Tepsin derin olsun. Üst tarafa tavuğunu yerleştir. Sonra biraz kaynar gibi olunca fırını kapat tavuğu 5 dakika daha beklet. Buharı yiyen tavuğun yumuşar.
Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor. Üstelik diğer baharatların ve malzemelerin tavuğa daha nefis bir şekilde geçmesine de yardımcı oluyor.
Tavuğu fırında pişirmeden önce üzerine bir kat fırın kâğıdı yayın. Böylece kurumasını önlersiniz. Tavuk kanat pişirirken, etlerinizi yağa atmadan önce tuz ve karbonata güzelce bulayın. Bu tavuğun fazlalık nemini alır, kabuğunun çıtır çıtır olmasını sağlar.
Protein bakımından son derece zengin olan tavuk, ısıtıldığında kötü sonuçlar doğurabilir. İkinci kez ısıtılan tavuğun protein kompozisyonu değişir ve sindirim sıkıntılarına sebep olur.
İlgili 18 soru bulundu
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir. Ancak gıda zehirlenmesi yaşanmaması için dikkat etmekte fayda vardır. Pişmiş tavuğu buzlukta saklamak ise daha garanti olmaktadır.
Fırınlar birbirlerinden farklı olduğu için önceden ısınmaları farklı sürelerde olur. Bu nedenle tavuğu tekrar ısıtmak için fırına yerleştirmeden önce fırının doğru sıcaklığa ulaştığından emin ol. Tavuğu 75 °C'ye ulaşacak şekilde tekrar ısıt. Fırın önceden ısıtıldıktan sonra tavuğu fırına yerleştir.
Fırında tavuk neden kurur? Çünkü tavuk buzdolabından çıktığı için fırına girer girmez ısıyı değiştireceğinden yeterli şekilde ısınamayacak ve nem oluşacağından derisi tekrar yumuşayacaktır. Tavuğu fırına atmadan önce oda sıcaklığına getirmeniz çok önemli.
Tavuk göğsü yağsız olduğu için, doğru pişirilmediği takdirde kuru ve lezzetsiz bir hale dönüşür. Bu nedenle az da olsa pişireceğiniz tavaya yağ eklemeniz gerekir. Tavuğun kurumaması için yağın ısısı da çok önemli. Yüksek ısıda tavuk eti pişirmeyi denemeyin.
Fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirelim. Üzerine tuz serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika pişirelim. Kızardıktan sonra fırından alabilirsiniz.
Sirke ve limon suyu, tavuk etini yumuşatır, pişirme süresini kısaltır ve tavuğu hemen tüketmeyip buzdolabında saklayacaksanız, saklama süresini de uzatır.
İçindeki laktik asit sayesinde proteini parçalar, yumuşatır ve soslarla, baharatlarla lezzetlendirilmeye hazır hale getirir. Tavuğu sütün içinde pişirmek de bir başka yoldur. Baharatlarla tatlandırılmış sütün içinde pişirdiğiniz tavuk yumuşacık olur.
Tavukların üzerine 4 diş sarımsağı rendeleyin. 2 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı mayonez, 4 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1,5 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, 1 çay kaşığı kekik ve tuz ilave edip tavukları ovalaya, ovalaya iyice karıştırın.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır, köy tavuğunun rengi biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Tencereye tavuğun üzerini geçecek miktarda su ilave edin. Tavuk miktarına göre tuz da ekleyin. Daha sonra tencere kapağını yarı açık olacak şekilde kapatın. Yaklaşık 10 dakika sonra tavuğun üzerinde köpüklenme olacaktır.
Tavuğunuzu kızartmadan önce karbonat ve tuza batırın. Bu tavuğunuzun ekstra çıtır olmasını sağlar. Karbonat ve tuz karışımı ph seviyesini arttırarak tavuğun fazla nemini alır ve ona güzel bir çıtırlık verir...
Tavuğun derisinin altına kullanılan baharat ve yağ muhakkak yerleştirilmelidir. El ile hafifçe deri ve tavuk arasına girilmeli, sosu sürecek alan açılmalıdır. Tavuğun büyüklüğüne göre 150-180 C derece aralığında, iç sıcaklığı 82 C derece olana kadar pişirilmelidir.
Bu yüzden buzdolabında veya soğuk suda bekleterek güvenilir bir şekilde çözdürebilirsiniz. Dondurulmuş Tavuk Fırında Pişer Mi? Donmuş tavuk fırına atılırsa, dışı kurumaya başlayacak, içi ise çiğ kalacaktır. Bu yüzden donmuş tavuğu fırına atmadan önce düdüklü tencerede ön pişirme yapabilirsiniz.
Fırında hazırlanacak tavuk etinin de yine yıkanmaması gerektiğini unutmayın. Çiğ tavuk etinin temas ettiği bıçak, tabak ve doğrama tahtası gibi ürünleri de mutlaka çok iyi şekilde dezenfekte ettikten sonra kullanın.
Su çok sıcak olduğu için bakteri olmayacağı gibi çözülmesi de kolay olacaktır. Bu işlemi tavuk ambalajındayken yapabilirsiniz. Tavuğun buzunu çözmek için pratik yöntemlerden biri olan su dolu kase için tavuğu tamamen suya batırmanız gerekmektedir.
1- TAVUK. Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Fırını önceden hazırlamak gerekir. Bu yüzden tavuğu fırına koymadan önce dereceyi 180'e getirmek gerekmektedir. Böylece tavuklar kızarana ve suyu alana kadar 45 ila 50 dakika süre içerisinde fırında tutulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri