Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
Fırının içine yerleştirilen fan, ısının eşit dağılmasına ve statik fırınların aksine birden çok yemeğin aynı anda ve oranda pişirmenize yardımcı olur. Böylelikle hem enerji hem de zaman tasarrufu yapabilirsiniz.
Fırın fanı, temelde fırının içindeki sıcak havayı dağıtmak ve fırının içinde dolaştırmak için kullanılıyor. Fırında bir şeyler pişirirken fanını da çalıştırdığınızda sıcak hava yemeğin tüm yüzeylerine daha iyi ulaşıyor. Bu sayede yemeğin daha hızlı ve homojen bir şekilde pişmesini sağlıyor.
Fanlı ya da bir başka deyişle turbo pişirmede fırının içindeki fanlar sayesinde sıcaklık fırının yer yerine eşit olarak dağılıyor. Bu sayede ısı değişimi kolay kolay yaşanmıyor.
Fırını önceden ısıtın. Kek yapmaya başlamadan önce kesinlikle Arçelik Ankastre Fırın'ınızı 180 dereceye ayarlayarak ısıtın. Kabaran bir kek yapmada bir diğer önemli madde; şeker ve yumurtayı iyice çırpmak! Şekerin tamamen eridiğinden emin olana kadar çırpmalısınız.
İlgili 34 soru bulundu
Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Ortada pervane simgesi olan alt ve üst çizgi: Alt ve üst ısıtıcı ile arka duvardaki fan açık anlamına gelir. Sıcaklık fırının her yerine eşit oranda ve hızlı bir şekilde dağıtılır. Kar tanesi olan sağ alt köşesinde damla işareti: Isıtma yapmaz. Donmuş yiyecekler çözülür.
Çünkü fırın pişirme ayarları yemeğin lezzetini etkiler. Örnek vermemiz gerekirse; dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz yemekler için fırınınızı turbo, bir başka deyişle fanlı programda çalıştırmalısınız.
Mutlaka fansız programda kek pişirin. Fırın telini orta tezgaha yerleştirin. Fırınınız bir tarafa çok fazla ısı veriyorsa kekin yönünü değiştirin. Fırının kapağını sürekli açmayın, fırının ısı kaybetmesine neden olursunuz.
5) Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 80-90 dakika sebzeleri pişirin. Yarı zamanda sebzeleri bir alt üst etmeyi ununtmayın.
Fanlar havanın temizlenmesi için kullanılan ve elektrikle çalışan bir alettir. Fanın hareketli bir pervanesi vardır ve hava üzerinde çalışır. Fana statik ve kinetik enerji kazandırır ve bu sayede fan işlevini yerine getirir. Havalandırma fanları kullanıldığı yere göre çeşitlenir.
Fan özelliğinde herhangi bir ısı kullanmazsanız içerideki hava sirküle olarak çözülmeyi hızlandırır. Tavuk, balık gibi özenle çözülmesi gereken yiyeceklerde çok işe yarar. Bir de bitki kurutmak veya pestil yapmak için kullanabilirsiniz. Üst ızgara ve fan modu fırının en çok kullandığım fonksiyonlardan biri.
Fanlar endüstriyel işlemlerin gereği olan hava ve gaz emme ve basma fonksiyonlarının yanı sıra konutların, iş yerlerin ve özellikle toplu yaşam alanlarının havalandırılmasında kullanılan en önemli ekipmanlardır. Blower ve kompresörler'de fanlar gibi havanın basınçlandırılarak aktarılmasını sağlayan ekipmanlardır.
Fırın fanı, temelde fırının içindeki sıcak havayı dağıtmak ve fırının içinde dolaştırmak için kullanılıyor. Fırında bir şeyler pişirirken fanını da çalıştırdığınızda sıcak hava yemeğin tüm yüzeylerine daha iyi ulaşıyor. Bu sayede yemeğin daha hızlı ve homojen bir şekilde pişmesini sağlıyor.
160 derece turbo fırın, kurabiyeleri 12 dakika içinde pişirirken, 170 derece elektrikli fırın ise 13 dakika pişme süresi sunacaktır.
Keki pişirmek için fırın derecesi 180'e getirilmelidir. Bu ısıda kek istenilen kıvamı yakalar ve harika bir dolgunluk ile güzel bir lezzet sunar. Bu ısı ile beraber kek genel olarak 35-40 derece içerisinde pişer. Tabii yine de kek pişerken 20 ya da 25 dakikalar içerisinde kürdan testi yapmak önemlidir.
Eğer kekinizin bir tarafı çatlıyor, diğer tarafı çatlamıyorsa fırınınız eşit şekilde ısıtmıyor demektir. Keki fırına koyduktan 20-25 dk. sonra kekinizi çevirmelisiniz. Tepside pişen keklerde kek hamuru daha geniş alana yayılmış ve daha ince olduğu için kek kalıbında pişen kekler gibi çatlamaz.
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli. Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı. Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
Ekmeğinizin fırında kabarmasını sağlamak için, pişirme esnasında üst ve alt fırın ısısını kullanın. Fan kullanmamaya özen gösterin, aksi durumda hamurun üstü çok çabuk kuruyacaktır.
Fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirelim. Üzerine tuz serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika pişirelim.
Kek tariflerinde genel olarak önceden ısıtılmış fırına keklerinizi vermeniz söylenir. Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz.
Ancak benim fırınım 180 derecede 200 derecede gibi pişiriyor. Bu nedenle tam doğru dereceyi ayarlamak için fırınınızı iyi tanımanız lazım. Ancak köftelerin kurumaması ve daha lezzetli olması için fanlı fırında değil, alt üst ısıtma ayarında pişirmenizi öneririm.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, yaklaşık yarım saat kadar bıçak yöntemiyle kontrol ederek pişirin. Bu sayede, tek karışımı bölerek iki farklı kek elde etmiş olduk. Aynı zamanda bu tip derin kalıplarda normalde çok uzun süren pişirmeyi de kısa süreye indirdik.
Fırın kapağının açılması, fırın içindeki mevcut ısının kaybedilmesine yol açmaktadır. Pişirme işlemi esnasında, pişirme performansının düşmemesi için fırın kapağını sık sık açmayınız. Tarifinize göre belirtilen miktardan fazla su ya da yağ kullanılması durumunda pişirme süresi değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri