Fren sistemi muayenesinin ilk adımında ön aks, arka aks ve el freni kuvvetleri ile bu kuvvetlerin sağ ve sol tekerlekler arasındaki farkları (sapmaları) gibi ölçümler fren test cihazında ölçülür. Fren limitörü, aracın arka aks yüküne göre fren kuvvetini düzenler.
Yapılan fren sonucunda her bir dingile ait sağ ve sol dengesizliklerin ölçümleri ve boşta sürtünme, yalpalama kontrolleri test edilir. Yapılan test sonucunda aracın fren organlarında bulunan balata, disk ömürleri ile birlikte ABS kontrolleri de sağlanmış olur.
Test edilecek araç, fren test merdanelerine çıkarıldığında test otomatik olarak başlar. Merdaneler dönerken aracın frenine önce yavaşça daha sonra da sonuna kadar basılarak test değerleri okunur. Bu işlemler ön, arka ve el freni için tekrarlanır.
Fren testi fiyatları ise işlemin nerede yapılacağına, testin amacına, ekipmana ve imkanlara bağlı olarak değişebilir. Frenlerinizi test etmek ve daha profesyonel sonuçlar elde etmek için genellikle oto ekspertiz hizmetleri ve araçların yetkili servis merkezleri tercih edilir.
Fren Testi Nasıl Yapılır? Sürüş güvenliği için son derece önemli olan fren testini yaptırmak isteyen sürücülerin teknik servislere ya da fren ile ilgili teknik hizmet sunan işletmelere gitmesi gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Fren Test Cihazı araçların yürüyen ve yer ile temas eden aksamlarını ve fren sistemlerini kontrol eden bir cihazdır. Bu cihazlarla trafikte araçların güvenli seyri için yol tutuş kabiliyeti testleri yapılabilmektedir.
Araçların fren performansı; aracın fren kuvvetinin, aracın ağırlığına bölünmesiyle bulunur ve % olarak ifade edilir. Genellikle bu oran en az %50 olmalıdır.
Fren merkezinin arızalanması frenle ilgili aklınıza gelebilecek türlü sorunlara neden olmaktadır. Frene bastığınızda aracınızın hiç durmamasından, sağa sola çekmesine, fren pedalının takılı kalması, geri gelmemesi ya da geriye gitmemesine kadar pek çok arızaya neden olabilir.
Fren balatasının kontrolü için en iyi yöntem lastiklerin sökülerek net bir şekilde gözlemlenmesidir. Janttan fren balatası veya fren diskini göremiyorsanız lastiklerin sökülmesi daha doğrudur. Frene bastığınızda ciddi bir sürtünme sesi duyarsanız bu, fren veya fren diskinde ciddi bir sorun olduğunu gösterir.
Bu test işleminde frenleme performansını etkileyen fren sistemi elemanları kontrol edilir. Aracın disk balata uyumu yani ovalitesi kontrol edilir. Daha sonra ani frenleme ile maximum fren tutuşu frenler arasında sapmalar test edilir.
Fren sistemi, motorlu taşıtın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan düzenek. Yokuş aşağı inen taşıtın hız kazanmasını önlemek, duran taşıtın bu durumunu sürdürmek üzere de kullanılır. Fren sistemi taşıttaki kinetik enerjiyi sürtünme yoluyla ısı enerjisine çevirerek taşıtın durmasını veya yavaşlamasını sağlar.
Bir motorlu taşıtta el freni ve ayak freni olmak üzere iki adet fren bulunur. Hareket halindeki aracın yavaşlaması veya durması için ayak freni yani fren pedalı kullanılır. Duran aracın sabitlenmesi için de el freni kullanılır.
2.Ayak freni Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak için kullanılır. Ayak frenine basıldığında ön ve arka tekerlekler birlikte durur.
İlk olarak fren yağ seviyesinin MIN ve MAX işaretlerinin arasında olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer rengi açık altın kahverengi ise hala kullanılır durumda demektir. Eğer fren hidroliğiniz MIN işaretinin altında bir seviyedeyse oto servis firmaları ile görüşmelisiniz demektir.
Boşluk çok düşük ayarlandığında, fren balatası ve disk birleşir, sürtünmeye neden olur ve böylece fren sistemi aşırı ısınarak kötü fren performansına, fren sürtünmesine, sese ve hatta kalıcı disk hasarına neden olur.
Fren zayıflaması, frenleme yüzeylerinde biriken ısıdan ve fren sistemi bileşenlerinde meydana gelen değişiklik ve reaksiyonlardan kaynaklanır ve hem kampanalı frenlerde hem de disk frenlerde meydana gelebilir. Durdurma gücü kaybı veya zayıflaması, sürtünme kaybı, mekanik zayıflama veya sıvı kaybından kaynaklanabilir.
Araç frene basıldıktan sonra marka ve ağırlık durumuna göre kuru ve sıcak olmayan asfaltta kaymaya başlayan araç 53,1 metre de durur. Bu mesafeye de fren mesafesi denir.
Fren testi, frende yer alan sensörler, fren dizgileri, fren hidroliği ve fren balatalarının ölçümünü sağlayan testlerdir. Yapılan testlerin sonuçlarında frenlerin verimlilik oranları ölçülür. Fren sistemi bir bütün şeklinde çalışır.
Çok fazla arka fren sapması/eğilmesi, arka tekerleklere çok fazla fren torku gönderir ve onların kilitlenmesine neden olur. Bu, özellikle viraj girişlerinde frene bastığınızda tehlikeli bir patinajla sonuçlanabilir.
Fren boşalması ya da fren patlaması olduğu zaman, motor devrini fren gücüne çeviren 'Motor freni' yapmak gerekir. Motor freni yaparken, vitesi sırasıyla alt vitese almak gerekir. Beşinci vitesten bir anda ikinci vitese almak çok yanlış olur. El frenini kullanacaksak, el fren pedalını iki-üç diş yukarı almak gerekir.
Fren Havası Alma Yöntemleri
Manuel Hava Alma : İlk olarak doğru fren sıvısını almalısınız. Bundan sonra arabayı bir yere monte edin ve lastiklerini çıkartın. Sonra hava alma vidasını gevşetin. Ardından fren hidroliği seviyesini kontrol edin.
Hidrolik yağ, fren sisteminin en önemli maddesidir. Hidrolik yağın bitmesinin yanı sıra etkisini kaybetmesi de fren sistemi arızalarına yol açabilir. Etkisini kaybeden hidrolik yağ, sistemin ihtiyacı olan basıncı sağlayamaz ve fren sisteminde arıza meydana gelir. Fren uyarı sistemi, ABS'li araçlarda da yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri