Listenin zirvesindeki Motorola Edge telefonu 1.79 SAR değeriyle en fazla radyasyon yayan akıllı telefon.
Birçok organizasyon akıllı telefonların 0.60 Watt değerinin altında radyasyon yayması gerektiğini savunuyor. Peki Almanya Nükleer Güvenlik ve Radyasyon Koruma Ofisi'ne göre en yüksek radyasyon hangisinde? 1.75W ile Xiaomi Redmi Note 7 ilk sırada... 1.69 W ile Xiaomi Mi 8 en çok radyasyon yayan telefonlardan biri...
Bir telefon hücresel bağlantı kurduğu sırada daha çok radyasyon yayar. Bu da telefon görüşmeleri yaparken sağlığınızın tehdit altında olduğu anlamına geliyor. Telefon görüşmelerini yalnızca acil aramalar yapacak şekilde sınırlandırın. Yoğun temponuz nedeniyle görüşmeleri azaltamıyorsanız kablolu kulaklık kullanın.
Yemek yerken, gezerken, bir şeyler izlerken, yatağa girip uykuya hazırlanırken yanımızdan ayırmadığımız telefonlar için uzmanlar, özellikle uyku sırasında en az 1 metre uzakta kalmak gerektiği konusunda uyarıyor; çünkü uyku sırasında telefonunuzu yakınınızda bulundurmak oldukça zararlı.
Ancak şarjda olan bir telefon dışarıya yaklaşık 3,4 miligauss elektromanyetik radyasyon yayıyor. Bu değerler cihazdan uzaklaşıp yakınlaştıkça değişirken, şarjda yaşanan bu yükselişin sağlık için daha tehlikeli olduğu belirtiliyor.
İlgili 19 soru bulundu
Standby konumunda kalan cihaz elektromanyetik radyasyon yaymaya devam eder. Bu yüzden kullanılmayan elektrikli aletlerin açma kapama tuşundan tamamen kapalı hale getirilmesi ve mümkünse fişinin de prizden çıkarılması gerekmektedir.
En Çok Satılan Akıllı Telefonların SAR Değerleri
Apple'ın çoğu modellerinde 1.0 W/kg SAR değerinden düşük olması yaydığı radyasyon seviyesinin ideal belirlenen oranın altında olduğunu göstermektedir.
1.69 W ile Xiaomi Mi 8 en çok radyasyon yayan telefonlardan biri... İkinci sırada ise 1.64 W ile bir diğer Tayvanlı üretici HTC'nin HTC Desire 820 isimli modeli bulunuyor. 1.68 W ile Çinli üretici OnePlus tarafından üretilen 5T ise Xiaomi'nin peşinden geliyor.
En büyük kaynak içinde yaşadığımız binaların yapımında kullanılan taş, toprak ve malzemelerdir. Elektromanyetik radyasyon kaynaklarının yaklaşık %50'sini yaşadığımız binalarda mevcut olan radon gazından almaktayız. Diğer doğal radyasyon kaynakları arasında güneş, hava, su, toprak sayılmaktadır.
Baz İstasyonu Etkisi
GSM el cihazı tarafından yayımlanan radyasyon 2 Watt'a kadar ulaşabilir. İnsan bedeni tarafından emilen radyasyon miktarı SAR (Özgül Soğrulma Oranı) ile ölçülür. Modern el cihazlarında bu oran 1g doku üzerine 1.6-2 W/kg olarak belirlenmiştir.
Cihazların radyasyon yayma oranları aşağıdaki gibidir: TV: 0.26. Blender: 0.97. Mikrodalga Fırın: 1-20.
Hava fritözlerinin radyasyona neden olmayacağı ileri sürülüyor. Radyasyon üretecek fakat üretilen bu radyasyon insan vücuduna zarar vermeyeceği bildiriliyor. Sıcak hava fritözleri, pişirme esnasında kızılötesi radyasyon veya mikrodalga radyasyonu kullanmadığından dolayı sıkıntı olmayacağı söyleniyor.
Head, cihazın baş bölgenize yaydığı radyasyon oranını gösterirken body ise cihazın vücudunuza yaydığı radyasyon oranını gösteriyor. Telefonunuzun ayarlar bölümünden, telefonun kutusundan çıkan kullanma kılavuzundan ya da arama bölümünden *#07# numarasını tuşlayarak da cihazın SAR değerini öğrenebilirsiniz.
Açık durumda olan ancak kullanılmayan telefonlar, kullanılan bir telefona oranla çok daha düşük seviyelerde radyasyon yayar.
Konuşma yapıldığı sırada ortaya çıkan SAR değerleri bakımından iPhone 11 Pro bir tık daha yüksek bir değere sahip iken konuşma yapılmıyorken ortaya çıkan SAR değerlerinde ise her üç model de 0,99'luk bir SAR değeri ile eşit seviyede radyasyon yayıyorlar.
Bununla birlikte, akıllı telefonlarımızı çoğu zaman açık tutuyoruz ve bu süre zarfında telefonlar aralıksız olarak radyo dalgaları gönderiyor. Wifi ve Bluetooth'u açık tuttuğumuzda, bu radyo dalgalarının sayısı artıyor, ancak sinyal güçleri hücresel sinyallerden daha zayıf olduğu için etkileri oldukça az oluyor.
Bilindiği üzere cep telefonları radyasyon yayıyor, radyasyonun vücudumuz üzerindeki olumsuz etkileri ise malum. Telefonları uçak moduna almak bile radyasyondan kaçmamızı sağlayamıyor, sadece aldığımız radyasyonu azaltıyor.
Peki, cep telefonları radyasyon yayarken buzdolabı, televizyon, mikrodalga fırın masum mu? Elbette her evde olan bu cihazlar da radyasyon yayıyor. Televizyon kumandaları kızılötesi radyasyon yayarlar ve yaydıkları frekans mikrodalga fırınlardan da cep telefonlarından da fazladır.
Kapatmak dışında diğer uygulamalarda asgari miktarda radyasyon yaymaya devam eden telefonlar sanılanın aksine kapatınca tamamen radyasyon etkisini yok etmiyor.
Akıllı telefonların sahip olduğu yazılımlar, bataryanın tam dolup dolmadığını anlayabilecek seviyedeler. Bununla beraber cihaz, batarya tam dolduğu sırada, yani şarj yüzde 100'e ulaştığında otomatik olarak enerji akımını keser. Dolayısıyla telefonu gece boyunca şarjda bırakmak, zararlı değildir.
Hemen hemen herkeste bulunan cep telefonun kullanımıyla ilgili de uyarıda bulunan Nazıroğlu şunları kaydetti: "Cep telefonlarında en az kulağımızdan ya da vücudumuzdan 10 santimetre uzaklıktaki mesafede bulunması faydalı olacağı gözükmekte."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri