Vegan beslenmede sadece et ve et ürünleri değil, yumurta ve süt ürünleri da dahil olmak üzere tüm hayvansal ürünlerin tüketimi bırakılır. Etik sebepler, çevresel koşullar veya sağlık sebepleri yüzünden benimsenen vegan beslenmenin kendine göre zorlukları olabilir. Vegan mutfağı ülkemizde henüz çok yaygın değil.
Vegan mutfağı, sadece bitkisel bazlı malzemeler kullanılarak hazırlanan yemekleri içerir. Vegan yemeklerinde, hayvansal ürünlerin yerini tutan bitkisel proteinler ve diğer besinler kullanılır. Bu yemeklerin tadı, hayvansal ürünler içeren yemeklerden farklı olabilir, ancak birçok insan için lezzetli ve besleyicidir.
Veganlık ya da veganizm, hayvanların kullanılmasını desteklemeyen bir yaşam biçimidir. Hayvan sömürme yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddetmedir. Bu akımın takipçilerine vegan denir.
Veganlar hayvansal kaynaklı hiçbir gıda tüketmediklerinden süt ve süt ürünleri, kırmızı et, tavuk veya hindi eti, balık ve deniz hayvanları hatta bal bile tüketmiyor. Hayvanlar üzerinde deney yapılarak üretilen makyaj ürünleri ve ilaçları bile kullanmıyorlar.
İlgili 31 soru bulundu
Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler. Veganlar bal dahi yemezler.
Hayvansal gıda tüketmiyor olmanın verdiği rahatlıkla vegan beslenenler kalori hesabı yapmadan beslenir. Hayvansal protein almadığı için, aç kalma ihtimaline karşı porsiyonlar büyüktür. Kilo alma tam da bu noktada devreye girer.
Hamuruna tereyağı, süt ya da yumurta eklenen ekmekler ve hamur işleri maalesef vegan beslenmeye uygun değiller.
Kahvaltının olmazsa olmaz parçalarından peynirin ve ekmeğin vegan beslenme biçimine uygun tarifleri, leziz kahvaltı salatası çeşitleri, kaçamak yapılan günlerin simit, pişi gibi leziz hamur işleri, avokado sos, fıstık ezmesi gibi kahvaltılık ezme tarifleri, vegan krep ve pankekler.
Restoranda yediğinizde vegan olmayabilen yiyecek. Tabii sos, baharat sorarak öğrenilebilinir fakat başka bir konu var. Çoğu yerde bu ürünler fritözde pişer, ve endüstriyel fritözlerde pişme aşaması bir prosedüre göre gerçekleşir.
Hayvansal bir gıda olan bal da diğer hayvansal gıdalar gibi vegan olmayan bir yiyecektir ve veganlar tarafından tüketilmez. Bal, pişirmede sık kullanılan bir malzeme olmadığı için yumurta gibi vegan beslenmede eksikliği çok fazla hissedilen bir yiyecek değildir.
Veganlar hiçbir çeşit et, deniz ürünü, süt ürünleri, yumurta, bal veya jelatin gibi diğer hayvansal ürünleri tüketmezler. Dengeli bir vegan diyeti, meyveler, sebzeler, baklagiller, fındık, tohumlar, kuruyemişler ve tahıllar dahil olmak üzere bitki bazlı yiyeceklerden oluşur.
Vegan ve vejetaryen diyetiyle ilişkilendirilen düşük kolesterol, iskemik felce karşı koruma sağlasa da, az da olsa hemorajik felç riski yaratabileceğini gösteren bazı bulgular var. Tammy Tong, vegan ve vejetaryenlerde felç riskinin daha fazla olmasını, B12 vitamini eksikliğiyle bağlantılı olabileceğini söylüyor.
Veganlar, daha az ayçiçeği yağı, mısır yağı ve aspir yağı kullanarak ve bunların yerine kanola yağı, soya fasulyesi ve ceviz yağı gibi daha fazla alfa-linolenik asit içeren yağlar tüketerek vücutlarındaki PDYA oranlarını daha dengeli bir hale getirebilir. Böylece dokular daha fazla DHA üretir.
Doğal bir vegan beslenme sadece hayvansal gıdaları değil bu gıdaların içindeki çeşitli kimyasalları da dolaylı olarak reddediyor. Hem bedene hem de çevreye zarar veren bu kimyasallardan arınmak vegan olmak için oldukça mantıklı bir sebep.
Vegan ürün ise hayvansal madde içermeyen üründür. Kozmetik ürünler doğal, organik veya vegan ürünler olmak üzere raf ömrü ve son kullanma tarihi olan ürünlerdir ve ambalaj üzerinde belirtilen süreler içerisinde tüketimi uygundur.
En güzel vegan lezzetlerden biri zeytinyağlı yaprak sarması, dilerseniz içini pirinçle doldurun dilerseniz sebze ile iki şekilde de ağzınıza layık olacak.
Makarnaların kullanılamamasının sebebi üretim aşamasında yumurta kullanılıyor olması. Yalnızca un ve yumurta üretilerek hazır edilen bir ürün olduğundan vegan beslenme biçiminde kullanılması uygun değil.
Özetle, veganlık tüm hayvansal gıdalardan arınmış beslenme türüdür ve hatta bir yaşam biçimidir. Öyle ki tereyağı, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt, süt ürünleri (peynir, yoğurt, krema vb.), kemik, sakatat hatta bal, jelatin gibi ürünlerin tamamen hayatınızdan ve beslenmenizden çıkması gerekiyor.
Süt ve süt ürünleri yerine:
Veganlar; soya sütü, hindistan cevizi sütü, pirinç sütü gibi bitkisel süt ürünlerini tercih edebilirler.
İçinde bal, balmumu, süt, yumurta, deri gibi hiçbir hayvansal bileşim içermeyen ürünlere vegan ürün denir.
Herkesin vejetaryen olması halinde bu meraların yüzde 80'i yeniden çayıra ve ormana dönüştürülerek karbon emilimi yoluyla iklim değişikliğini yavaşlatabilir. Ayrıca hayvan beslemek amacıyla kurtların ve benzer hayvanların öldürülmesi gibi etkiler giderilmiş ve biyoçeşitlilik gelişmiş olur.
Topluluğun neredeyse yarısını vejetaryen diyetleri uygulayan insanlar oluşturur. Bilim insanları bu topluluğu 1976 yılından beri takip etmiş ve vejetaryen beslenme grubundaki insanların (vegan ve vejetaryen) diğerlerine göre, erkeklerinin 7 yıl kadınlarının ise 4 yıl daha fazla yaşadığını göstermişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri