Sübye için yarım su bardağı kurutulmuş kavun çekirdeği, yarım su bardağı şeker ve 1 litre suyu kullanılıyor. Ayıklanıp yıkanan ve son olarak kurutulan kavun çekirdekleri 1 yıl bekledikten sonra taş dibeklerde dövülüp macun kıvamına getiriliyor.
Kavun çekirdekleri ayıklanıp yıkanıp kurutulur ve 1 yıl bekledikten sonra özel taş dibeklerde dövülüp macun gibi yapılıp su ile karıştırılır, süzülüp şekeri ayarlanır 2 gün içinde tüketilirmiş. Artık dibek yerine öğütücü kullanıyoruz. Sübye sefarad mutfağının Anadolu'ya kazandırdığı bir lezzet.
Sübye Nam-ı Diğer Mürekkep Balığı
Kalamar, ahtapot, mürekkep balığı bunların hepsi yumuşakçalardan ve kafadanbacaklılar sınıfındandır. Hanefi mezhebine göre midye ile aynı hükme tabi olduğundan mürekkep balığı (sübye) yemenin caiz olmadığı anlaşılmaktadır.
Sübye, pirincin sıcak suda mümkünse bir gece bekletilip yumuşamasından sonra öğütülmesiyle hazırlanıyor. Eskiler taş değirmenlerde ya da havanda döverek öğütürlermiş ama artık mutfak robotları olduğu için fazla yorulmaya gerek yok. Öğüttükten sonra ince delikli süzgeçten ya da boneden geçirmek yeterli.
İlgili 42 soru bulundu
''çoğu kişinin adını bile duymadığı sübye, ege ve izmir yöresinde kavun çekirdeği kullanılarak yapılan şerbete verilen bir isim. bozayı andıran krem renkli yoğun kıvamı ile özellikle yaz aylarında tüketilen bir içecek olan sübye, kavun çekirdekleri, şeker ve su karışımı ile hazırlanıyor.
Kavun Sübye (Kavun Sütü)
Yaz meyveleri arasında çok sevilen kavun, cildi güzelleştirir. Bununla birlikte öksürüğü keser ve sindirim sistemini düzenler.
Sindirim sisteminin dengelenmesine yardımcı olur. Kabızlık problemlerinin geçmesinde oldukça etkilidir. Özellikle yaz mevsiminde buzla servis edildiğinde ferahlatıcı bir etkisi bulunur. Tok tuttuğu için insanlar tarafından sıklıkla tercih edilen bir şerbettir.
1 ADET 700-950GR ARASIDIR.
Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir. Ancak hazırlanmasında alkol içerikli sos ve malzemelerin kullanıldığı suşiyi yemek caiz değildir” fetvası çıkmış...
''Eskiler iyi bilirler İzmir'i hatırlatan geleneksel içeceklerden bir tanesi de ünlü sübyedir. Sübye, İzmir'de kavun çekirdeğinden yapılan bir içecektir.
Tarihi Kemeraltı Çarşısı ve Tire ilçesi civarındaki sokak satıcıları ile şerbetçilerden satın alabileceğiniz Sübye, çabuk bozulan bir içecek olduğu için aynı gün içerisinde tüketmekte fayda var.
Özellikle kavun çekirdeği, badem özü, pirinç gibi nişasta barındıran gıdalardan hazırlanan sübye yapımında malzemeler önce sıcak suda bekletiliyor ve yumuşatılıyor, ardından ise bu malzemeler öğütülerek kremsi bir kıvama getiriliyor.
Sübye, kurutulmuş kavun çekirdeklerinden elde edilen geleneksel soğuk bir içecektir. Sübyenin kökeni konusunda çeşitli rivayetler olmasına karşın, komşu ilçelerde dahi bilinmemesinin, bu içeceğin yaklaşık 500 yıl önce İspanya'dan göç eden Yahudiler tarafından İzmir'e getirildiğini güçlendirmektedir.
Yırtıcı hayvanlardır. Balık, karides, yengeç ve diğer yumuşakçalarla beslenirler.
Sübye, kavun ve badem çekirdeklerinin ezilmesiyle elde edilen öze denmektedir. Türk mutfağının önemli değerleri arasında yer alan bu içecek, sadece kavun çekirdeği ile yapılabildiği gibi yalnızca badem çekirdeğinin özü ile de yapılabilmektedir.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Levrek. Sıcak yaz ayları geldiğinde taze taze tadabileceğiniz en lezzetli balıklardan bir diğeri levrek. Hem Akdeniz hem de Karadeniz hem de Ege kıyılarında tutulan levrekler az yağlı eti ve tadına doyulmaz lezzeti ile biliniyor.
Sübyenin Tarihçesi. Sübye İzmir'e İspanya'dan göç eden sefaradlar tarafından getirilmiş. İspanya'da hala horchata adıyla biliniyor. İspanya'da daha çok chufa bitkisinin tohumundan yapılıyor olsa da kavun ve karpuz çekirdeği ve pirinçten yapıldığı da oluyor.
Sindirim Sistemine Faydalıdır
Kavun çekirdekleri; bağırsakları temizler, midedeki asit oranını dengeler, idrar yolu sağlığını korur, basur gibi problemlerin önlenmesini sağlar.
Kavun çekirdeği, oldukça lezzetli bir yaz meyvesi olan kavunun içerisinde bulunan çekirdeklerdir. Beyaz damarların içine yerleştirilmiş olan kavun çekirdeği kurutulmuş bir şekilde de tüketilebilir. Aynı zamanda bu çekirdekler toz haline getirilip de tüketilmektedir.
Kavun sütü yapımı için; 1 adet orta boy kavunu güzelce yıkayıp, ortadan ikiye kesin. Kavunun çekirdek kısmını lifi ve posası ile birlikte alıp, mutfak robotu içine koyun. Daha sonra mutfak robotunun içine 1 su bardağı su dökün. Kavunun çekirdekleri parçalanıp, süt kıvamını alana kadar yaklaşık 2-3 dakika iyice çekin.
Besin değeri yüksek olan kavun çekirdeğinin içinde birbirinden faydalı vitamin ve mineral bulunur. Bunlar arasında, A, B6, B12, D, E, K, niasin (B3), riboflavin (B2), tiamin (B1), pantotenik asit (B5) ve kolin vitaminleri vardır.
Mutfak robotunuza kavun çekirdeklerini koyun ve robotu çalıştırın. Püre haline gelen kavun çekirdeklerine süt ekleyin ve tekrar robottan geçirin. Üzerine önce şekeri ardından tarçını ilave edin. Tüm malzemeler ezilip iyice birbiriyle karışıncaya kadar robotta çektirmeye devam edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri