Kızartma ve hamur işlerinde örnek olarak kek, börek, pasta, köfte, fırın ürünlerinde, tavuk soslarında, balık soslarında ve daha birçok yerde kullanılmaktadır. Özellikle yemeklerde sos olarak pişirilip kullanılması yemekleri daha lezzetli ve daha fazla tüketilir yapmaktadır.
Galeta unu, lezzetli ve çıtır çıtır bir kızartma için harika bir malzemedir. Bir karnabaharı ya da tavuk göğsünü galeta ununa bulayıp kızartarak harika sonuçlar elde edebilirsiniz. Bizce denemeye değer! Galeta unu, kek ya da poğaça gibi hamur işlerinde de kullanılabilen malzemelerden biridir.
Galeta unu; fırınlanan bayat ekmeklerin, iyice ezilmesiyle elde edilen bir toz ekmek kırıntılarıdır. Bayat ekmekleri muhafaza etmenin ve değerlendirmenin en güzel yöntemlerinden de biridir.
Galeta unu genellikle kızartma ve hamur işi tariflerinde kullanılır. Patates ve tavuk gibi kızartmalık yiyecekler önce yumurtaya daha sonra galeta ununa batırılarak tavada kızartılır ve afiyetle tüketilir. Bu yöntem galeta ununun en yaygın kullanım tekniğidir.
İlgili 42 soru bulundu
Galeta unu, Hindistan cevizi, ceviz eklenip onlarla da karıştırılır. En son vanilya ve kabartma tozu eklenip yağlanmış tepsiye dökülür. 170 derece soğuk yada 2-3 dakika ısıtılmış fırına verilir. Kekimiz pişerken süt ve şeker iyice çırpılır.
Kanserojen ve sağlığa zararlı malzemeler asla içermezler. Özellikle firmamızdan bulunan galeta unları her zaman özel olarak üretiminin yanında sağlığa da faydalıdır. Besin değerleri bakımından oldukça zengin ve faydalı olan galeta unu herkesin tercih ettiği bir üründür.
Bayat ekmeklerin bir süre fırınlanması sonucunda kuruması üzerine rondoda çekilmesi ile galeta unu oluşur. Un haline gelen bayatlamış ekmekleriniz anında tüketilmeye hazırdır. Şayet galeta unu gerekli ve bayat ekmeğiniz de yok ise de kendiniz galeta unu yapabilirsiniz.
Kuru ekmek içi yerine en çok kullanılan alternatif ise galeta unu. Bir fincan galeta unu, yarım kilogram kıyma için yeterli olacaktır. Başka bir öneri de irmik.
Bayat ekmekleri küçük küçük dilimleyip fırınlayın. İyice kuruyunca çıkarıp rondodan geçirerek toz haline getirin. Galeta unu yerine kullanabilirsiniz.
Patatesleri soyup kızartmalık doğruyoruz, bir tarafta da yağı kızdırıyoruz. Bir kaba galeta unu ve tuzu koyup iyice karıştırıyoruz. Patatesleri tuzlu galeta ununa koyup elimizle harmanlıyoruz ve kızgın yağda kızartıyoruz. Gerçekten lezzetli, afiyet olsun.
Galeta Unlu Tatlı Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak bir kaba yumurta ve şeker konulup iyice çırpılır. Daha sonra sırası ile yağ, galeta unu, ceviz, hindistan cevizi, kabartma tozu, vanilya eklenip karıştırılarak borcama dökülür. 180 derece fırında pişirilir.
Sardığımız krepleri önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp kızgın yağa koyuyoruz. Alt üst çevirerek kızartıyoruz. kızaranları süzgece alırsanız fazla yağı da süzülür. Dışı çıtır içi yumuşacık kıymalı krep böreklerimiz hazır. Afiyet olsun.
Soslu tavuk etlerinin her birini galeta ununa bulayın. Galeta unlu tavuk etlerini kızgın yağ içine koyun. Tavada arkalı önlü pişirin. Hazırladığınız tavada galeta unlu tavuk kızartmasını sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Ekmek Katın
Köfte hamurunun iyi bir kıvamda olması için harcına ekmek içi ya da galeta unu katmanız gerekir. Böylece daha iyi bir köfte hamuru hazırlayabilirsiniz.
1 tanesinin karbonhidrat değeri 18.74 gram olan galeta, hem kilo almak hem de vermek isteyenlerin kullanabileceği bir besindir. İçeriğinde ise vitamin taşımadığından dolayı vücutta yağ ve karbonhidrat deposu olarak kullanılabilir. Protein ve lif yapılıdır.
İrmikli köfteler piştikten sonra servis tabağına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Köfte harcında irmik ekstra olarak eklenmiyor. Tarifte irmik, ekmek kırığı ya da galeta unu yerine kullanılıyor.
4 - İçine Yumurta Mutlaka Girmeli. Yumurtasız Köfte Kayış Gibi Olur! Yumurta köftenin piştikten sonraki kıvamını veren en önemli malzemedir. Yumurtasız köfte kayış gibi olur.
Annelerimizin köftelerinde kullandığı sırlardan birisi bayat ekmek kullanmaktır. Eğer evde bayat ekmeğiniz yoksa yerine galeta unu ekleyebilirsiniz.
Galeta unu üretiminde öncelikle Buğday unu (Gluten İçerir), su, tuz, ekmek mayası kullanılarak ekmek üretilir. Ardından, bu ekmek özel bir işlemden geçirilerek, kurutulur ve son olarak da değirmende öğütülür. Geleneksel olarak et, tavuk, balık ve sebze gibi ürünlerde kaplama amacıyla mutfaklarda kullanılmaktadır.
Örneğin; o bayat ekmeklerden marketlerden paketli halde aldığınız galeta unlarını elde edebilirsiniz. Galeta unu temelde ekmek kırıntılarından elde edilen bir çeşit pişirilmiş un aslında. Bayat ekmekleri değerlendirip, uzun süre tüketmenin de en şahane yolu diyebiliriz.
Galeta unu diyete uygun mu? Genellikle galeta diyeti uygulayan kişinin diyetisyen tarafından önerilmesi ile tüketmesi uygundur, çünkü kişinin kilo vermesi farklı bir aşamada ise galeta ile zayıflama diyetinde galeta faydaları sunmak yerine zarar da verebileceği için önerilmez.
Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir. Ekmek unu, çok amaçlı una göre daha fazla protein içeriğine sahiptir.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanır veya istenen herhangi bir şekil verilir. Parçalar galeta ununa bulanıp yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsi üzerine dizilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt kısımlar kızarana kadar pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri