Her 20 saniyede bir fırını durdurup, tahta bir kaşık ile çikolatayı karıştırın. Çikolata sos kıvamına gelene kadar işlemi uygulayın. 20-30 saniye aralıklarla sürekli kontrol ederek çikolatayı eritmeye özen gösterin. Hafif yumuşayan çikolatayı karıştırarak erimiş kıvamına getirin.
Bu nedenle son derece yavaş şekilde eritilmelidir. Aksi takdirde lezzeti bozulur. ➢ Eriyen çikolatanın ısısı çikolata termometresiyle ölçülerek kontrol altında tutulmalıdır. ➢ Bitter çikolata 45 °C'yi, sütlü ve beyaz çikolata ise 40-45 °C'yi geçmeyecek şekilde eritilmelidir.
Benmari usulünün amacı çikolatanın direkt olarak ısıyla temas etmeden buhar yardımıyla erimesini sağlamaktır. Ufak bir tencereye bir miktar su koyduktan sonra çikolatayı tencerenin üst kısmını kapatan bir başka kaba koymanız gerekir. Kısa bir süre sonra çikolatanın mükemmel biçimde erimeye başladığını görebilirsiniz.
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
Bunun için çikolataları mikrodalgada ısıtmaya dayanıklı bir kâseye koyup mikrodalga fırınınızın içine yerleştirmeniz yeterli olacaktır. 500 W güç seçeneğini ayarlayıp 1,5 dakikada erittiğiniz çikolatayı artık dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Sütlü Çikolata Erime Süresi
Benmari usulü ile cam kap kullanılarak eritilen sütlü çikolatalar daha hızlı kıvam alır. Yaklaşık 200 gram bir sütlü çikolatanın erime süresi 3 dakikayı bulabilir.
Benmari usulü eritilmiş çikolata yapımı sırasında bu çikolatanın sertleşmesinin en önemli nedeni çikolatanın içerisinde yanlışlıkla su girmesidir. Çikolatanın bulunduğu kâsenin içine su girdiğinde bu erime sırasında çikolatanın formunu bozacaktır.
Bu yöntemi uygulamak için 2 farklı kaba ihtiyacınız var. Altta kalacak kabın içine kaynattığınız suyu ilave etmeniz, üzerine ise ayrı bir kap -mümkünse cam kap- yerleştirip içine çikolatalarınızı aktarmanız yeterli. Bu yöntemle aşağıdaki kaptan yükselen sıcak buhar sayesinde çikolatalar kısa sürede erimeye başlıyor.
Kaseyi mikrodalgaya yerleştirin ve Callets™'i 800-1.000 W'de eritin. Callets™'i her 15 ila 20 saniyede bir mikrodalgadan çıkarın ve ısının çikolatanın geneline eşit bir şekilde dağıldığından emin olmak ve Callets™'in yanmasını önlemek için iyice karıştırın.
Isıya dayanıklı bir kabı tencereye oturtun. İçerisine hiçbir şekilde su girmesin ve tencerenin tabanına temas etmeden su ile temas edecek boyutta bir kap olmasına dikkat edin. Çikolatayı kabın içerisine koyarak erimesini bekleyiniz. Daha sonra çikolata sosunuzu istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Benmari usulü eritmeye başladığınız çikolatanın içine azar azar süt ekleyerek karıştırabilirsiniz. Sık sık karıştırmanız halinde tamamen homojen hale geleceklerdir.
genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir.
Çikolata öncelikle benmari usulü ile 45-50 dereceye dek eritilir. Eriyen çikolatanın ısısı 27-28 derecelere düşürülür.
Mikrodalgada eritme yöntemi: Eriteceğiniz çikolataları doğradıktan sonra ısıya dayanıklı mikrodalga kabına alın ve fırının ısısını orta seviyeye ayarlayın. İşlemin süresi 15-20 dakika olmalıdır ve çikolata tamamen eridikten sonra mikrodalgadan çıkarılmalı ve 12 dakika bekletilmelidir.
Çikolatanın erime sıcaklığı 32°C civarındadır. Bu sıcaklığın üstündeki derecelerde erir. Örneğin, vücut sıcaklığı 36.5°C'dir ve elle tutulduğu zaman, bir süre sonra çikolata erir. Kakao yağının erime sıcaklığı 27°C, bitkisel yağların ise 40°C civarındadır.
16-20 derece arasındaki bir sıcaklık ortamı çikolataların en sevdiği alanlardır. Çikolatalar yapısı gereği çok çabuk eridiğinden ani ısı değişimlerini pek sevmezler. Ortamın sıcaklığı 20 derecenin üstünde ise çikolatalar fiziki yapısını korumayıp eriyecektir.
Genel olarak, metal tavalar veya alüminyum folyo da mikrodalga fırınlarda kullanılmamalıdır. Çünkü mikrodalga fırınlar bu malzemelerden yansır ve yiyeceğin eşit şekilde pişirilmemesine ve fırının zarar görmesine neden olur.
Dünyanın en pahalı çikolatası, Portekiz'in Lizbon kentinde düzenlenen bir çikolata fuarında görücüye çıktı. Tasarımcı Daniel Gomez tarafından hazırlanan çikolata 'Dünyanın en pahalı çikolatası' olarak Guiness Rekorlar Kitabı'na girdi. Çikolatanın fiyatı ise 9 bin 489 dolar olarak belirlendi.
Gerçek çikolata 31 derece sıcakta erimeğe başladığı halde, sahte çikolata şeklini nerdeyse hiç bozmaz. Gerçek çikolata kırıldığı zaman kendine has ses çıkarır, sahte çikolata ise içerdiği bitkisel yağlar nedeni ile sessiz kırılır. Gerçek çikolata yüzeyi pürüzsüz ve parlak olmalıdır.
1) Belçika Çikolatası
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor. Ülkedeki çikolata markaları ise dünyaca ünlü markalar.
Çikolatalar kalıptan zor çıkıyor
Çikolata soğutma sırasında yeterince küçülmediğinden, kalıptan kolayca çıkarılamaz. Daha az akışkanlığa sahip bir çikolata seçin.
Soğutma tünelinden çıkan çikolataların sıcaklığı ortamın dew point sıcaklığından daha yüksek olmalıdır, aksi takdirde çikolataların üzeri nemlenir. Soğutma tünellerinde genelde 13–14°C'ye soğutulmuş, %50 – 60 nisbi nem oranlı dehidrate hava kullanılır. Bu orandaki nem ile hiçbir çikolata zarar görmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri