Fıtık patlamasında açığa çıkan disk sinirleri sıkıştırdığı için ağrı çok şiddetlidir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Kişinin yaşamını çekilmez hale getirir. Hasta hareket etmekte, ayakta durmakta çok zorlanabilir. Ağrı belden kalçaya ve bacaklara doğru yayılabilir.
Bel fıtığı patlaması nedir, neden olur? Bel fıtığı patlaması AF'un genellikle yerden bir yük kaldırılması gibi bir travma ile yırtılması ve içinde bulunan NP'un bulunduğu disk içinden dışarı çıkmasıdır. Eğer fıtıklanmayı engelleyen PLL sağlam ise fıtıklanma PLL altında kalır (subligamantöz fıtıklanma).
Çoğu durumda, fıtıklaşmış bir diskten kaynaklanan ağrı birkaç gün içinde iyileşir ve 4-6 hafta içinde tamamen geçer. Aktivitenizi kısıtlamak, buz / ısı terapisi ve ilaç kullanmak iyileşmenize yardımcı olacaktır.
birkaç gün içinde iyileşir ve 4-6 hafta içinde tamamen. geçer. Aktivitenizi kısıtlamak, buz / ısı terapisi ve ilaç kullanmak iyileşmenize yardımcı olacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Patlamış bel fıtıklarında sinire baskı şiddetli olduğu için ağrı kesiciler ve fizik tedavi uygulamalarına genellikle yanıt vermez.. Bel fıtığı patlaması tedavisi genellikle mikrocerrahi ile müdahale gerektirir... Bel fıtığı patlamış tüm hastalar için ameliyat gerekmemektedir...
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Bunların arasında en etkili ameliyatsız yöntem olan lazer nükleoplasti uygulanır. Çoğu durumda, fıtıklaşmış bir diskten kaynaklanan ağrı birkaç gün içinde iyileşir ve 4-6 hafta içinde tamamen geçer..
Kayma çok şiddetli olduğunda diğer bir ifadeyle disk tamamen yerinden çıktığında bel fıtığı patlaması olarak adlandırılır. Fıtık patlamasında açığa çıkan disk sinirleri sıkıştırdığı için ağrı çok şiddetlidir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Kişinin yaşamını çekilmez hale getirir.
Avrasya Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu, fıtık ameliyatının riskli olmadığını, kolaylıkla gerçekleştirilebildiğini belirtiyor.
L4 / L5 Disklerinde : Baskıda kalan kök L5 köküdür. Kalça ve bacağın dış yan yüzü, ayak sırtı ve baş parmak ta ağrı, bacağın dış yüzünde, baş parmakta uyuşukluk hissedilir. Ayak baş parmağı ve ayağın yukarıya kaldırılmasında kuvvet azalması gelişebilir. Bu seviyede refleks kaybı olmaz.
Ciddi bel fıtıkları tedavi edilmez ise idrar ve gaita tutamama, ayak ve bacaklarda felçlere kadar giden bir yelpazede karşımıza çıkmaktadır. Neyse ki günümüzde MİKROENJEKSİYON denılen yöntem ile oldukça fazla sayıda bel fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilmektedir.
Bel fıtığında ağrı bel omurgasında ve sırttan kalçalara, uyluklara ve hatta baldırlara yayılır. Fıtıklaşmış bir disk kaynaklı ağrı hareket halinde artarken, dinlenildiğinde azalır. Sıkışmış sinirlere baskı yaptığı için öksürme, hapşırma ve oturmak gibi vücut hareketlerinde ağrı kötüleşir.
Antienflamatuarlar disk herniasyonu sonucu oluşan ve ağrının asıl kaynağı olan tahriş ve inflamasyonun kontrolü için etkilidir. Bunlar içinde ibuprofen, naproksen, diklofenak ve reçete ile satılan çeşitli ilaçlar vardır.
Bel fıtığı teşhisi konulan bir hastaya doktor kısa istirahat, ağrıya neden olan tahrişin azaltmaya yönelik anti-inflamatuar ilaçlar, ağrı kontrolü için ağrı kesiciler, fizik tedavi, egzersiz veya epidural steroid enjeksiyonları gibi tedavi yöntemleri önerebilir.
Fıtık nedeniyle sinirde oluşan ödemi ve şişliği azaltmak için ödem çözücü kortizol, ağrının rahatlaması için ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler denenebilir.Uygulanan ameliyat dışı tedavi yöntemlerine rağmen ağrıları devam eden hastamızda ise ameliyat gerekebilir.
İlerlemiş bel fıtığında, fıtıklaşmış parça sinire baskı yaparak güç kaybının yanında uyuşmalara da sebep olabilir. Basılanan sinirin etkin olduğu bölgede ağrı belirginleşip, kaslarda güç kaybı ve yine ilgili bölge boyunca his kaybı gelişebilir.
Siyatik sinire baskı yapabilir ve bacağa veya ayağa yayılan ağrıya neden olabilir. Çoğu insanda fıtık ağrısı birkaç hafta içinde azalır, altı hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Çünkü diskin jöle benzeri çekirdeği sıvı kaybeder ve küçülür. Bunun sonucu olarak sinir dokusu üzerinde baskı hafifler.
Yerinden çıkan bu parça bacaklara gelen sinirin altına girerek sinir üzerinde baskı yapar ve şiddetli ağrıya neden olur. Bu safha da artık hastalığın geriye dönüşü yoktur. Çünkü; omurilik kanalına çıkan kıkırdak parçasını ilaç veya manuel tedavi ile ortadan kaldırmamız mümkün değildir.
Kapalı bel fıtığı ameliyatı sonrası ortalama 3-4 gün, açık ameliyat sonrası ise yaranın büyüklüğüne ve durumuna bağlı olarak en az 10 gün süreyle, yara yerine su değmesi, yara iyileşmesini bozacağı için istenmez.
Birde soğuk havalar başlayınca kaslarımız gerilmeye başlıyor. Sıcak havalarda ise tam tersi oluyor ve sıcağın etkisiyle gevşiyor. Soğuk havaların etkisiyle kaslarımız spazm geçiriyor ve gerilen kaslarımız nedeniyle omurga açıklığı giderek azalıyor ve bu sefer fıtık ağrılarımız artıyor.
Soğuk hava doğrudan bel fıtığına sebep olmaz. Ancak eklemlerde sorun varsa, bel fıtığına zemin hazırlayabilir. Soğuk hava, özellikle bel sağlığına dikkat etmeyen kişilerin omurgasında yer alan eklemlerdeki kas ile bağların gerilmesine yol açıp, bel fıtığını tetikleyebilir.
Yürüyüş ve Bel Fıtığı
Yürüyüşün bel ve sırt ağrısı çekenler için birçok faydası vardır, omurgayı destekleyen kasları güçlendirir. Uygun bir spor ayakkabısı ile düzenli olarak yürüyüş yapmak bel fıtığı tedavisi için faydalıdır.
Hayati risk söz konusu olmamıştır. Aşağıdaki bilimsel yayın,boğulmuş karın duvarı fıtığı nedeniyle acil şartlarda ameliyat edilen yetişkinlerde %2.9 oranında ölüm görüldüğünü, bu vakaların %82'sinin 60 yaş üzerinde olduğunu bildirmektedir.
Bel fıtığı ameliyatı riskleri arasında, her cerahhide görülebilecek yara yeri sorunları, enfeksiyon, kanama veya dikişlerde sorunlar nadiren ortaya çıkabilir. Bu riskler kalıcı sorun teşkil etmezler. Bel fıtığı cerrahisinde hastanın ağrısının geçme oranı ameliyat sonrası yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri