Fren kaliperleri kirlendiğinde ve paslanma yaptığında da fren hidroliği sıvısında sızma meydana gelebilir. Bu durumda kaliperlerin değişmesi gerekmektedir. Arızalı fren kaliperleri kullanılmaya devam edildikçe fren balatalarının aşınmasına neden olur.
Kaliper arızası, bir aracın lastiği hasar gördüğünde ve hasar gözle görülmediğinde meydana gelebilir. Tüm lastiklerin bir et kalınlığı veya kaliper vardır ve bu cidar hasar görürse lastik hava tutmayabilir ve arızalanabilir. Kaliper arızası tipik olarak lastikteki bir delinmeden kaynaklanır.
Fren kaliperi neden ses yapar sorusuna verilecek birçok yanıt bulunmakla beraber PratikAraba olarak şunları söyleyebiliriz: Bozuk fren kaliperi, fren kaliperinde oluşan sıkışmalar, balatanın fren kaliperine tam olarak oturmaması gibi sebepler fren kaliperinden ses gelmesine neden olmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Frenden ses gelmesi aslında araçların kullanımları ile alakalı bir durumdur. Sadece balatalardan dolayı ses gelmez. Bunun dışında kampana ve fren disklerinden de ses gelebilmektedir. Eğer balatalarınız iyiyse, fazladan masraf edip, balatalarınızı değiştirmenize gerek yoktur.
Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Aracın frenlerinin hava yapması, fren pedalının yumuşamasına neden olur. Dolayısıyla frenler görevini tam olarak yapamaz.
Fren merkezinin arızalanması frenle ilgili aklınıza gelebilecek türlü sorunlara neden olmaktadır. Frene bastığınızda aracınızın hiç durmamasından, sağa sola çekmesine, fren pedalının takılı kalması, geri gelmemesi ya da geriye gitmemesine kadar pek çok arızaya neden olabilir.
Eğer fren pedalı çok sertse ilk önce vakum hortomu kontrol edilmelidir. Vakum hortumu sağlamsa daha sonra fren servo giriş bölgesindeki vakum hortumu çek valfi kontrol edilmelidir. Dizel araç sahipleri, vakum pompasını kontrol etmelidir. Vakum pompası arızalıysa fren servosu çalışmaz ve frenler sertleşir.
Sistemin en önemli parçası olarak da bilinen fren kaliperleri, hidrolik bir parça olup jant üzerine konumlandırılır.
Fren sistemi parçalarından biri de fren kaliperidir. Aracınızın jantlarına baktığınızda kaliperi görebilirsiniz. Genellikle siyah renkte olan parça, bazı markalarda farklı renklerde olabilir. Fren kaliperi, zamanla paslanabilir ya da işlevini yeterli seviyede yerine getiremez hale gelebilir.
Fren Kaliperi Nasıl Çalışır? Fren pedalına basıldığında fren hidrolik boru ve hortumlarından gelen basınçlı fren hidrolik yağı, fren kaliperindeki bağlantı rekorundan girer, kaliper silindirinin içerisindeki pistona etki eder ve pistonu ileri iterek balataların fren diskine bastırarak sürtmesini sağlar.
Fren müşürü arızası halinde ilk olarak stop lambalarında sürekli bir yanma söz konusu olacaktır. Aynı zamanda ECU yakıt enjeksiyon durumunu azaltır ve bu duruma göre motor çekiş sistemi düşer. Hız sabitleme sistemi araç içerisinde bulunuyorsa, çalışmaz.
Fren kaliperleri aracınızın freninde hayati önem taşıyan parçalardan birisidir. Fren kaliperleri aracın durdurma gücünün üretilebilmesi için diske basmaya başlayacak balataya yataklık eden, balatayı taşıyıp, diske doğru ileri-geri gerekli hareketini sağlayan hidrolik parçalardır.
Arıza Kontrolleri
İlk olarak araç çalışır durumdayken motoru stop ettirin ve fren pedalına birkaç kez basın. Bu işlemi yapmanız halinde fren pedalı pompalanacaktır. Yaklaşık olarak üçüncü basışınızdan sonra fren pedalı sertleşmez ise westinghouse fren sisteminde arıza olmadığını anlayabilirsiniz.
Fren boşalması ya da fren patlaması olduğu zaman, motor devrini fren gücüne çeviren 'Motor freni' yapmak gerekir. Motor freni yaparken, vitesi sırasıyla alt vitese almak gerekir. Beşinci vitesten bir anda ikinci vitese almak çok yanlış olur. El frenini kullanacaksak, el fren pedalını iki-üç diş yukarı almak gerekir.
Frene bastığınızda pedal, hidrolik sıvısını değil içerdeki gazı sıkıştırırsa bir boşalma hissi oluşur. Bu durumda ya fren hidroliği eskimiştir ve değişmesi gerekiyordur ya da kullandığınız fren hidroliği kalitesi yeterli değildir.
Fren neden sertleşir sorusunun yanıtı, fren sisteminizde çamur birikmesinden kaynaklanabilir. Fren hidroliği higroskopiktir, yani suyu emen bir sıvıdır. Zamanla bu sistem, fren sisteminde çamur birikmesine neden olur. Biriken çamur, frenin sertleşmesine ve kilitlenmesine sebep olur.
Forklift fren havası, hidrolik sistemde bir dizi arızaya, fren sisteminin yavaş yavaş boşalmasına yol açar. Bu nedenle havayı boşaltmanız gerekir. Aksi takdirde fren sistemi her geçen gün daha da deforme olur. Bu da zamanla arızanın giderilemeyecek boyuta ulaşmasına sebebiyet verir.
Fren servosu arızasını anlamanın en basit ve hızlı yolu motor çalışırken ve stop konumundayken fren sertliğini kontrol etmektir. Araç stop halindeyken daha sert olan fren, çalışır halinde iken yumuşamaz ise fren sertleşmesi diğer bir deyiş ile fren servosu arızası bulunmaktadır.
Fren hidroliği yağı, frenleme performansını etkileyerek sürüş deneyimi için oldukça önemli bir sıvı olarak öne çıkar. Az kullanılması yetersiz basınçtan oluşan veya geç frenlemeye sebep olabilir. Fren hidroliğinin azalması durumunda erken müdahale edilmezse fren sistemi tamamen çöker.
Fren pedalına basıldığında, fren hidroliği basıncı ana silindir içinden kalipere itilir. Böylece kaliperi, içindeki pistona basınç uygular ve fren balatalarını disklere doğru bastırarak aracın durmasını ya da yavaşlamasını sağlar.
Kaliper kapakları, fren kaliperini gizlemek için aracınız için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş bir otomobil aksesuarıdır. Jantlara stil sahibi ve sportif bir görünüm kazandırır. Kaliper kapaklarıyla, kaliperin görünümünü pahalı bir fren revizyonu veya riskli boyama işi olmadan değiştirmek kolaydır.
Fren Hidroliği Değişmezse Ne Olur? Fren hidroliği seviyesi kontrolü sonrası örneğin Dot 4 Fren Hidroliği yağıının değişmesi gerektiği tespit edilirse ve değiştirilmeden araç kullanılırsa durma mesafesi artabilir veya araç hiç frenleme yapmayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri