Kuraklığa da çok dayanıklıdır, su olmadan da yetiştirilebiliyor."
Fıstık ağacı susuz yetişir doğrudur.
Yetişme süresi boyunca toplam 500-600mm'lik yağış yerfıstığı için yeterli olmaktadır. Ancak bu yağışın yetişme dönemine dağılmış olması gerekir. Uzun bir süre yerfıstığı bitkisinin susuzluğa mahrum kalması halinde, kapsüllerin içerisindeki tohumlar tam gelişmezler ve neticede verim düşük olur.
Yer fıstığı tohumu yağmurlama tekniği ile günde bir defa ya da iki günde bir şekilde sulanmalıdır. Yer fıstığı bitkisi yetiştikten sonra susuzluğunu kendisini belli edebilir. Eğer yaprakların koyu bir renk aldığı görülüyorsa bu yer fıstığının susamış olması anlamına gelir. Yağmurlama tekniği ile sulama yapılmalıdır.
Bu nedenle, Antepfıstığı ağaçları, ticari olarak sıcak ve kuru fakat soğuk kışı olan bölgelerde yetiştirilir, ancak tercihen sulamanın mümkün olduğu yerlerde yetiştirilebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.
Yüzey Sulama' da Haziran- Eylül ayları arasında 20 günde bir 120 mm' lik su uygulaması, Damla sulama'da 7 veya 15 gün aralıkla sulama yapılabilir. Yedi gün aralıkla 15-20 mm' lik su uygulaması (her sulamada ağaç başına yaklaşık 150-300 litre), Sulamada ıslatılması gereken derinlik 100-120 cm.
Yerfıstığı yetiştiriciliğini profesyonel olarak yapan çiftçiler dekara 500-600 kg/da verim elde edebilmektedirler.
Ülkemizde, yer fıstığı ana ürün olarak ekileceği zaman nisan ayında ekime başlanıyor. Eğer ikinci ekim olarak yer fıstığı tercih ediliyorsa, ön bitkinin hasadının hemen ardından zaman kaybetmeden yer fıstığı yetiştiriciliğine başlanıyor.
Bunun için nisan ve mayıs ayı arasında toprağın uygun sıcaklığa gelmesi beklenir. Don ve buz etkileri kırıldığında, bahar bittiğinde yer fıstığı tohumlarını toprakla buluşturabilirsiniz. Yer fıstığı ekilecek arazi ortalama 20 derece sıcaklıkta olmalıdır.
Siirt fıstığı susuz yetişir mi? Siirt fıstığı meyilli, kıraç, kireçli ve verimsiz topraklarda da yetişebilmektedir. Ancak uygun anaç, erkek ve dişi çeşit ile birlikte düz, derin ve verimli toprak koşullarında sulamayla, kaliteli ve bol ürün alınabilmektedir.
Antep fıstığı ağacının en iyi şekilde gübrelenmesi için organik gübre kullanmak gerekir. Birçok çiftçi, bir veya iki yılda bir hektar başına 10 ila 20 ton organik gübre ile gübreleme yapar (1 hektar = 10.000 metrekare).
Yerfıstığı için en kritik sulama zamanı; ginofor oluşumundan başlayıp, meyve olgunlaşmasına kadar geçen süredir. Bu süre içerisinde sulama aksatılırsa verimde önemli düşmeler olur. Yerfıstığında en uygun sulama yöntemi yağmurlama sulamadır. İlk sulamada bitkiler suya doyurulmalıdır.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Antep fıstığı kaç derece soğuğa dayanır? Genel olarak, ağaçların dinlenme döneminde, -10 ° C'ye kadar düşük sıcaklıklar ağaçlara zarar vermez. Antepfıstığı ağaçları 670 metreye kadar rakımlarda yetişebilir, ancak bazı durumlarda 1000 metreye kadar varan rakımlarda yetişir.
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir. Ilıman iklim seven yer fıstığının daha çok Akdeniz Bölgesi'nde üretimi yapılmaktadır. Yer fıstığı Dünya üzerinde ise en çok Çin'de yetişir.
Yer fıstığı ekiminin en çok yapıldığı iller ise genellikle güney bölgelerde olan illerde yaygın olmaktadır. Kahramanmaraş, Adana, Antalya, Osmaniye, Muğla ve Aydın gibi illerde yer fıstığı üretimi yapılması yaygın olarak mümkün olmaktadır.
Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı. TÜİK verilerinde görüldüğü üzere, en fazla Antep fıstığı üretimi Şanlıurfa'da yapılmaktadır.
Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir. Bu yaşta verim miktarı, ağaç başına 6 ila 10 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 15-25 kg taze Antepfıstığı meyveleri arasında değişmektedir.
Dünyada her yıl 1 milyon ton fıstık üretiliyor. Toplamda Çin'in payı yüzde 50, ABD'nin yüzde 25, Türkiye'nin yüzde 10-15'lerde. 1 kilo kabuklu fıstıktan 550-600 gram iç fıstık çıkıyor.
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor. Kimi araştırmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabiliyor.
Antep fıstığı fidanı, pek çok iklimde yetiştirilmeye uygundur. Özünde çöl bitkisi olan Antep fıstığı ağacı, yüksek tuz oranına karşı dirençlidir. Bu nedenle tuzlu su ile beslenen Antep fıstığı ağaçlarının verimi önemli ölçüde artar. Antep fıstığı çöl bitkisi olduğundan dolayı çok fazla nemden de hoşlanmaz.
Yılda yaklaşık 200 kilogram fıstık veren asırlık ağacın bakımı imece usulü yapılıyor.
Dikilen Antep Fıstığı Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı yabani antep fıstığı anaçlı bir antep fıstığı fidanından 3-4 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 6. Yıldan sonra olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri