Peki normal sütlaç ile fırında sütlaç arasındaki fark nedir? Fırında sütlacın normal sütlaçtan farkı, fırında yapılması ve üst kısmının hafif yanık olmasıdır. Lezzeti ve aroması, normaline göre kat kat fazladır.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, patates ve balık kızartmaları, aşırı kızartılmış ekmek ile fırın sütlaç gibi gıdalarda ortaya çıkan "akrilamid" maddesinin yüksek toksik etkisiyle sağlık açısından zararlı olduğunu vurguladı.
Herkesin kullandığı fırın kasesinin ölçüsü farklı olmakla birlikte ölçüleri 2 su bardağı süt, yarım bardaktan bir parmak eksik şeker, kahve fincanından bir parmak eksik pirinç, bir bardak su ve bir çorba kaşığı nişasta ile yaparsanız tam iki kase sütlaç hazırlayabilirsiniz.
Sütten biraz (tercihen 1 su bardağı) ayırın. Geriye kalan sütü, pekmezi, balı ve vanilyayı pişen pirincin üzerine katın. Karıştırıp kaynatın ve ayırdığınız süte pirinç ununu ekleyip erittikten sonra onu da sütlaç bazına katın. Biraz daha kaynatıp ocaktan alın ve kalıplara paylaştırın.
Sütlacınızı hazırlarken hem kıvamının çok daha kolay tutması için hem de üzerinin nar gibi kızarması için pişirme aşamasındayken içerisine yumurta sarısı ilave edebilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
5. Adım: Kaseler, fırın tepsisine yerleştirilir ve tepsiye yaklaşık bir parmak kalınlığında sıcak su doldurulur. Tepsiye sıcak su doldurulmasının nedeni, sütlaç yüzeyinin çatlamasını önlemektir.
Tepsiye sıcak su doldurulmasının nedeni, sütlaç yüzeyinin çatlamasını önlemektir.
Sütlaç, Türk mutfağına özgü bir lezzettir. Kuzey, Batı Avrupa ve Balkan ülkelerinde de tüketilir. Kalsiyum ve potasyum değeri yüksek olduğu için kas gelişimini destekler. Özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmesi önerilir.
Sütlaç kaselerini, derin bir fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Kapların yarısına gelecek kadar soğuk suyu, sütlaçlara değdirmeden tepsiye dökün. Fırına verdiğiniz sütlaçları, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 12-15 dakika kadar pişirin.
En İyi Cevap. Fırın sütlaç yaparken üstünün kızarmaması pişirme sürenizin yeterli uzunlukta olmaması olabilir. Ben fırında pişirirken fırın tepsisinin yarısına kadar soğuk su koyuyorum bu hem kıvamını iyi yapıyor hem de fırın içi sıcaklık dengesini koruduğundan daha çabuk kızarmasını sağlıyor.
Pirinçlerin diri kalmadan iyice yumuşaması için kısık ateşte pişirilmesi gerekir. Bu tarifte güveç veya porsiyonluk fırın kapları kullanabilirsiniz. Kapların yarısına gelecek kadar su doldurduğunuz tepsiyi fırına verebilirsiniz. Fırının sadece üst kısmını çalıştırarak sütlaçları 5-10 dakika içinde kızartabilirsiniz.
Fırında Sütlaç diyette yenir mi? Geleneksel bir lezzet olan sütlaç, diyet yaparken de tüketilebilir. Ancak her gün yenirse kilo artışına yol açacaktır. Haftada 1 porsiyon sütlaç yemek, diyet programınızı bozmaz.
İçerisindeki bulunan pirinç ve şekerden dolayı kalorisi de yüksek bir tatlı olmaktadır. Fırında Sütlaç az miktarda tüketildiği zaman kilo aldırmamaktadır. Haftada bir kase sütlaç bir kere yendiği zaman diyet listelerini bozmamaktadır.
1 orta porsiyon = 1 orta kase (215 gr) fırın sütlaç 286 kcal. 1 büyük kase (300 gr) fırın sütlaç 399 kcal.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Hamsiköy sütlacı, Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü bir sütlaç türüdür. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen hamsiköy sütlacı, 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.
Hem şeker hem de sütle hazırlandığı için özel önem verilen sütlacın adı, 15. yüzyılda tıp kitaplarında da geçiyor. Şekerin enerji verme özelliği ve sütün sağlıklı olduğunun bilinmesi nedeniyle sütlaç, bir dönem en sağlıklı yemekler listesinde adını üst sıralara yazdırmış desek yeri.
Güçlü bir antioksidan, antibakteriyel, antialerjik etkilere sahiptir. Tarçının içerdiği prosiyadin tip a polimerleri insülin direnci ve diyabet gibi hastalıkların önlenmesinde kullanılabilmektedir. - HbA1C seviyesini düşürmesi faydaları arasında yer almaktadır. Sütlacın mutlulukla ilişkisi var.
En son tencereden 2 kepçe sütlaç alıp, yumurta sarısı ve vanilini iyice çırpıp, aldığımız 2 kepçe sütlaç ile karıştıralım. Toprak kaplarımızın üzerine paylaştıralım ve kaşıkla dağıtalım üzerine. Sonra tepside 3 su bardağı su katıp. 180 derece de üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Afiyet olsun 😍
Sütlacı kaselere paylaştırıp fırın tepsisine dizin. Tepsiye kaselerin yarısına gelecek kadar su ekleyin. Önceden ısıtılmış 200 derece kızgın fırında sütlaçların üzeri kızarana kadar fırınlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri