Füme etin özellikle ince olması gerekir. Kesilen dilim etler, tütsüleme tepsilerine ya da özel şişlere dizilir. Ateşten çıkan duman sayesinde etler, kanını ve suyunu akıtır. Usul usul yanan ateş etrafında suyu ve kanı bırakan etler, tamamen tütsülenene kadar tütsüleme işlemi devam eder.
Dana etinden özel olarak seçilip sinir ve fazla yağları temizlenip, tuz ve baharatlar eklenerek 7 gün boyunca salamurada bekletilir. Daha sonra fümeleme fırınında pişirilir.
Dilimlenen etler tütsüleme tepsisine veya özel şişlere dizilir. Ateşten çıkan duman ile, etin kanı ve suyu akıtılır. Yanan ateş etrafında duran etler, tamamen tütsülenene kadar bu işleme devam edilir. Tütsüleme işlemi bittikten sonra füme et, özel konservelere veya füme poşetlerine sarılır.
Genellikle çok zor koşullarda dayanabilen, tüketime uygun füme et kalori açısından da son derece makuldür. Füme et ateş dumanı ile kurutulduğundan zaman zaman füme et zararlı mı soruları doğal olarak gündeme gelmektedir. Bu konuda füme etin zararsız olduğunu söylemek mümkündür.
Füme et en çok soğuk sandviç hazırlamak için ve burger menülerinde kullanılır. Füme et sandviçlerin besin değerini artırarak daha uzun süre tok kalmanıza yardım eder. Pizza tariflerinde de sıklıkla karşılaştığımız dana ya da hindi füme et, pizzaya çok yakışır.
İlgili 15 soru bulundu
Füme etler yanmamalıdır. Dumanda usulca ön pişirme işleminden geçer. Etin yüzeyinde biriken isler sayesinde, et uzun süre korunur ve hava alma özelliğini kaybeder. Bu şekilde daha uzun süre içinde tüketime uygun hale gelir.
Bir nebze tuzlu olmasından dolayı yanında tuzlu gıdalar tüketmemeniz tavsiye edilir. İsterseniz hindi füme dilimlerin ısıtıp veya pişirip de tüketebilirsiniz.
Tütsüleme de diyebiliriz. Ette tütsüleme temel olarak iki aşamada gerçekleşir, kürleme ve tütsüleme. Et, 15 gün kaya tuzunda bekler daha sonra 120 derecelik odun fırınında 24 saat pişer. Yani füme et çiğ et değil.
Günümüzde füme et sade olarak tüketilebildiği gibi pizzalarda da tercih edilebilmektedir. Füme et kendini en çok şarap mezesi olarak gösterir. Yüksek asitli şarapların yanında güzel bir meze olarak tercih edilen füme ete, parmesan peynirli ve rokalı kanepeler eşlik edebilmektedir.
Ambalajı açılmamış ürünler raf ömürleri süresince tazeliğini koruyabilirler. Ambalajı açılmış ürünleri ise buzdolabında 3 gün boyunca muhafaza edebilirsiniz. 3 gün içerisinde tüketilmeyecekse hava alması engellenerek dondurularak saklanabilir.
Bir çeşit pişirme tekniği: Tütsüleme nedir? Tütsüleme/isleme/fümeleme gıdaların duman altında hazırlanması olarak özetlenebilen bir çeşit 'pişirme' tekniğidir. Aslında gıdayı ateşsiz olarak pişirmek, tütsülemenin tam ve doğru karşılığı. Pişirme için gereken duman ise sert ağaçların odun talaşından sağlanır.
Füme, tütsülenmiş et anlamına gelir ve tütsülenmiş etlere söylenir. Tütsü ile korunmaya alınmış olan etin hem tüketim ömrü uzar hem de et farklı bir renk ile farklı bir tada kavuşur. Füme, etin odun dumanında bekletilmesi ya da pişirilmesi işlemine verilen isimdir.
Barbekü, kebap, mangal, şarküteri, domuz pastırması, füme jambon, katsuobushi, pastırma, füme ördek popüler füme et türleridir.
Arzunuza göre tuz, karabiber, kekik ve biberiye ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın. 1 saat kadar pişirin.
Seçili dana etleri sinirlerinden tamamen temizlenir. Tuz ve baharat ile marine edildikten sonra odun talaşlı fırınlarımızda fümelenerek pişirilir.
NEDEN FÜME ET? Füme; et ürünlerinin tütsülenerek daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için uygulanan yöntemlerden bir tanesidir. Füme eti tütsüleme makineleri ile yaparak çiğ olan etin ömrü uzatılır. Füme etler aroma olarak da daha hoş ve harmoni oluşturan aromalara sahip olabilmektedirler.
Kemik ve sinirlerinden tamamen temizlenmiş dana etlerinin, Namet Lezzet uzmanlığı ile, özel kavurma kazanlarında, dana yağı ve tuz eklenerek pişirilir. Bu işlemden sonra özel fırınlarda fümelenir. Dilimlenerek, servise hazır halde, tüketicilerin beğenisine sunulur.
Füme et diyette yenir mi? Protein değeri yüksek olan bir besindir hindi füme. Bu nedenle diyet beslenmelerinde sık sık tercih edilir. Özellikle de sandviç ve omletler içinde yer aldığında kas kütlesinin artmasına yardım edecektir.
Kasap ve et şubelerinden alınan kuşbaşı etler, kıyma ve sakatatlar 2 ya da 3 ay saklanabilir. Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri de son kullanma tarihine kadar buzdolabında saklanabilir. Füme denilen etler kesinlikle dondurucuda saklanmamalıdır.
Özel olarak tütsüleme işleminden geçen hindi eti hindi füme haline gelir ve tüketilir. Hindi Füme Nasıl Yenir? Hindi füme biraz da olsa tuzlu bir besin olduğundan yanında tuzsuz gıdalar ile tüketilmesi önerilir. Hindi fümeyi ısıtarak ya da hiçbir işlem uygulamadan yemek mümkündür.
Taze et kokusu zar zor algılansa da bozulmuş etin keskin, çürük bir kokusu vardır. Koku, tadı da etkileyebilen Lactobacillus spp. ve Pseudomonas spp. gibi bozulma bakterilerinin çoğalması nedeniyle değişir. Etin kokusu değişmese bile renk veya dokuda bozulma belirtileri görüyorsanız, eti yine de atmalısınız.
Hindi füme, yüksek oranda sodyum içermesi, vitamin ve minerallerle dolu, düşük kalorili ve yağsız et alternatiflerinden birisidir. Fümeleme ise çok eski tarihlere kadar uzanan pişirme tekniklerinden birisidir. Diğer adıyla tütsüleme olarak bilinen fümeleme işlemi besinlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.
Ateşi yakın ve mangalın kapağını iyice kapatın. Mangalın içindeki talaşlar rutubetini kaybedip duman çıkarmaya başladıktan sonra için için yanmaya ve etiniz ya da balığınız bu dumanla tütsülemeye başlar. 20-25 dakika sonra mangalı söndürün ve üstünü açmadan bir yarım saat daha soğumaya bırakın.
Beslenme uzmanlarına göre sağlıklı vücut fonksiyonları için günde iki ila üç porsiyon protein tüketilmelidir. Hindi füme yemek bu beslenme hedefine ulaşmanıza yardımcı olabiliyor. Bir porsiyon hindi füme vücudun kas gelişimi, hormon üretimi ve enerji için ihtiyaç duyduğu 12,3 gram protein sağlıyoar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri