Et, balık gibi gıdaların ateş dumanında kurutulması. (Somon füme, dil füme vb.)
dumanlanmış (füme) balık kışın yaprağını döken sert ağaçların odun talaşı ile elde edilen dumanın içersinde belirli tekniklere tuzlanmış taze balıkların bekletilmesi ile elde edilen ilave lezzet kazandırılmış ve saklama süresi artırılmış ürünlere denir.
Ürün kılçık içerebilir. Çiğ tüketime uygun değildir.
İçerdiği omega-3 yağ asitleri, B1, B2, B3, B6, B12 gibi B grubu vitaminleri ve yağda eriyen A ve D vitaminleri sayesinde birçok hastalığa karşı koruma sağlar. İyot ve selenyum gibi mineraller yönünden de zengindir. Özellikle omega-3 yağ asitlerinin kalp için ne kadar sağlıklı olduğu biliniyor.
Somon fümeyi somon balığından ayıran en önemli özelliği lezzetidir. Tütsülendiği dumanın lezzetini ve aromasını alan somon füme, pişirilmeye ihtiyaç duyulmadan pratik yemek tariflerinde kullanılabilmektedir. Somon füme ile hazırlanan salata ve sandviçler diyet listelerinde en büyük kurtarıcıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Füme et sağlıklı mı zararlı mı diye pek çok kişi yemeden önce düşünmektedir. Görünüş itibariyle çiğ eti andırmaktadır. Ancak tütsüleme işleminden geçtiği için paketten çıktığı andan itibaren tüketime uygundur. Tütsüleme işleminden geçen bu etlerin içinde zararlı mikroorganizmalar bulunmamaktadır.
Füme et, etlerin daha uzun süre dayanması için tütsüleme işleminden geçerek hazırlanan et türüdür. Özel olarak tütsülemeden geçen bu etler, doğal ortamda bulunan odundan çıkan islerle yapılır. Seri üretimde ise özel tütsüleme cihazları kullanılır. Bu etlerin asıl amacı, çiğ etin daha uzun süre tüketilmesidir.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir.
Et fümeleme yöntemi insanlığın ilk çağlarından günümüze kadar gelen özel bir pişirim tekniğidir. Besinlerin daha uzun ömürlü olması için uygulanan bu yöntemin diğer adı da tütsülemedir. Çok sert odunların yakılmasıyla meydana gelen dumanda etin bir süre pişme durumuna fümeleme denilmektedir.
Sadece sizin değil, çocuklarınızın da bayılacağı somon füme, evde suşi denemek için de tercih edebileceğiniz mükemmel bir lezzet. DİREKT TÜKETİLEBİLİR.
1- Krem peynir ve salatalık ile somon fümeli sandviç. 2- Somon füme ve kremalı makarna. 3- Biraz mayonez ve yoğurt ile robottan geçirip, Frenk soğanı, dereotu, ve bol karabiber ile karıştırarak rillettes benzeri bir dip. 4- Balık köftesi yaparken içine doğranmış somon füme karıştırmak.
Geleneksel yöntemlerle tütsülenerek fümelenen Norveç somonu, hafif ve lezzetli dokusu ile aperatif tabaklarını zenginleştiriyor. Migros parça somon füme ile lezzetli menüler hazırlayabilirsiniz.
Açıldıktan sonra buzdolabında 2 (iki) gün içinde tüketilmelidir.
Füme somon tadı dumanlı ve çok hafif balıktır. Konserve somon, donuk veya yağlı olabilir. Daha önce hiç somon yemediyseniz, dokusu, kullanımı ve tadı gibi çeşitli özellikleri ilginizi çekebilir.
Efsane: Somonu pişirmek besin öğelerini yok eder, çiğ tüketilmesi daha iyi. Gerçek: Çiğ balıklar, enerji üretimi ve sinir sistemi için önemli tiamini, yok edici enzim içeriyor. Isı, bu enzimin aktivitesini engeller. Bu nedenle somonu ızgara ya da fırında pişirin.
Füme somon balığının 100 gramında 117 kalori bulunur. Etli bir balık olması sebebiyle hem oldukça doyurucu bir besindir hem de diyette olanlar için oldukça başarılı bir seçim olabilir.
Tütsülenmiş hindideki B-3 vitamini cilt ve sinir sağlığını desteklemektedir. Kalsiyum kullanımı, vücudunuzun şeklini olumlu yönde etkilemektedir. Her gün ihtiyaç duyduğunuz B-6 vitamininin yüzde 9,7'sini hindi füme tüketerek alabilirsiniz. Ayrıca hindi fümede yüksek miktarda selenyum bulunmaktadır.
Günümüzde füme et sade olarak tüketilebildiği gibi pizzalarda da tercih edilebilmektedir. Füme et kendini en çok şarap mezesi olarak gösterir. Yüksek asitli şarapların yanında güzel bir meze olarak tercih edilen füme ete, parmesan peynirli ve rokalı kanepeler eşlik edebilmektedir.
Barbekü, kebap, mangal, şarküteri, domuz pastırması, füme jambon, katsuobushi, pastırma, füme ördek popüler füme et türleridir.
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Türleri itibariyle somon balıkları ikiye ayrılır: Atlantik somonu ve Pasifik somonu. Atlantik somonuna “zıplayan somon” adı verilmektedir. Pasifik somonunun tam yedi çeşidi vardır: “Fildişi somon”, “kral somon”, “gümüş somon”, “köpek somonu”, “çelik kafa”, “kırmızı somon” ve “pembe somon”.
Migros Somon Füme, balığın en değerli etleri alınarak geleneksel yöntemlerle fümeleniyor. Fileto edilmiş ve kılçıksız olması nedeniyle de çokça tercih ediliyor. Somon füme ürünü, Migros kalite ve güvencesiyle hazırlanıyor ve ambalajlandıktan sonra tüketiciye ulaştırılıyor.
Füme et dediğimiz et ürünleri ise 1 hafta kadar dayanabilmektedir. Ancak etten kıyma yapılmışsa, kıymanın normal buzdolabı sıcaklığındaki dayanma süresi 1 gündür. Buzdolabında değil de dışarıda bekletilen bir kıyma yaklaşık 2-3 saat sonra bozulma reaksiyonları gösterebilmektedir.
Füme dil kasaplık büyük ve küçükbaş hayvanların dillerinin iyice temizlendikten sonra salamura edilip, pişirilip, en sonunda da tütsülenmesiyle elde edilen şarküteri ürünüdür.
Tuzlu sudan aldığınız balığı iyice kurutmanız gerekir. Bunu serin ve hava akımının iyi olduğu bir yerde yapmalısınız. Kurutma balığın üzerinde pelikül adı verilen ince, parlak bir katman oluşmasını ve mühürlenmesini sağlar. Bu katman fümeleme işlemi sırasında dumanın balığın dış yüzeyine yapışması için şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri