Üretim. 2019'da, küresel fıstık üretimi yaklaşık 0.9 milyon tondu ve İran ve Amerika Birleşik Devletleri lider üreticiler olarak toplamın %74'ünü oluşturdu (tablo).
FAO verilerine göre 2019 yılı dünya Antep fıstığı ekim alanında %40 ile İran ilk sırada yer almaktadır. Türkiye ise %35 (366 bin ha) ile dünya Antep fıstığı üretim alanında ikinci sıradadır. Aynı yıl itibariyle dünya fıstık üretiminde ise %9 (80 bin ton)'luk payla dördüncü sırada yer almaktadır.
Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 17.392.071 ton üretimle dünyanın en büyük fıstık üreticisidir. Hindistan 6.695.000 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 2.886.987 ton üretim ile NijeryaQ, en büyük üçüncü fıstık üreticisidir.
Yer fıstığı Dünya üzerinde ise en çok Çin'de yetişir. Çin'in ardından Hindistan yer fıstığı yetiştiriciliğinde ikinci sırada yer alır. Nijerya, Amerika Birleşik Devletleri ve Sudan diğer önemli yer fıstığı üreticileri içerisinde bulunur.
En çok Antep fıstığı yetiştirilen il Gaziantep olurken, Antep fıstığından alınan verim en fazla Diyarbakır olarak geçmektedir. Antep fıstığı ülkemizde oldukça fazla yetiştirilen bir yemiştir. Bu sebeple Antep fıstığı tüketimi de ülkemizde oldukça fazladır.
İlgili 19 soru bulundu
Siirt: İhraç edilen fıstık çeşitlerimizden olup, Antep fıstıklarının en kalitelisidir.
Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir. Dünyada Türkiye, Hindistan, İran, Irak Meksika, Amerika, Çin, Yunanistan, Suriye'de Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Siirt Fıstığının Benzersiz Lezzeti Dünyanın En İyi Şefleri ve Gurmeleri Tarafından Tescillendi.
Türkiye, fıstık üretimiyle Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre ABD ve İran'ın ardından üçüncü sırada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2018 yılı verilerine göre Şanlıurfa ise fıstık üretiminde ise ilk sırada yer alıyor.
Gaziantepliler tarafından yapılan başvuru sonrası 2000 yılında "Antep fıstığı" olarak coğrafi işaretle tescillenen ürün, Şanlıurfalıların farklı bir tür için yaptığı başvuru sonrası kısa süre önce "Urfa keten köyneği fıstığı" adıyla coğrafi işaretle tescil edildi.
Orta Doğu ve Orta Asya kökenli Antep fıstığının Dünya'daki modern üretimi İran, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'de yoğunlaşmıştır.
Fıstık Üretimine Göre Ülkeler. İran, yılda 551.307 ton üretim ile dünyanın en büyük fıstık üreticisidir. Amerika Birleşik Devletleri 447.700 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Türkiye, yılda 240.000 ton üretimle en büyük üçüncü fıstık üreticisidir.
EN ÇOK ÜRETİLEN İL: ŞANLIURFA
Fıstık üretiminde Şanlıurfa, 32 bin ton üretimle Türkiye üretiminin %37,6'sını gerçekleştirerek yine ilk sırada yer aldı. Gaziantep 26 bin tonluk üretim ile ikinci sırada, 12 bin tonluk üretim ile Siirt üçüncü sırada yer alıyor.
Konu ile ilgili en eski kaynaklar, Antep Fıstığı'nın ilk olarak Etiler tarafından Güney Anadolu'da kültüre alındığını belirtmektedirler. Bu ürün yazları uzun, sıcak, kurak ve kışları nispeten soğuk olan bölgelerde ekonomik olarak yetişmektedir.
Akdeniz illeri bu konuda ön plana çıkmaktadır. Özellikle de Osmaniye çevresinde yer fıstığı verimli şekilde yetişmektedir. Marmara Bölgesi'nde bulunan iller de ülkemiz için yer fıstığı tarımında önemlidir. Marmara illerini Batı ve Güneydoğu Anadolu kesimi takip eder.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Bir başka kent olan Siirt'te yetişen fıstığa göre daha pahalı olan Antep fıstığı, hem tatlılarda kullanılabilmesi hem de yağ oranının daha fazla olması nedeniyle tercih ediliyor.
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
Sulu koşullarda dönüm- den 262 kg kuru meyve alınabilir.
Antep fıstığı aslen nereli? En çok Antep fıstığı yetiştirilen il Gaziantep olurken, Antep fıstığından alınan verim en fazla Diyarbakır olarak geçmektedir.
Antep fıstığı ağacının genel ömrü 100 yıl kadardır. Bu süre içerisinde her sene bakımı yapılırsa, düzenli olarak ürün verir.
“Musul, Halep, Antep, Urfa, Mardin gibi sıcak olup da denize kıyısı bulunmayan şehirlerde üretilen meyveleri başka diyarlara göndermek için kullanılacak limanlar şam limanlarıdır. Bu şehirden dağıtılan fıstığın adı da zamanla şam fıstığı olarak yerleşmiştir” dedi sevgili babacığım her zamanki soğukkanlı tavrıyla.
Sadece dişi ağaçlar meyve üretir.
İç Antep fıstığının kilosu çok yüksek olduğu için ithal iç fıstık satan Mehmet Ünverdi ise, fiyatların yükselmesinin mahsulün azlığından kaynaklandığını belirterek "Bu konuda bir diğer büyük etken de stokçular. Antep'in zenginleri artık paralarını altın, Euro yerine Antep fıstığına yatırıyor.
·Siirt Antep Fıstığı
Antep fıstığı çeşitleri arasında en kaliteli antep fıstığı olarak kabul edilen bu çeşit; kuru ve de sulu olarak yetiştirilebilir. Bu sebeple de uzun olan türüne oranla daha çok verimli olmaktadır. Siirt Antep fıstığı türü her sene ürün verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri