çünki zaten o trafonun max değeri 1 amper bir şekilde onu 2-3 ampere yükseltemessiniz. voltajı yükseltirseniz akım düşer, akımı yükseltirseniz voltaj düşer...
Bir elektrik güç sisteminde aşırı akım, iletkenlik süresi boyunca beklenenden daha büyük bir elektrik akımı bulunduğunda aşırı ısı üretilmesi ve bununla birlikte yangın veya ekipman hasarına yol açılmasına sebep olan durumdur. Aşırı akıma sebep olan genel nedenler aşırı yük, yanlış tasarım veya topraklama hatasıdır.
Bir dalganın frekansı, dalga boyuyla ilişkilidir. Dalganın dalga boyuyla frekansının çarpımı, o dalganın hızını belirler. Dolayısıyla dalga boyu bilinen bir dalganın frekansı bu ilişki kullanılarak belirlenebilir.
Ortam değişmediği için dalganın hızı değişmedi; frekansı arttırdığımızda dalga boyu azaldı. Su dalgalarının hızının hesaplanması için dalganın dalga boyunun ve frekansının (ya da periyodunun) bilinmesi gerekir.
Bir kaynaktan bir saniyede üretilen dalga sayısı ne kadar fazla ise sesin frekansı o kadar büyük olur. Dalga sayısı arttıkça frekans artar, frekans arttıkça ses incelir. Dalga sayısı azaldıkça frekans azalır, frekans azaldıkça ses kalınlaşır. Bir cisim ne kadar hızlı titreşirse o kadar yüksek frekanslı ses üretir.
Titreşen bir telin frekansı; 1- Telin boyuna ;Telin boyu arttıkça frekansı küçülür yani ses kalınlaşır. 2- Telin gerginliğine ; Telin gerginliği arttıkça frekans büyür,ses incelir. 3- Telin kesitine ;Tel kalınlaştıkça frekans küçülür ve ses kalınlaşır.
Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
En basit şekliyle frekans, bir şeyin ne sıklıkla tekrar ettiğidir. Elektrik akımı durumunda ise frekans, bir sinüs dalgasının pozitiften negatife bir döngüyü tekrar etme veya tamamlama sayısıdır. Bir saniyede ne kadar çok döngü olursa frekans o kadar yüksek olur.
Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
Kırınımın hız ve frekans ile bağlantısı şöyle olur: Suyun derinliği artar ise su dalgalarının hızı artar. Hız artışı ile dalga boyu büyür ve λ w λ\over w wλ oranı büyür, kırınım artmış olur. Dalga kaynağı frekansı azaltılır ya da periyodu arttırılır ise dalga boyu büyür.
Bir dalganın frekansı ile dalga boyunun çarpımı o dalganın uzaydaki yayılma hızını verir. Işık ışınları için bu hız saniyede yaklaşık 300.000 kilometredir. Işığın enerjisi frekansı ile doğru orantılı, dalga boyu ile ters orantılıdır. Tüm elektromanyetik dalgalar için Hız=Dalga boyu x Frekans (c=fλ) eşitliği geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri