Bayburt'un en meşhur yöresel lezzetlerinden galacoş, protein açısından oldukça zengindir. İçinde mercimek, kıyma, soğan, tereyağı salça ve yoğurt bulunur.
Alabalık tesisleri ve mısır pancar üretimiyle ünlü kentte, hamsili yemekler ve Çerkez mutfağından lezzetlerle bol bol karşılacağınızdan emin olabilirsiniz. Düzce'nin yöresel yemekleri listesinde, kentte denemeden dönmemeniz gereken lezzetleri yer alıyor.
Bayburt'un nesi meşhur denildiğinde, övünerek döneri meşhurdur diyerek yıllardır aynı nakarat telaffuz edilmektedir. Meşhur denilen döner her şehirde aynı özelliklerle hatta daha lezzetlisi yenebilir.
Erzincan leblebisi ve çeşitleri oldukça ünlüdür. Erzincan leblebisi diğer leblebilerden farklıdır. Farklılığı Erzincan nohutundan ileri gelmektedir. Erzincan nohutu diğer şehirlerde yetişen nohutlara nazaran daha iridir.
İlgili 25 soru bulundu
Erzincan mutfağının popüler yemekleri arasında yaprak döner, yaprak sarma, kesme çorbası, su böreği, kuzu dolması, gendime çorbası, kaburga, kasefe tatlısı, sırın tatlısı, Erzincan üzümü, tulum peyniri ve tava leblebisi yer almaktadır.
El bakırcılığı (semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi anı ve süs eşyası), halı dokumacılığı Erzincan'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır. Erzincan tava leblebisi ile Erzincan Tulum Peynirinin Erzincan'da yapılacak alışverişlerde alınması tavsiye edilir.
Giresun'un en popüler yöresel yemekleri:Karalahana Çorbası, Tel Kadayıf, Karalahana Sarması, Hamsili Pilav, Fasulye Turşusu Kavurması, Pezik, Görele Pidesi, Hamsi Böreği, Yağlaş, Mendek Çorbası, Isırgan Çorbası ve Darı Unu Helvası bulunmaktadır.
2) Tel Kadayıf
Giresun'da ki en sevilen tatlıların başında tel kadayıf gelmektedir. Tel kadayıf Giresun'un fındık ile birlikte hazırlanan tatlıları arasında yer almaktadır. Tel kadayıf Giresun'da değil Türkiye'de de sevilen bir tatlı olmuştur. İlk olarak bu şehirde yapılmış olan tel kadayıf Giresun ile özdeşleşmiştir.
''Kiraz'ın anavatanı'' Giresun'dur. Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.
O zamanki adı Gymnias olan Bayburt bir İskit şehridir. İskitler bizim saka olarak tanımladığımız Türklerdir. Bayburt yaklaşık olarak 5000 yıllık bir Türk şehridir.
Bunu sırasıyla yüzde 6,7 (5 milyon 270 bin 575 kişi) ile Ankara, yüzde 5,3 (4 milyon 168 bin 415 kişi) ile İzmir, yüzde 3,6 (2 milyon 842 bin 547 kişi) ile Bursa ve yüzde 2,9 (2 milyon 288 bin 456 kişi) ile Antalya illeri takip etti. Bayburt ili ise 78 bin 550 kişi ile en az nüfusa sahip il oldu.
Bayburt, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan bir ildir.
Bugün farklı topluluklardan insanların bir arada yaşadığı Düzce'de 19. yüzyılın ilk yarısında Türk, Tatar, Kürt ve sayıları az olmakla beraber Laz, Gürcü, Boşnak, Abaza, Arab, Arnavut kökenli aileler yaşamıştır. Bu ailelerden Gürcüoğlu sülalesi bugün (Gürcü) Asar köyü ve civarında ikamet etmektedir.
Düzce'ye özgü yemekler arasında Boşnak böreği, mamursa, Çerkez tavuğu, isli balık, kiremitte palamut, bazlama, mamalika, sebzeli kaygana, hamsili börek gibi pek çok lezzet yer almaktadır. Düzce'ye geldiğinizde birbirinden lezzetli yemeklerin ve tatlıların tadına bakmadan tatilinizi bitirmemelisiniz.
Kaç günde gezilir; Düzce'yi ortalama 2 günde gezebilirsiniz. Ziyaret Edilecek En İyi Zaman; Karadeniz ikliminin hakim olduğu Düzce'de yağış miktarı oldukça fazladır. Bu sebeple yaz ayları ziyaret etmek için en uygun zamandır.
Başta buzdolabı magnetleri, fındık, tamzara dokuması, çay, Giresun balı, pekmez, anahtarlık ve el işlemeli ürünler olmak üzere pek çok ürünü hediyelik eşya açısından tercih edebilirsiniz. Şehri simgeleyen pek çok mimari yapının buzdolabı magnetleri üzerinde yer aldığı bilinmektedir.
Giresun neyi meşhur dendiğinde akla ilk olarak gelen fındığı ile nam salıyor. Kendine has iklimi ve tabiatının sunduğu ormanları ve ovalarında sıklıkla karşınıza çıkan kestaneler ve kirazlar ise pek çok bölgenin sunduğu lezzetlere fark atarak ilk sıralarda yerini alıyor.
Hamsikoli, hamsili pilav veya diğer adıyla hamsi böreği Giresun mutfağının lezzetli yemekleri arasında yer alıyor. Pazı ve kara lahana ile ise sarmalar, dible yemekleri hatta mücverler yapılır. Taze fasulye yine en sevilen Giresun yemeklerindendir. Yazdan kurulan turşusu ile kavurması yapılır.
Kaç günde gezilir; Giresun'u 3-4 günde gezebilirsiniz. Ziyaret edilebilecek en iyi zaman; yazları ılık ve nemli kışları ise serin bir hava hakim. Bu sebeple hangi mevsimde ziyaret ediyorsanız edin yanınıza hırka ve mont tarzı kıyafetler almanızı tavsiye ederiz.
Erzincan nüfusunun %90'ı Türk'tür. Geri kalan nüfus Zaza ve Kürt'tür.
Aslen Erzincan Alevilerinin yaklaşık yarısı nüfus. Köylerin çoğunluğu Alevi olduğundan, Aleviler Sünnilere göre göçten çok daha fazla etkilenmiştir. Hidir Abdal Sultan Aleviler arasında bir azizdir. Mezarı Ocak (Kemaliye) köyünde bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri