Pişmiş börekleri oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Tamamen soğuduğunda dilimleyin ve birbirine değmeyecek şekilde saklama kaplarına yerleştirin. Dilerseniz üst üste koyarak buzdolabı poşetine de dizebilirsiniz. Hava almayacak şekilde kapatın.
Böreklerinizin kurumaması için kullanacağınız ilk malzeme süt olmalı. Oda sıcaklığındaki sütü yufkalarınızın ya da milföy hamurlarınızın arasına sürebilirsiniz. Yağ sürmek de böreklerinize hem lezzet katacaktır hem de pişerken kurumamalarına yardımcı olacaktır.
Yumuşak bir börek yapmak istiyorsanız bir yumurta ve bir şişe sodayı çırpıp böreğinizi fırına vermeden önce üzerine sürün.
İçinin pişmesini beklediğinizde de üzeri kuruma aşamasına geçecektir. Her yerinin aynı hızda pişmesi için tarifinizdeki sıcaklığa uyun. -- Börek piştikten sonra dinlenmesi için fırında bekletmeyin.
İlgili 25 soru bulundu
Börek piştikten sonra dinlenmesi için fırında bekletmeyin. Böreğinizi direk fırından çıkarın. Ayarını kapatmış olsanız bile içi sıcak olacağından böreği hızlı bir şekilde kurutacaktır. * Börek piştikten hemen sonra tepsiyi fırından çıkarıp tezgah üzerine alın.
İster hemen pişirin,ister akşam yapın sabah kahvaltıya hazır olsun. veya dondurucuya atın aylar sonra bile çıkarıp pişirebilirsiniz.
7 - Çıtır Çıtır Börekler İçin : Buzdolabında Bir Süre Bekletmek Gerek. Arzu ederseniz, böreğinizi fırına sürmeden önce, buzdolabında bir süre bekletebilirsiniz. Bu yöntem de böreklerinizin, piştiğinde çok daha gevrek ve çıtır çıtır olmasını sağlayacaktır.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Süt ve Yağ Kullanın
arasına süt ya da yağ sürerek daha çıtır ve leziz sonuçlar elde edebilirsiniz.
Böreğin daha yumuşacık ve lezzetli olması için yoğurt ya da süt veya ikisi birlikte sosların içerisinde kullanabiliyor. Kıyırlık vermesi için sirke, puf puf kabartmak için ise soda kullanmak gerekiyor.Sıvı yağ veya eritilmiş tereyağı da sosa girip böreklerin kurumasına engel oluyor.
Pişmemiş börekleri buzluktan çıkardıktan sonra ise buzlarının çözülmesini uzun uzun beklemeden, önceden ısıtılmış fırın ya da tavaya koyarak pişirebilir ve bu şekilde servis edebilirsiniz.
SODA KULLANIN
Sodanın kabartma özelliğini bilmeyen yoktur. Hamurun ve böreğinizin kabarması için, yufkaların arasına sürdüğünüz sosta mutlaka soda olmalıdır. Çünkü soda; içeriğinde antiasit bulunduğu için kabartma özelliğine sahiptir. Böylece hamurun ve yufkanın hacmini istediğiniz kadar artırmış olacaksınız.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kontrollü bir şekilde üzeri pembeleşinceye kadar 45 dakika pişirilir. Piştikten sonra üzeri örtülerek demlendirilir. Soğumaya bırakılır ve sonrasında servis edilir.
Pişmemiş Börek Kaç Gün Bekler? Pişmemiş böreği eğer hemen tüketmek istemiyorsanız mutlaka buzlukta ya da derin dondurucuda saklamanız gerekmektedir. Peynirli pişmemiş böreği 1 yıl kadar, kıymalı pişmemiş böreği 6 ay kadar derin dondurucu ya da buzlukta ağzı kapalı bir şekilde saklayabilirsiniz.
Dilerseniz süt-soda-sıvı yağ- yoğurt, yoğurt-soda-sıvı yağ yumurta ya da yoğurtla sütü birlikte de kullandığınız soslar hazırlayabilirsiniz. Bu sosun içine dilerseniz sıvı yağ yerine eritilmiş tereyağı da ekleyebilirsiniz. Ardından güzelce çırpıp yufkalarınızın her katına döküp yayın.
Asla böreği yüksek ısıda pişirmeyiniz kat kat olmaz içi pişmez. 2. Böreği fanlı fırında da pişirmeyiniz aksi takdirde kurur.
Tepsi Böreğinizi 180-200 derece fırında pişirebilirsiniz. Isı ayarı her börekte farklı olacağı için farklı bir börek çeşidinde bu ısıyı arttırmanız gerekebilir. BÖREK KAÇ DAKİKADA PİŞER? Fırınınızı 180 dereceye ayarladıysanız böreğinizi en az 30 dakika pişirmeye bırakabilirsiniz.
Fan, sıcak havayı fırın içinde dolaştırarak yemeğin her yerine eşit şekilde yayılmasını sağlar. Böylece yemeklerin dışı kızarırken içi de pişmiş olur ve aynı zamanda fırının üst ve alt kısmındaki ısı farklılıkları da azalır.
Böreklerimizin her katına bolca her yerine sosumuzdan sürelim. Yüzüne de biraz sostan sürüp 2 yemek kaşığı margarin veya tereyağını eritip içine 1 yumurta sarısı kıralım. Böreğimizi dilimleyelim ve böregi bir gün soslayıp buzdolabında dinlendirelim.
Hamura sirke ilave edin sonra da klasik börek adımlarını uygulayın. Kızartma aşamasında böreğinizin çok az yağ çektiğini gözlemeyeceksiniz. Sebebi sirke kullanmanızdan başkası değil. Ayrıca sirke, hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlar ve çıtır çıtır bir kıvamda olmasına da yardımcı olur.
Tarifte üzüm veya elma sirkesi kullanabilirsiniz.
Böreğin çıtır çıtır olması içinse mutlaka böreği fırına vermeden önce fırınınızı belli bir süre ısıtmanız gerekir. - Börekler fırında 180 ile 200 derece arasında pişirilmelidir. Eğer fırın derecesini 180 dereceye ayarlamışsınız böreğini mutlaka 30 dakika boyunca pişmelidir.
Akşamdan hazırladım ben sabah pişirdim. En az 2 saat dinlenmesi gerekiyor arkadaşlar. 180 derecede en alt katta pişirelim. Piştikten sonra sofra bezi örtüp 10 dakika dinlendirelim sonra servis yapalım.
Böreği fırında pişirme derecesi ise 180 derece ile 200 derece arasında değişkenlik gösterir. Eğer fırını 180 dereceye ayarlanmış iseniz, o zaman 30 dakikalık bir süre yeterli gelebilir. Ancak eğer 200 derecede böreği pişirmek istiyorsanız, o zaman 20 veya 25 dakikalık bir zaman dilimi yeterli gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri