G25: Diğer ekstrapiramidal hastalıklar ve hareket bozuklukları
ICD-10 kodu: G25.9 Ekstrapiramidal hastalık veya hareket bozukluğu, tanımlanmamış
İstemsiz hareket bozuklukları beynin ekstrapiramidal sistem ve çekirdeklerinde çeşitli nedenlerle oluşan bozukluklara bağlı olarak gelişirler. En yaygın olan hareket bozukluğu hastalıkları, Parkinson Hastalığı, tremor (titreme) ve distonidir (istem dışı kasılmalar).
G25.81: Huzursuz bacak sendromu.
İstemsiz hareket bozuklukları, ekstra piramidal sistemin genetik, doğumsal veya sonradan ortaya çıkan bozuklukları sonucunda gelişen hastalıklardır. Bu bozukluklar, stabil ve iyi bir seyir izleyebildiği gibi, Parkinson hastalığında olduğu gibi progressif ve dejeneratif de olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Ekstrapiramidal bulgular genellikle asimetrik rijidite, bradikinezi, distoni olarak ortaya çıkan akinetik-rijid bir sendromdur. Rijidite ve distoni hastanın elini kullanmasını çok güçleştirecek ağırlıkta olabilir. Buna sıklıkla postüral instabilite ve dizartri eklenir, bulgular zamanla diğer tarafa da yayılırlar.
“EPS” ya da “EFÇ” olarak bilinen elektrofizyolojik çalışma, kalpteki ritim ve iletim bozukluklarını teşhis etmek amacıyla yapılan bir işlemdir. Kalpteki ritim bozukluklarını teşhis etmek için ilk tercih edilen yöntemler EKG ve Holter'dir.
G25.8: Diğer tanımlanmış ekstrapiramidal hastalıklar ve hareket bozuklukları
Huzursuz bacak sendromu genellikle altta yatan ciddi bir tıbbi problemle ile ilişkili değildir, ancak bazı vakalarda diğer koşullara eşlik edebilir: Bazen diyabet ve alkolizm gibi kronik hastalıklardan bireyin elleri ve ayaklarındaki sinirlerde hasar meydana gelebilir. Bu hasar periferik nöropatiye yol açar.
Huzursuz bacak sendromu, istirahatta ortaya çıkması, gece şiddetlenmesi, uykuyu dalma ve uykuyu sürdürmede sorun oluşturması bazen gün içinde uykululukla birlikte olması nedeni ile doğru tanı konulduğunda tedavi edilebilen kişinin yaşam kalitesinin artabileceği bir hastalıktır.
Bu yapıların etkilenmesine bağlı olarak gelişen hipokinetik hastalıkları grubunda Parkinson hastalığı ve Parkinson plus hastalıkları yer alıyor. Hiperkinetik hastalıklar ise şunlardan oluşuyor: Tremor, distoni, myoklonus, kore, tik bozuklukları, Wilson hastalığı, akatizi, stereotipi ve huzursuz bacak sendromu.
Ekstrapiramidal semptomlar, sedasyon, kilo artışı, metabolik bozuk- luklar, cinsel işlev bozuklukları, üriner semptomlar, gastrointestinal semptomlar, prolaktin artışına bağlı gözlenen galaktore, menstrüel döngüde düzensizlikler bu yan etkiler arasında sayılabilir (1, 2).
M25.5: Eklem ağrısı
M54.5: Bel ağrısı
R52: Ağrı, başka yerde sınıflandırılmamış
Huzursuz Bacaklar sendromu sık görülen, uyku ile ilişkili bir hareket bozukluğu olup hastalığın ortaya çıkışında D vitamini eksikliğinin rolü vardır.
Huzursuz bacak sendromunun farklı semptomları sebebiyle net tanımı yoktur. Bu rahatsızlık demir eksikliği, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklarla birlikte görülebilirken aynı zamanda psikolojik olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Huzursuz bacak sendromuna yol açan nedenler şöyle sıralanabilir: B12 vitamini eksikliği.
ICD Kodları (International Classification of Diseases) hastalıkların ve sağlık sorunlarının uluslararası platformda tek bir biçimde temsil edilebilmesini sağlayan istatistik kodlar bütünüdür.
M25: Diğer eklem hastalıkları, başka yerde sınıflandırılmamış
M51: Diğer disk hasarları
Psikoloğa ve Noroloji Doktoru ve Psikiyatriye gitmek sicile işlemez. İnsanlar, günümüzde hala ruh sağlığına yönelik hizmet almaktan çekiniyorlar.
Yataklı Psikiyatri servisleri, psikiyatrik bozuklukların tedavi edildiği kliniklerdir. Psikiyatri servisleri depresyon, bipolar (iki uçlu) bozukluk gibi duygudurum bozuklukları, şizofreni, şizofreniform bozukluk, sanrısal bozukluk, şizoaffektif bozukluk gibi şizofreni spektrum bozuklukları ile ilgilenir.
Özellikle şizofreni, majör depresif bozukluk, bipolar bozukluk ve otizm spektrum bozukluk durumlarında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri