Çiğ taze ve kavrulmuş fıstık bazı kişilerde gaz problemlerine neden olmaktadır. Bu nedenle bu problemleri yaşayan ve emziren annelerin yer fıstığı tüketmesi bebeklerde gaz yapabilmektedir.
Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir. Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
Yer fıstığı alerjisinden başka bu gıdaya ilişkin sorulardan birisi de yer fıstığı gaz yapar mı konusudur. Bu soruya verilebilecek cevap bu ürünün bağırsak faaliyetlerini düzene sokucu etkisi bakımından gaz yapmayacağı yönünde olacaktır. Özellikle gaz sorunu olan kişiler gönül rahatlığıyla yer fıstığı tüketebilirler.
Yer fıstığının 100 gramında ortalama olarak 560 kalori vardır. Her gün 5 yer fıstığı yenmesinde herhangi bir sorun olmaz ve bu kimseye kilo aldırmaz. Yer fıstığının kalorisi yüksektir ve çok fazla tüketilmemesi gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
Bir diğer bilimsel gerçek ise; yeterli miktarda su tüketen emziren annelerin bebeklerinde daha az gaz sorunu yaşandığıdır. 6 aya kadar olan bebeklere anne sütü dışında hiçbir şey verilmemesi öneriliyor. Ancak şiddetli sancı dönemlerinde az miktarlarda da olsa rezene çayı tüketilebilir.
Rezene çayı. Bir çay kaşığı rezene çayı bebeğinizin gaz sancılarının dinmesini sağlayabilir. Bebeğin bu çayı içmesini istemeyen anneler ise çayı kendileri içebilir. Her ne kadar anne sütüne yenilen ve içilen şeylerin karıştığı kanıtlanmasa da bu yöntemi denemek yarar sağlayabilir.
Fıstık ezmesi; Doğru miktarda tüketildiğinde içeriğindeki sağlıklı yağlarla, yağ yakımını destekleyicidir.
Besin değeri yüksek olan yer fıstığı, bağışıklık sisteminizi korumanız için önerilmektedir. Hastalıklardan uzak, daha enerji dolu, daha sağlıklı bir cilt ve mutlu bağırsaklar için yer fıstığını tercih edebilirsiniz.
Fıstık Ezmesi Kilo Aldırır Mı? Fıstık ezmesi zayıflama amacında olanlar için pek ideal bir besin türü değildir. İçerisinde bulunan yağ ve karbonhidrat nedeniyle kontrolsüz bir şekilde tüketildiğinde kilo aldırabilmektedir. Bu nedenle fıstık ezmesi diyet yapanlar tarafından çok fazla tercih edilmemektedir.
Yüksek Miktarda Lif Barındırır
Yüksek lifli içeriği sayesinde bağırsak hacminin ve hareketlerinin artmasına destek veren fıstık ezmesi kabızlık ve sindirim sistemi problemlerinin tedavisine yardımcı olur. Yüksek kalorili olmasına rağmen diyetlerde fıstık ezmesine yer ayırabilirsiniz.
Elma, kalsiyum, demir, folat, A vitamini ve C vitamini açısından zengin bir meyvedir. Bir miktar fıstık ezmesi ile birlikte tüketilirse, emziren annenin beslenmesi için iyi bir atıştırmalık olur.
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir.
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
Peki tahin yemek gaz yapar mı? Tahin genel olarak sindirimin düzenlenmesini sağlar ve aynı zamanda gazın da vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu yüzden tahin gaz yapmaz gazın atılmasına destek verir.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Fıstık Ezmesinin Yararları
İçerisinde B6 vitamini ve potasyum barındıran fıstık ezmesi, bir yandan vücudun direncini artırırken, bir yandan da bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca fıstık ezmesi içerisinde yüksek miktarda doymamış yağ bulunur. Doymamış yağlar kalp sağlığı açısından önemlidir.
Yer fıstığı, besin alerjilerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Yer fıstığı alerjisinin belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Hafif bir reaksiyonunuz varsa, karın ağrısı, burun akıntısı, gözlerde kaşıntı, kurdeşen veya dudaklarınızda, dilinizde karıncalanma olabilir.
Bu semptomlar arasında kusma, ishal, yutma problemleri ve bilinç kaybı gibi belirtiler bulunmaktadır. Bu nedenle alerjisi olan kişilerin tüketmemesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı kişilerde şişkinliğe de sebep olabilmektedir.
Yalnızca diyette değil kalp sağlığına da birebir iyi gelen fıstık pek çok uzman tarafından her gün tüketilmesi gereken bir besin kaynağı olarak gösteriliyor. İçerisinde yoğun miktarda trans yağ bulundurmaması özelliğiyle öne çıkan fıstık ezmesi, sağlıklı yağ içeren bir besin kategorisi olarak nitelendirilebilir.
Günde 2-3 yemek kaşığına kadar tüketilebilir. Fıstık ezmesi günde 3 yemek kaşığını geçmeden tüketildiği taktirde kişiyi uzun süre tok tutar, şekeri dengeler ve abur cubur yeme isteiğini azaltır. Bu nedenle fıstık ezmesi kontrollü tüketildiği sürece kilo aldırmaz.
Bebeğin gazını çıkarmak için mideye hafif baskı yapacak ve gazı çıkarmasına destek olacak aşağıda yer alan manevralar yapılmalıdır; Bebeği sırtüstü yatırarak karnına saat yönünde masaj yapmak ve sonrasında dizlerini karnına doğru hareket ettirmek bebeğin gazının çıkmasında etkili olabilir.
Özellikle sezaryen doğumdan sonra oluşan gaz sorunu için kimyon çok yardımcıdır. Anne sütü bebeği de etkilediği için şişkinlik ve gaz sorununa iyi gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri