Yani kısaca denetimli serbestlik kapsamında size diyelim ki cuma cumartesi ve pazar günleri imza günü olarak belirlensin. Siz şehir dışına çıkabilirsiniz herhangi bir izin almanıza gerek yok.
Kişi hakkında başka bir suçtan dolayı mahkeme veya hâkim tarafından yurt dışına çıkamama adli kontrol tedbiri verilmediyse ve denetimli serbestlik kararı kapsamında belirlenen yükümlülüklerini aksatmaması koşuluyla kişinin yurt dışına çıkmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Denetimli serbestlik imza yeri değiştirme mümkündür.
Hakkında tedavi ve denetimli serbestlik kararı verilen kişi yurt dışına çıkabilir mi.? Yanıt: Mahkemece, kişi hakkında verilen tedavi ve denetimli serbestlik kararı ile birlikte yurt dışına çıkışın yasaklanmaması durumunda yurt dışına çıkmaya engel bulunmamaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Örneğin, 3 yıllık kesinleşen cezası için 01.01.2016 tarihinde cezaevine giren, denetimli serbestlik uygulamasından yararlanarak 01.01.2017 tarihinde tahliye edilen bir kişinin adli sicil kaydı ( sabıka kaydı ) 01.01.2019 tarihinden sonraki gün silinebilir hale gelecektir.
Denetimli serbestlik hükümlülerin cezaevinde belli bir süre geçirdikten sonra çeşitli şartları karşılamaları durumunda salıverilerek cezalarının geri kalan kısmını normal hayatta geçirmeleridir. Bu uygulamanın amacı cezaevinde kalan hükümlülerin cezaevlerinde de ceza işlemelerine engel olmak olarak nitelendirilebilir.
Hangi Hallerde Yurt Dışına Çıkış Yasağı Verilmektedir? Yurt dışına çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiri olması ve tutuklama kararına bir alternatif olarak düzenlemesi sebebiyle kişi için kuvvetli suç şüphesi, delil karartma yahut kaçma ihtimali gibi durumlar söz konusu olduğunda verilmektedir.
Yargılama aşamasında ise, “ev hapsi” ya da “karakola imza verme” gibi adli kontrol tedbirleri davanın belli aşamalarında kaldırılsa da mahkemelerin en zor kaldırdığı adli kontrol tedbiri olan “yurt dışına çıkış yasağı” hemen hemen tüm davalarda yargılamanın sonuna kadar devam ediyor.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı Nasıl Öğrenilir? Herhangi bir kişi kendisi hakkında verilmiş olan yurt dışı yasağını öğrenmek istediğinde e-Devlet kapısı üzerinden online şekilde sorgulama yapabilir. Buna ek olarak ilgili kişi bulunduğu ilin Emniyet Müdürlüğüne giderek de konu ile ilgili ayrıntılı bilgi talep edebilir.
Madde 92- (1) Hükümlü; izin, hastaneye, Cumhuriyet Başsavcılığına veya duruşmaya sevk, eğitim, öğretim, işyurdu, cezanın ertelenmesi, salıverilme, nakil, deprem, sel gibi doğal afet ve yangın hâlleri dışında ve yetkili makamca verilmiş yazılı bir emir olmadıkça kapalı kurumun dışına çıkarılamaz. (Ek cümle: 15/8/2016- ...
Yeni Adreste İmza Atma Sorumluluğu: Bildirimler yeni adresin bulunduğu kolluk birimine ulaşana kadar eski adresin bulunduğu kollukta imza atma sorumluluğu devam eder. Yeni adresin kolluk birimine ulaşmasının ardından, artık yeni adresin bulunduğu kolluk birimine müracaat etmek gerekecektir.
Hükümlünün işlemiş olduğu suçlar nedeniyle almış olduğu cezalar ve miktarları adli sicil kaydında belirtilmektedir. Bu nedenle denetimli serbestlik konusunda adli sicil kaydında herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Bu tür bilgiler genellikle hükümlünün infaz dosyasında yer almaktadır.
Denetimli serbestlik; kişinin işlediği bir suç nedeniyle tutuklanması ya da mahkemece hakkında mahkumiyet kararı verilmesi sonucunda kişinin cezasının Ceza İnfaz Kurumunda infazı yerine, infazını toplum içinde gözetim ve denetim altında tamamlamasını ifade eder.
Denetimli Serbestlikte Suçta Tekrar
Bu durumda ise hükümlü için işlediği ikinci suça tekerrür hükümleri uygulanır. Ardından da koşullu salıverilme tarihi hesaplanmaktadır. Hükümlü ikinci kez suç işledikten sonra tekrar suç işlerse ikinci defa tekerrür söz konusu olacaktır.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir. Bu süre ,avukatınızın becerisi ve işlemlerin hızlıca değerlendirilmesine bağlıdır. Teslim olma gününüzü tatile denk gelmeyen haftanın ilk gününe bırakmanızı ayrıca tavsiye ederiz.
Anayasa'nın Türk vatandaşlarının9 yurt dışına çıkış özgürlüğünün sınırlanmasına ilişkin 23. maddesinin 4. fıkrasında, “Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti(nin), ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabileceği” hükme bağlanmıştır.
Şu anda yurtdışına çıkmanız yasaklanmamışsa, bu konuda bir adli kontrol tedbiri uygulanmıyorsa, yurtdışına yalnızca sabıkalı olmanız dolayısıyla çıkmanızda sakınca yoktur. Vizeniz ve pasaportunuzda sorun yoksa çıkabilirsiniz.
Vatandaşların yurtdışına çıkma hürriyetlerinin kısıtlanabilmesi ancak ve ancak suç soruşturması veya suç kovuşturması nedeniyle mümkündür. Bunların dışında göz önüne alınan herhangi bir sebep hukuka aykırılık durumunu ortaya çıkaracaktır.
Bunun için E-Devlet sistemi üzerinden direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-yurda-giriscikis-belge-sorgulama linki üzerinden sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
OHAL kapsamı dışında devam eden bir davanız ve yurtdışı yasağınız varsa pasaport almanız mümkün olmuyor.
Yargıtay'ın bozma kararının ardından, 28 Şubat davası sanıklarının yeniden yargılanmasına devam edildi. Mahkeme, tüm sanıkların yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasına karar verdi.
Denetimli Serbestliğe Uymama/İhlal
Hükümlü denetimli serbestlik yasası ile getirilen kurallara uyacağını taahhüt ettiği için tahliye edilmektedir. Denetimli serbestliğe uymama halinde kişinin yararlandığı infaz şekli ortadan kalkar. Denetimli serbestlik uygulamasının ihlali halinde hükümle tekrar cezaevine alınır.
Denetimli serbestlik; kişinin işlediği bir suç nedeniyle tutuklanması ya da mahkemece hakkında mahkûmiyet kararı verilmesi sonucunda, kişinin cezasının Ceza İnfaz Kurumunda infazı yerine, infazını toplum içinde gözetim ve denetim altında tamamlamasını ifade etmektedir.
👉Denetimli Serbestlik İmza Kaç Günde Bir Atılır? Denetimli serbestlik hakkını elde etmiş olan hükümlüler, haftada bir gün olmak üzere imza atmak durumundadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri